Afgevaardigden van de centrale Chinese overheid bespreken in Hongkong de kansen die het 14e vijfjarenplan (2021-2025) de stad biedt. Het lijkt de bedoeling te zijn de wederopstanding van de regio (na maanden van verdeeldheid en chaos) veilig te stellen door hem beter te integreren in de algemene ontwikkeling van de Volksrepubliek.
Om dat voor elkaar te krijgen zet de topdelegatie van het vasteland, bestaande uit ambtenaren en financiële experts het 14e vijfjarenplan in de schijnwerpers.
Hongkong en het vijfjarenplan
Dit zal gebeuren tijdens een tournee van gesprekken met de vertegenwoordigers van verschillende Hongkongse sectoren. Chief Executive Carrie Lam fungeerde als gastvrouw voor een eerste plenaire bijeenkomst in de vorm van een seminarie. Zij wees in haar toespraak op de hoofdstukken 61 en 31 van het vijfjarenplan, die specifiek voor Hongkong zijn bedoeld. Het eerstgenoemde gaat over ‘de welvaart en stabiliteit van Hongkong op lange termijn’, het andere over ‘de grote regionale strategieën’, van China als geheel dus. (Vanaf p. 135 en vanaf p.71 in de Engelse vertaling voor het CSET, een thinktank uit Washington, gebaseerd op de officiële tekst van Xinhua). In die hoofdstukken blijkt volgens Lam dat de centrale regering de regio zal blijven steunen omdat ze groot belang hecht aan het welzijn van de bevolking. ‘Beijing wil’, zo zegt de Chief Executive, ‘de concurrentievoordelen van Hongkong in stand houden en vergroten. Zo zal de stad weer gaan bruisen en unieke kansen krijgen’. Carrie Lam had in mei een brief gestuurd naar Beijing met het verzoek om het belang van het vijfjarenplan voor Hongkong te verduidelijken. Zij wordt dus deze week op haar wenken bediend.
De regio en het hele land
Luo Huining, directeur van het Verbindingskantoor van de Centrale Regering met Hongkong, legde uit dat de stad er belang bij heeft om het hoe en waarom van de nationale planning en de richting die de ontwikkeling van Hongkong moet uitgaan te begrijpen. Daarbij kan de speciale administratieve regio Hongkong (Hong Kong Special Administrative Region, HKSAR) het beste deelnemen aan de algemene nationale ontwikkeling en zijn concurrentievoordelen voortdurend verbeteren door de ondersteuning vanwege Beijing goed te benutten. ‘Onder de harde voorwaarden van de markteconomie zal dat meer dan welkom zijn’, volgens Luo.
Concrete plannen
Daarna concretiseerde Ning Jizhe, de ondervoorzitter van de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming (National Development and Reform Commision, NDRC), het machtig planbureau, via een videospeech, de inhoud van die ondersteuning. Financiële diensten, digitale transformatie, handel, innovatie door technologie en groene ontwikkeling zullen er de voornaamste begunstigden van zijn. De kansen zijn vooral te verwachten van een enthousiaste deelname aan de Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area en het Belt & Road Initiative (BRI). Beijing dringt erop aan dat de speciale administratieve regio actiever bijdraagt aan de binnenlandse economie en helpt om de ‘dubbele circulatie’ op gang te krijgen waardoor binnenlandse en buitenlandse markten elkaar kunnen versterken.
Hongkong, Macau, Shenzhen, Guangdong
(UPD) Aan het hoofd van de delegatie die deze week Hongkong aandoet staat Huang Liuquan. Hij is ondervoorzitter van het Bureau voor Hongkong en Macau onder de Staatsraad, het Chinese kabinet. Net als mevrouw Lam wees Huang tijdens de plenaire openingszitting van het bezoek op de hoofdstukken in het 14e Vijfjarenplan die speciaal voor Hongkong van belang zijn. Hij is ervan overtuigd dat de bewoners van de regio groot voordeel zullen hebben van de op stapel staande ontwikkelingsplannen. Die voorzien een ‘Modern Service Industry Cooperation Zone’ waarbij Hongkong zal samenwerken met de provincie Guangdong, en meer bepaald Qianhai (in Shenzhen) en met Hengqin (in Macau). ‘Voor de landgenoten in Hongkong is er echt een mooiere toekomst, een gelukkiger en beter leven weggelegd, net zoals in de rest van het land’, verzekerde Huang zijn publiek. Na de eerste sprekers kwamen er nog financiële en andere experts aan het woord. Het seminarie in de ochtend duurde drie uur.
