Volksrepubliek China, 75 jaar van vooruitgang

Het volgende achtergrondartikel verscheen op de website van de Brits-Chinese vriendschapsvereniging Society for Anglo Chinese Understanding (SACU)* onder de titel 75 years of progress!
Het belicht de vooruitgang waar ChinaSquare regelmatig aandacht aan besteedt, maar ook enkele prestaties die minder vaak in het licht komen.

Op 1 oktober werd in heel China de nationale feestdag gevierd. Het was het begin van een viering die elk jaar plaatsvindt van 1 tot 7 oktober en die vaak de ‘Gouden Week’ wordt genoemd. Waarom 1 oktober? Op die dag werd in 1949 het Nieuwe China geboren.

Mondiaal belang van China’s vooruitgang

De hele week konden de inwoners van Beijing en bezoekers van de stad een spectaculaire lichtshow meemaken. Meer dan 2.800 locaties in de hoofdstad baadden in een prachtige verlichting die hun nachtelijke schoonheid volledig tot uiting liet komen. Wie kan rekenen beseft dat 2024 dus de viering van de 75e verjaardag is. Daarom wil ik het in dit artikel hebben over de vooruitgang die China in deze periode heeft geboekt, omdat die niet alleen opmerkelijk is, maar ook van mondiaal belang voor ons allemaal.

Economie en leven

Laten we beginnen met de economie. Tot het midden van de negentiende eeuw had China de grootste en meest succesvolle economie ter wereld. Problemen op het eind van de negentiende en in het begin van de twintigste eeuw hadden een verwoestend effect op het leven van de Chinezen. In 1949 produceerde China nog maar 4% van het wereldwijde bbp. Meer dan 80% van de bevolking werkte in de landbouw, maar het land was niet eens zelfvoorzienend in voedsel. In 1949 produceerde China slechts 7,9 kWh elektriciteit per hoofd van de bevolking. Dat was toen 141 keer minder dan de 1144,6 kWh per hoofd van de bevolking in Amerika. In 1949 was de gemiddelde levensverwachting in China slechts 35 jaar. De opmerkelijke vooruitgang van China in de afgelopen 75 jaar kan worden afgemeten aan deze cijfers.

Een motor van wereldwijde groei

Tegenwoordig is China goed voor bijna 19% van het mondiale bbp. De vooruitgang van China heeft voordelen gebracht voor alle ontwikkelingslanden. Tot de jaren 90 waren die landen voor veel zaken afhankelijk van het Westen. Maar tegen 2007 kwam de wereldwijde groei vooral van grote opkomende landen, aangevoerd door China. Intussen vertraagde de groei van de geavanceerde westerse economieën. Als gevolg daarvan nam de invloed van de Chinese economie op die van landen met lage en middeninkomens toe. Ontwikkelingsprojecten zoals het Belt and Road Initiative en multilaterale financiële instellingen die door landen als China worden gesteund, zoals de Asian Infrastructure Investment Bank en de New Development Bank, helpen de groei in veel opkomende en zich ontwikkelende economieën te bevorderen. Op deze manier heeft China mede de mondiale groei aangewakkerd.

Groei in harmonie met ecologie

In onze tijd is een van de belangrijkste dingen die we geleerd hebben dat economische groei in evenwicht moet zijn met ecologische duurzaamheid. Voortbordurend op diepgewortelde culturele ideeën over harmonie heeft China een energiek beleid gevoerd dat ecosystemen in het hele land herstelt en in stand houdt. Tijdens mijn reizen door het hele land in de afgelopen tien jaar heb ik niets meer gezien van de milieuvervuiling die vroeger het beeld van het Chinese platteland bepaalde. In plaats daarvan heb ik landschappen gezien van een grote schoonheid, die geliefd zijn en verzorgd worden door de lokale bevolking die de verantwoordelijkheid neemt voor de bescherming en het behoud van het milieu. In Dali, in de provincie Yunnan, nam een populaire figuur uit de plaatselijke gemeenschap me mee naar een plek bij het Erhai-meer. Het was de exacte plek waar president Xi de lokale hoteleigenaren, die steeds meer winst begonnen te maken met de groei van het toerisme, aangemaand had om hun lucratieve hotels aan de oever te sluiten omdat ze de waterkwaliteit in het meer aantastten.

