Vrijdag begonnen bijna 500 Belgische zakenlui en ondernemers, onder leiding van Prins Filip en enkele ministers aan een rondreis van tien dagen door China. Het is Filips vijfde Chinareis; Er wordt gehoopt op de ondertekening van 40 akkoorden.
Ze bezoeken Beijing, Chongqing en Guangzhou. Het is de bedoeling contracten af te sluiten, bestaande zakenrelaties te versterken en wederzijds kennis te maken met het oog op nieuwe mogelijkheden. In La Libre Belgique zegt de baas van het VBO dat hij wil dat China beter kennis maakt met onze milieu-know-how: hierbij wordt water-, lucht- en grondzuivering genoemd evenals hernieuwbare energie, energie-efficiency en recyclage. Met dit doel voor ogen werd een speciale bijlage bij het Chinese Dagblad voor de Economie gedrukt. Namens de Antwerpse Haven zei Marc Van Peel op de radio dat hij tijdens de reis een reunie zal opzetten van voormalige studenten die in België studeerden. Bij de 40 beoogde contracten behoren de domeinen transport en logistiek, schone technologiën, gezondheid en geneesmiddelen, ICT en diamant. De twee landen vieren dit jaar de veertigste verjaardag van het aangaan van diplomatieke betrekkingen. In Chongqing (Z.W.China) wordt een spoorlijn geopend die het rechtstreekse vrachtverkeer met Antwerpen zal mogelijk maken.
Dit soort verkennende bezoeken valt tegenwoordig om de drie jaar. Op de samenstelling van de delegatie en op de agenda zijn de gebeurtenissen rond Dexia, Arcelor Mittal, de Europese top van het weekend en het aanstaande overleg tussen China en de EU van enige invloed. De afgelopen dagen konden de Chinezen in de officiële media interviews lezen met Dhr. Leterme (gepresenteerd als ontslagnemend premier en toekomstig topman van de OESO) en met voorzitters van ondernemersorganisaties. Zij brengen twee thema’s naar voren: enerzijds zijn Chinese investeringen meer dan welkom (bijvoorbeeld Volvo Gent) en anderzijds wordt China gevraagd om zijn markt meer open te stellen en aantrekkelijker te maken voor Europese ondernemingen.
Volgens de Chinese ambassade is de waarde van de handel tussen de beide landen in 2010 gestegen tot 22,1 miljard dollar, 30% meer dan in 2009. China is ook de op een na grootste handelspartner van ons land buiten de EU. Er lopen 400 wetenschappelijke onderzoeksprojecten waar de beide regeringen hun steun aan verlenen. Er studeren 2.300 Chinezen in België en 300 Belgen in China. De diplomaten van Buitenlandse Zaken zullen een gesprek hebben over hun uiteenlopende mening met betrekking tot de inmenging in landen die in een politiek crisis verkeren. Beijing blijft van mening dat gewelddadige buitenlandse interventies de bevolking, de vrede en de opbouw minder helpen dan economische betrekkingen en respect voor de soevereiniteit. Brussel ziet dat anders.
Prins Filip werd reeds door vice-premier Wang Qishan ontvangen. Deze drong er op aan dat België zijn invloed zou aanwenden opdat de EU China’s status van markteconomie zou herkennen. Wang zag bilaterale samenwerking zitten op het vlak van handel, financiën, chemie, milieu, logistiek en groene economie. Maandag zou Xi Jinping de delegatie onmoeten waarna minister Vanackere zou terugkeren om voor zijn partij de vorming van de regering te volgen. Vanackere zal worden afgelost door minister van Staat Annemie Neyts. Prinses Mathilde heeft in Peking de tennisschool bezocht die door Justine Henin en haar ex-coach Fernandez werd opgericht. Hij kon ook een woordje meepraten over de luchtvervuiling die er tijdens het bezoek hing en verhinderde dat de prins naar Tianjin kon gaan. De weg was afgesloten en op de trein was niet meer voldoende plaats voor de gehele delegatie meldt het Nieuwsblad.
Bronnen: Xinhua, Quotidien du Peuple, China Daily, Radio 1, LLB, Het Nieuwsblad