In 2020 steeg het aantal wetenschappelijke papers in China aanzienlijk. Ook de kwaliteit verbeterde. Het land wordt wereldwijd tweede en is nu al leider op vier wetenschappelijke domeinen.
Volgens een nieuw rapport voor het Ministerie van Wetenschap en Technologie verschenen in 2020 ondanks corona 463.800 Chinese kwaliteitsvolle wetenschappelijke papers. Dat waren er bijna 20% meer dan in 2019. Internationale tijdschriften publiceerden er daarvan 216.000. Kwaliteitsvolle papers zijn papers die in erkende tijdschriften verschenen zijn en die voldoende geciteerd werden.
Het merendeel van die papers – meer dan 71.000- betrof klinische geneeskunde. Chemie, elektronica, communicatie, automatische controles en biologie vervolledigden de top vijf. De belangrijkste universiteiten voor onderzoek waren Shanghai Jiao Tong University, Zhejiang University (in Hangzhou) , Peking University en Huazhong University of Science and Technology, met elk meer dan 5.000 papers.
China werkte ook mee aan 485 collectieve papers waaraan minstens 100 wetenschappers van mintns 50 instellingen deelnamen. Dat ging over gebieden zoals deeltjesfysica, astrofysica en kernfysica.
In totaal zijn 11% meer paper gepost dan in 2019.
Leider op vier domeinen
Over het voorbije decennium werden Chinese papers het meest ter wereld geciteerd op vier brede domeinen: materialenkennis, chemie, engineering en computerwetenschappen. Voor computerwetenschappen heeft China in 2020 voor het eerst de leiding genomen. Op tien andere gebieden is China tweede; daarbij landbouwwetenschappen, biologie en biochemie en ecologie. Deze informatie werd gedistilleerd uit internationale databases zoals Science Citation Index, Scopus en Ei Compendex.
Qua publicaties in de 15 wetenschappelijke topmagazines in de wereld – denk aan Nature, Science en Cell– sprong china in 2020 van de vierde naar de tweede plaats, met 1833 artikels.
De vooruitgang van China in 2020 komt gedeeltelijk door een aantal papers over de covid-19 pandemie. Er waren ook 11,1% meer papers met internationale co-auteurs uit 169 landen, vooral Amerikanen.
Een voorbeeld is de paper over klinische kenmerken van Covid-19 patiënten die Huang Chaolin, de voorzitter van het Wuhan Jinyintan Hospital in januari publiceerde in The Lancet. Die was tegen september 13.000 keer geciteerd.
Over het decennium 2011-2020 werden Chinese papers gemiddeld 12,8 keer geciteerd. Dat was nog minder dan het wereldgemiddelde van 13,6.
Bronnen: China.org.cn , China Daily, People’s Daily