vooruitgang
Chris Nash bij het Erhai-meer disclaimer https://sacu.org/75-years-of-progress/

Wetenschappelijke topprestaties

In de afgelopen 75 jaar hebben Chinese wetenschappers belangrijke bijdragen van mondiaal belang geleverd op het gebied van het behoud en de duurzame gebruikmaking van biodiversiteit. China heeft bijvoorbeeld de populatie van reuzenpanda’s vergroot door natuurreservaten af te bakenen en de dieren kunstmatig te fokken. Yuan Longping, een beroemd expert op het gebied van rijstveredeling in China, en iemand die opmerkelijke bijdragen heeft geleverd aan de voedselzekerheid in de wereld, ontwikkelde in 1970 de eerste hybride rijststam door de steriele wilde rijstplanten die in Hainan werden gevonden te kruisen met cultivars. Mevrouw Tu Youyou, een Chinese farmacoloog, won de Nobelprijs voor haar ontdekking van artemisinine, een geneesmiddel dat wereldwijd miljoenen levens heeft gered van malaria, vooral in ontwikkelingslanden.

Redding kwetsbare diersoorten

China heeft een systeem van nationale parken opgezet die een enorme bijdrage leveren aan de bescherming van ecosystemen en kwetsbare diersoorten. Het aantal exemplaren van de Tibetaanse antilope, de vlaggenschip-soort, het symbool, van het Three-River-Source National Park, is toegenomen tot meer dan 70.000. De populatie sneeuwluipaarden heeft zich hersteld tot meer dan 1.200, en de populaties noordoostelijke tijgers en luipaarden in het nationale park zijn gegroeid van respectievelijk 27 en 42 in de proeffase tot ongeveer 70 en 80. De wilde populatie van de Hainan gibbon, een bekende soort uit het Hainan Tropical Rainforest National Park, is toegenomen van minder dan 10 dieren levend in twee groepen 40 jaar geleden, tot 42 gibbons die in zeven groepen leven vandaag. Een opmerkelijk staaltje van internationale samenwerking tussen het Wereldnatuurfonds, de Chinese overheid en de lokale bevolking in het gebied rond de Jangtse rivier heeft ervoor gezorgd dat de Jangtse vinloze bruinvis, die uitgestorven was verklaard, kon worden gered. Uit een onderzoek in 2023 bleek dat de populatie met 23% was toegenomen. Hopelijk kunnen de lessen die zijn geleerd uit het behoud van deze riviersoort nu wereldwijd worden toegepast om vijf andere met uitsterven bedreigde rivierdolfijnen te redden.

Onderwijs hoog op de agenda

Bij de afronding van deze snelle rondreis ‘75 jaar van vooruitgang in China’, richten we onze blik op het onderwijs. Wij kunnen het ons nu nog moeilijk voorstellen, maar in 1949 was 80% van de Chinese bevolking ongeletterd. Voor de nieuwe regering werd onderwijs meteen een prioriteit. In 1952, 1956 en 1958 lanceerde de Chinese regering herhaaldelijk gratis alfabetiseringscampagnes, die een enthousiaste respons kregen van 150 miljoen deelnemers. In 1978 ging 60% van de basisschoolleerlingen naar de middelbare school. Nu ligt het percentage leerlingen dat de school afmaakt echter rond de 90%. Er zijn 9.752 scholen voor middelbaar beroepsonderwijs, met in totaal 17,847 miljoen ingeschreven studenten. Er is een financieel hulpsysteem opgezet voor studenten van kleuter- tot postdoctoraal niveau, zodat geen enkele student uit een achterstandsmilieu moet afhaken vanwege financiële problemen. Deze nationale focus op onderwijs is ook ten goede gekomen aan het universitair onderwijs. De Chinese universiteiten klimmen steeds hoger in de wereldranglijst op weg naar de top 100 en er staan nu al 7 Chinese universiteiten in die top 100. Er zijn zo’n 100 studierichtingen die in de top 1000 van de wereld staan. Op onze eigen campus, waar mijn Chinese studenten zich voorbereiden om toegelaten te worden tot westerse universiteiten, ontvangen wij vandaag al internationale studenten die de ambitie hebben te mogen studeren aan elite-universiteiten in Beijing.

