Vogelgriep H10N8 ontdekt en gevolgd


Er is een nieuw type van vogelgriep ontdekt. Het heeft de naam H10N8 gekregen. Twee besmettingsgevallen zijn met zekerheid geconstateerd. Eén patiënt is overleden. Experts zijn en blijven alert. Ze vinden het verder belangrijk om alles in de juiste verhoudingen te zien.

Info op Sina.com

Info op Sina.com

De beide gevallen kwamen voor in Jiangxi, zuidoostelijk China. Een van de door H10N8 geïnfecteerde patiënten, een oude vrouw, is overleden. Van het bejaarde slachtoffer, bij wie het virus voor het eerst voorkwam, is het niet 100% zeker dat zij besmet is bij het bezoek aan een markt voor levend pluimvee. Monsters van die markt hebben nog geen bewijsmateriaal opgeleverd. De dodelijke afloop van haar ziekte kan bovendien zijn veroorzaakt door complicaties en door haar zwakke gezondheid. Het nieuwe virus werd eerst in december door medische onderzoekers bevestigd en door de overheid gemeld, het tweede geval in januari. 

Vier gevaren

H10N8 is net als H7N9 en H5N1 een vogelgriepvirus. Deze micro-organismen maken meestal alleen dieren ziek, maar bij de hierboven genoemde virussen (en nog twee andere) is de besmetting van dieren op mensen overgegaan. Ze brengen vier grote risico’s met zich mee. Ze kunnen kwaadaardig worden en dodelijke slachtoffers maken. Dat is dus al gebeurd. Ze kunnen zo veranderen dat mensen elkaar ermee gaan besmetten. Dat is nog niet gebeurd, maar daar wordt het scherpst op gelet omdat dit mogelijk een grote epidemie zou veroorzaken. Deze varianten van vogelgriepvirussen zijn nieuw en onze immuunsystemen zijn niet klaar om ze afdoende te bestrijden. Er bestaan ook nog geen bruikbare vaccins. Over de vogelgriepvirussen komt de medische wetenschap meer en meer te weten. De verspreiding van informatie, de alarmsystemen en de preventiemaatregelen worden steeds geavanceerder. Zo dragen bijna alle kippen in de provincie Guizhou een tag met digitale gegevens die je met een smartphone kunt opvragen of verder verspreiden.

Controle

De besmetting van vogels op mensen gebeurt door contact met zieke levende dieren en met hun uitwerpselen of de afscheiding van ogen of ademhalingskanaal. Door het eten van bereid vlees kan men de vogelgriep niet krijgen. Experts in China en over de hele wereld zijn het er nog steeds over eens dat er geen reden tot paniek is, maar raden de overheid en de bevolking wel aan waakzaam en voorzichtig te blijven en bij elke besmetting kordate maatregelen te nemen. Informatieverspreiding door alle betrokken partijen is van levensbelang, al moet men er wel voor waken om te snel conclusies te trekken of onbevestigde of valse geruchten te verspreiden. Experts in China en andere landen houden de situatie nauwlettend in de gaten. De eerste gevallen van het nieuwe virus H10N8 zijn ontdekt dank zij het strenge toezicht. Jaren geleden zou een geval van ziekte of sterfte zoals de twee waarbij het nieuwe virus gedetecteerd is, niet eens zijn opgemerkt of gemeld. Ook vandaag is er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie geen reden om noodmaatregelen, zoals reisbeperkingen, te nemen.

Vogelgriep H7N9

xinhua over oproep pluimveesectorHet vogelgriepvirus waarmee China sinds vorig jaar kampt en al meer vertrouwd is draagt het etiket H7N9. Dit jaar werden 113 mensen besmet en het virus heeft 25 van hen gedood. Het is voor het risico op een epidemie belangrijk dat alle ziektegevallen los van elkaar zijn voorgekomen. Nu het Lentefeest is en honderden miljoenen mensen rondreizen en er veel gevogelte wordt verhandeld, heeft de nationale gezondheidsinstantie, de Commissie voor Gezondheid en Geboorteplanning, speciale teams ingezet in ziekenhuizen van Beijing, Shanghai, Fujian, Zhejiang en Guangdong (die laatste twee zijn het ergst getroffen). De experts moeten helpen bij het opsporen en het behandelen van H7N9. De provincies waar besmettingsgevallen zijn vastgesteld werken doorlopend met een alarmsysteem. Xinhua heeft de bevolking opgeroepen om het nieuws te blijven volgen. Beroepsorganisaties van pluimveehouders en verkopers van het vlees van gevogelte hebben gevraagd om minder nieuwsberichten over de besmetting te brengen en niet langer te spreken van vogelgriep. Zij zeggen dat ze in 2012 nog 70 miljoen mensen, een kwart van de werknemers in de landbouwsector, tewerkstelden. Prijzen van kippenvlees, maar ook van eieren, zijn volgens hen gekelderd. Vorig jaar en nu ook in 2014 hebben ze 120 miljard yuan verlies geleden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie en het Chinese Centrum voor de Voorkoming en Bestrijding van Ziekte is het echter belangrijk de term ‘vogelgriep‘ te handhaven: de besmetting is afkomstig van vogels en gebeurt niet, zoals bij andere vormen van griep, van mens op mens.

Bronnen: China Daily, Xinhua, SCMP, BBC

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *