Een Vietnamese vissersboot is gezonken na een botsing met een Chinese vissersboot. Alle opvarenden zijn gered. Het gebeurde in de Zuid-Chinese Zee, nabij een Chinees booreiland. In het gebied zijn er de laatste weken voortdurend incidenten die de betrekkingen tussen Vietnam en China ernstig schaden.
De versie die de Vietnamese kustwacht van de feiten geeft: het schip van onze landgenoten was omsingeld door 40 Chinese vaartuigen en werd geramd. De versie van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken: de Vietnamese vissersboot had niets te zoeken in een Chinese zone in de buurt van het booreiland en hinderde onder andere de Chinese vissersboot waar hij mee in botsing kwam, kapseisde en zonk.
Twee visies
Vietnam heeft er grote bezwaren tegen dat China het booreiland Haiyang Shiyou 981 laat werken in wateren dicht bij de Xisha- of Paraceleilanden. De eilanden vallen onder Chinese controle, terecht en legaal volgens Beijing (en Taipei), maar Hanoi betwist dat. Vietnam zegt ook dat het incident waarbij het schip is gezonken plaatsvond op slechts 17 mijl van het platform en dat China massa’s schepen, ook militaire naar het gebied heeft gestuurd. China dringt er bij Vietnam sterk op aan de werkzaamheden van de Chinese bedrijven niet langer te hinderen. Hanoi moet ervoor zorgen dat er geen ongelukken meer gebeuren. Voor de Chinese regering behoren de Xisha-eilanden zonder enige twijfel tot China en geeft de United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS) China dan ook alle recht om daar te boren.
Escalatie of verzoening?
Of het conflict verder escaleert zal volgens de woordvoerder van BuZa in Beijing ‘vooral afhangen van de maatregelen die Vietnam neemt’. Vietnamese media melden in dat verband twee tegengestelde signalen. Hanoi zou een aantal verdachten vervolgen die betrokken waren bij anti-Chinese rellen, maar ook van plan zijn een rechtszaak voor een internationaal hof tegen China aan te spannen. Protestbetogingen tegen de Chinese activiteiten in de Zuid-Chinese Zee, waren in opstoten ontaard en hadden ook bij een groot aantal andere buitenlandse bedrijven gezorgd voor vernielingen en plunderingen. Waarnemers vermoeden dat onder het anti-Chinese protest eigenlijk verzet tegen het economische beleid en het systeem in Vietnam zelf schuilgaat. De Filippijnen willen hun eigen geschil met China over eilanden in de Zuid-Chinese Zee uitvechten voor een internationale instelling. Vietnam zou dat nu ook overwegen. Het is de nieuwste variant van een multilaterale aanpak die door de VS wordt gepromoot en waar China altijd op tegen is geweest. Beijing wil voor dit soort territoriale twisten een bilaterale oplossing zoeken. Met Vietnam was een dergelijke oplossing in zicht, maar de ruzie over het booreiland drijft nu weer een wig tussen de beide socialistische landen.
Bronnen: Xinhua, BBC,thanhniennews.com (Vietnamese website)