Gespreksronde
Vervolgens startte de rondgang door Hongkong van de financiële experts en de functionarissen van centrale overheidsinstellingen, zoals het Bureau voor Hongkong en Macau, de NDRC, het ministerie van Wetenschap en Technologie en de Volksbank van China. Zij bezoeken het Hong Kong Convention and Exhibition Centre, de Open University of Hong Kong en het Hong Kong Science Park. Zij zullen de ontwikkeling van de HKSAR bespreken met wetgevers en volksvertegenwoordigers, ambtenaren en het bedrijfsleven. Ze gaan ook praten met jongeren en studenten.
Primeur in het parlement
Op de middag was de eerste bestemming van de topdelegatie, niet toevallig, de Legislative Council (Legco), de wetgevende vergadering of het parlement van Hongkong. Het bezoek van een groep hoge vertegenwoordigers van de centrale regering aan Hongkong is op zich al ongewoon, maar dat een functionaris van de Staatsraad een toespraak hield in de Legco was helemaal een primeur. Huang Liuquan zei, tijdens een twee uur durende sessie in de eetzaal van het Legco-gebouw, dat het opleggen van de nationale veiligheidswet van Hongkong, en de drastische herziening van het kiesstelsel van de stad door Beijing, voortaan zouden zorgen voor een standvastige en succesvolle toepassing van ‘een land, twee systemen’. De ondervoorzitter van het Bureau voor Hongkong en Macau, spoorde de Hongkongse wetgevers aan ‘de mouwen op te stropen en zich te concentreren op economische ontwikkeling nadat de stad zoveel tijd had verspild aan eindeloze politieke geschillen en interne wrijvingen’.
Kritiek
Het is echter juist de gedachte dat het delegatiebezoek steun geeft aan het beleid van ‘één land, twee systemen’ die door verschillende oppositiestromingen in twijfel wordt getrokken. Voormalig voorzitter van de Democratische Partij en ex-wetgever Emily Lau Wai-hing reageerde bijvoorbeeld scherp tegen het bezoek van de topdelegatie, en dan vooral het feit dat ze in de Legco te gast was geweest. ‘Legco heeft altijd een hoge mate van autonomie gehad. Ambtenaren in Beijing hebben in het verleden terughoudendheid betracht en opzettelijk afstand gehouden’, zei ze. ‘Nu lijkt het nieuwe normaal dat ze de chief executive, wetgevers en zakenmensen komen vertellen wat ze moeten doen. Het geeft de indruk dat één land, twee systemen verdwenen is.’
Wordt vervolgd
Topfunctionarissen van het vasteland die verantwoordelijk zijn voor de zaken van de HKSAR hadden in maart al een bezoek gebracht om de lokale opvattingen te peilen over de drastische hervorming van het kiesstelsel waardoor alleen vaderlandslievende burgers politieke ambities kunnen laten gelden. Deze week is er een nog sterkere delegatie van politieke, economische en financiële zwaargewichten. Het is duidelijk dat Beijing Hongkong beslist niet loslaat. De centrale regering zal zich verder inspannen om de sleutelsectoren en de meerderheid van de bevolking te winnen voor haar visie op ‘één land, twee systemen’, een visie waarbij aan de eenheid van het hele land geen afbreuk wordt gedaan. De toekomst zal uitwijzen of dat met de gekozen aanpak lukt.
Bronnen: Xinhua, cset.georgetown.edu, tellerreport.com, South China Morning Post