Voedselveiligheid op de agenda van overheid en bevolking

Chinese overheidsdiensten starten een campagne voor voedselveiligheid. Het is een thema dat sterk leeft onder de bevolking.

voedselveiligheidDiensten bevoegd voor voedselveiligheid zoals die van het ministerie van Landbouw en Plattelandszaken gaan inspecties uitvoeren.

Actie!

Ze willen met hulp van de politie optreden tegen voedingswaren van slechte kwaliteit of namaakproducten. De actie richt zich op het platteland en loopt tot het Chinese Nieuwjaar op 5 februari 2019. Er zijn zes types van overtredingen of misdaden als doelwit aangeduid. Het gaat om incorrecte informatie op etiketten, namaak en minderwaardige producten in het algemeen.

Handhaving

De inspectie en de ordehandhavers zullen vooral instantvoedsel, snacks, alcohol, specerijen, zuivel en vlees controleren. Dat zijn immers gewilde producten buiten de steden. Han Changfu, de minister van Landbouw en Plattelandszaken, roept het publiek op om tips te geven. Hij wil illegale bedrijven en ateliers laten aanpakken. Personen die schuldig worden bevonden krijgen verbod om nog voedingswaren te produceren. Indien van toepassing wordt hun zaak in handen van de politie gegeven.

Ve-tsin

Toeval of niet, in verband met het probleem van de voedselveiligheid had sixthtone.com op 14 december een stuk over de smaakversterker MSG, in Nederland vooral bekend als ve-tsin. MSG staat voor monosodium glutamate, in het Nederlands mononatriumglutamaat. Wie daar gevoelig voor is of er teveel van in het eten krijgt zou allerlei onprettige bijwerkingen kunnen ondervinden. Ooit kreeg de stof de schuld voor verschijnselen als  hoofdpijn, een opgeblazen gevoel of kaakkramp. Er werd gesproken over Chinees Restaurant Syndroom. Ve-tsin werd immers gebruikt in de Chinese keuken en Chinese restaurants, ook in het buitenland.

Onschuld bewezen …

Serieus wetenschappelijk onderzoek heeft de beschuldiging of suggestie dat MSG niet veilig zou zijn echter weerlegd. De European Food Information Council, het Nederlandse Voedingscentrum, de Amerikaanse Food and Drug Administration en nog andere diensten beschouwen het als een veilig product. Ook bij de Chinese warendiensten staat MSG niet op de zwarte lijst.

, maar niet geloofd

Een probleem is dat een deel van het publiek daar geen vertrouwen meer in heeft. De reden hiervoor: de herhaalde voedselschandalen en de neiging die (ook) Chinese sociale mediagebruikers hebben om eerder datgene te geloven wat ze op internet lezen dan wat experts van de overheid verklaren. Ve-tsin, MSG, is door vele consumenten in de ban gedaan, terwijl het vroeger populair was ook bij de Chinese bevolking.

Maatschappijverandering

voedselveiligheid

oude reclame voor MSG (foto VCG)

Door de spectaculair gestegen welvaart hoeven nog weinig Chinezen zich af te vragen of ze wel voldoende te eten gaan krijgen. Velen worden ook kieskeuriger en schakelen over op meer natuurlijke, verfijnde of gezonde voeding. Mensen gaan ook minder vet en zout eten, wat natuurlijk positief is voor de volksgezondheid. Op die verschuivende sociale attitudes zou de overheid kunnen voortbouwen om correcte voorlichting te geven bijvoorbeeld over een verantwoorde kijk op producten als MSG. Zo zouden twee uitersten kunnen worden vermeden: enerzijds onverschilligheid tegenover wat je binnenkrijgt, anderzijds achterdocht en complottheorieën.

Bronnen: China Daily, Sixthtone.com, Wikipedia

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *