Vanke, het grootste Chinese vastgoedbedrijf en het grootste beursgenoteerde ter wereld, is slachtoffer van een vijandige overnamepoging. Dit is een primeur voor China.
Vanke is formeel een privébedrijf, maar tot voor kort was de grootste aandeelhouder China Resources Co., een holding die door de staat gecontroleerd wordt. Vanke was in 1991 één van de eerste bedrijven op de nieuw opgerichte Chinese beurs.
Sinds deze zomer koopt de holding Baoneng uit Shenzhen via twee dochterbedrijven aandelen op van Vanke. Baoneng is er zo in geslaagd met 22,45% de grootste aandeelhouder te worden. Baoneng is een privébedrijf dat ongeveer drie maal kleiner is dan Vanke. Het aandeel van Vanke steeg in één maand tijd 70% en werd op 18 december van de beurs gehaald wegens meer dan 10% stijging in één dag. Achteraf blijkt ook de Anbang Insurance group vlak voordien massaal aandelen gekocht te hebben zodat die nu boven 7% komt. Insiders vermoeden dat er een geheime coalitie bestaat tussen Baoneng en Anbang om met hun gezamenlijk aandeel van 30% het bedrijf te controleren..
Deze manoeuvre is echter niet naar de wens van het management van Vanke, in het bijzonder van voorzitter Wang Shi en ceo Yu Liang. Die laatste verklaart dat de nieuwe grootste aandeelhouders ‘barbaren’ zijn en ‘geloofwaardigheid missen’. Hun intrede zou risico’s inhouden voor betrokken partijen zoals andere aandeelhouders en financiële instellingen. Volgens het management kopen de nieuwe aandeelhouders de aandelen op krediet en zullen ze hun geïnvesteerd geld willen recupereren door het bedrijf uit te zuigen, waardoor nieuwe investeringen of zelfs het financieel evenwicht van het bedrijf in het gedrang komen. Verder speelde China Resources Co. als grootste aandeelhouder ook een belangrijke rol in het bepalen van de strategie; impliciet wordt hier gesteld dat de banden van China Resources Co. met de staat Vanke voordeel opleveren.
Het management van Vanke probeert nu de positie van Baoneng te verwateren door een herstructurering van het kapitaal. De verhandeling van aandelen op de beurzen van Hongkong en Shenzhen werd opgeschort tot 18 december wegens herstructurering. Er wordt verteld dat ze daarbij een ‘gifpil’ gaan gebruiken: hierbij creëert de raad van bestuur een groot aantal nieuwe aandelen en plaatst die onderhands bij bevriende aandeelhouders, zodat het aandeel van de nieuwkomer verwaterd wordt en de waarde van de aandelen daalt. De gifpil verarmt echter ook alle andere bestaande aandeelhouders, wanneer het aandeel in waarde terugvalt. Door de recente overnamestrijd noteert het aandeel nu op zijn hoogste koers in vijf jaar.
Voor het gebruik van de gifpil moet het management dus brede steun verwerven bij de bestaande aandeelhouders. Buiten China Resources Co. met iets meer dan 15% zijn de belangrijkste Anbang Insurance (tot voor kort 5%), het management (4,14%) en openbare kapitaalfondsen (4,42%). Er gaan ook onbevestigde geruchten dat Vanke graag COFCO ( staatsconglomeraat voor spijsolie en voedingsmiddelen) waarmee het al een joint venture heeft, voor 20 miljard yuan in het kapitaal wil laten deelnemen. China Resources Co. kocht aanvankelijk gelijktijdig met Baoneng aandelen, maar lijkt sinds september niet meer te volgen.
Marktanalisten gaan er van uit dat de aankopen van aandelen door Baoneng op een reglementaire manier gebeurd zijn en dat Baoneng wel kredietwaardig is. De Chinese beurswaakhond CSRC verklaarde vorige vrijdag eveneens dat hij niet zou tussenkomen in de overnamestrijd.
De vraag kan ook gesteld worden of het vervangen van een overheidsholding door een privébedrijf als belangrijkste aandeelhouder van een groot vastgoedbedrijf niet past in de overheidsstrategie om de privésector meer aan bod te laten komen in de door de staat gecontroleerde bedrijven.
Bronnen: Global Times, China Daily.