Vogels observeren is in China een snelgroeiende hobby. Op 30 jaar tijd ging het van quasi geen naar 340.000 beoefenaars. De voorbije vijf jaar nam hun aantal 2,5 maal toe.
In Qinhuangdao vond zondag het Beidaihe International Bird-watching Festival 2024 plaats.
Tijdens dat festival werd een rapport met de recentste cijfers bekendgemaakt. Het aantal getelde vogelspotters bedraagt 340.000, terwijl men bij de vorige telling in 2018 slechts aan 140.000 kwam.
In 28 Chinese provincies bestaan intussen organisaties voor vogelobservatie. 30% daarvan zijn nieuw sinds 2018. Sinds 2014 bestaat er een overkoepelend actieplatform, de vzw Rozevink, die naast observatie ook ijvert voor de bescherming van vogels.
Het rapport benadrukt dat twee op drie liefhebbers heeft deelgenomen aan onderzoeken waarbij het concept van “goed naar vogels kijken en vogels goed beschermen” werd gepromoot. Daardoor is vogelobservatie nu een drijvende kracht voor het behoud van vogels en natuurlijke ecosystemen in China.
Vogelobservatie-organisaties nemen deel aan tal van beschermings- en bewustmakingsevenementen en dienen suggesties in voor het behoud van vogels en habitats bij overheden op alle niveaus.
‘Vogelmonitoring in verschillende regio’s, gesynchroniseerde onderzoeken naar kraanvogels en andere trekkende watervogels en promoties voor de Bird Loving Week: bij al deze activiteiten zijn vogelobservatie-organisaties betrokken.’ zegt Wu Minglu, secretaris-generaal van de China Wildlife Conservation Association.
‘Groot ontwikkelingspotentieel’
De telling van het aantal vogelspotters past in het kader van het United Nations Development Programme-Global Environment Facility. Dit project heeft onder meer tot doel het netwerk van beschermde gebieden voor trekvogels langs de Oost-Aziatische-Austrische route in China te versterken. Daarvoor is de mobilisatie nodig van een brede groep aan civiele instellingen en individuen.
Volgens Yu Xiubo, de belangrijkste technische adviseur van het project, is het aantal vogelliefhebbers op het Chinese vasteland, vergeleken met de ontwikkelde landen in Europa en Noord-Amerika met een lange geschiedenis van vogelspotten, nog relatief laag, maar hij ziet ‘een groot ontwikkelingspotentieel’.
De leeftijdsstructuur van vogelspotters op het vasteland verschilt merkbaar van die in ontwikkelde westerse landen; in China zijn er procentueel meer van jonge en middelbare leeftijd.
Groen reizen is vandaag een optie voor Chinese vogelspotters. Via internet en smartphone hebben ze nu vlot toegang tot vogelinformatie. Nieuwe technologieën zijn zo een belangrijke stimulans voor de populariteit van de hobby. Ook sommige scholen die de nadruk leggen op natuureducatie promoten het observeren van vogels.
Bron: China Daily