Leerlingen van de school van de auteur dragen bij aan het verbeteren van het onderwijs op het platteland van de provincie Yunnan disclaimer https://sacu.org/75-years-of-progress/

‘De toekomst is stralend’?

Dit zijn slechts snapshots van de opmerkelijke tocht die China de afgelopen 75 jaar heeft gemaakt. Belangrijk is dat China gedurende deze 75 jaar van vooruitgang een internationale inbreng heeft gehad, en dat nog steeds heeft. China beperkt zich niet tot het eigen nationale welzijn. Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt bijvoorbeeld dat de aanhoudende inzet van China voor armoedebestrijding in voorbije periode heeft geresulteerd in een wereldwijde daling van de armoedecijfers met meer dan 70%. Het is China’s expertise in de productie, levering en installatie van zeer efficiënte fotovoltaïsche zonne-energietechnologie die de wereld in staat stelt om over te schakelen op schonere alternatieve energie. Alleen al in de eerste vier maanden van 2024 werd 43% van de Chinese productie van fotovoltaïsche cellen geëxporteerd naar Europa. De geschiedenis leert dat er lange periodes van vreedzame samenwerking tussen China en de wereld waren, veel meer dan tijden van rivaliteit en concurrentie. Als je de volgende keer zoiets gewoons als een kruiwagen gebruikt, bedenk dan dat dit een Chinese uitvinding uit een ver verleden is, die zich via oude handelsroutes over de wereld heeft verspreid. En laat het besef tot je doordringen van alle voordelen die we waarschijnlijk zullen genieten nu China de volgende fase van zijn modernisering ingaat. Een China met als missie om ‘aan een gemeenschap van gedeelde toekomstmogelijkheden voor de mensheid te bouwen en een gedeelde ontwikkeling van wederzijds voordeel op gang te brengen’.



四海之内皆兄弟

Omringd door de vier zeeën zijn we allemaal één familie.

Het bovenstaande artikel is van Chris Nash, de voorzitter van de *Society for Anglo Chinese Understanding (SACU). Deze Brits-Chinese vriendschapsvereniging werd in 1965 opgericht om begrip en vriendschap tussen Britten en Chinezen te bevorderen. De wereldberoemde historicus en Chinakenner professor Joseph Needham was een van de oprichters.

De vereniging staat open voor iedereen die de volgende doelstellingen onderschrijft. SACU wil onder de Britten het begrip en de inzichten bevorderen voor alle aspecten van China en het Chinese volk. Haar medewerkers schrijven over de Chinese geschiedenis en berichten over de Chinese actualiteit. Ze geven feiten en analyses zonder kritiekloos te zijn, maar altijd vanuit een vriendschappelijke grondhouding. SACU wil bijdragen aan de vriendschap en het wederzijds respect tussen de volkeren van China en het Verenigd Koninkrijk.

De huidige voorzitter van SACU, Chris Nash, woont en werkt al tien jaar in China. Hij is afkomstig uit het onderwijs en heeft een innovatieve experimentele school opgericht die Chinese en Britse ideeën over onderwijs met elkaar in overeenstemming wil brengen. De meeste van zijn afgestudeerde oud- leerlingen gaan elk jaar studeren aan Britse universiteiten en volgens SACU ‘bouwen ze zo hun eigen bruggen van begrip tussen China en het Verenigd Koninkrijk’. In ChinaSquare zullen lezers vaker artikelen van Chris Nash kunnen lezen vanwege de concrete en levendige stijl waarmee hij in zijn Chair’s blog voorvallen en ontwikkelingen beschrijft. *Within the four seas, we are all one family. Dit gezegde dat als een motto boven de beschrijving van Nash en zijn blog staat betekent dat alle mensen in de wereld zo dicht bij elkaar staan als broers. De vier zeeën zijn de zee in het noorden, het zuiden, het westen en het oosten.