Volgend jaar start de eerste vrijhandelszone tussen ontwikkelingslanden. De zone met China en zes ASEAN-landen, ook CAFTA geheten, zal geen invoerrechten heffen op meer dan 93 % van de goederen. Zo’n 1,9 miljard personen is hierbij betrokken, waardoor de CAFTA de derde grootste vrijhandelszone is ter wereld. Op de top deed premier Wen Jiabao zes voorstellen om de relaties met de ASEAN-landen te verbeteren.
Dit weekend wordt in het Thaise Hua Hin de 15e top gehouden van de ASEAN-landen. De Chinese premier Wen Jiabao zal er drie vergaderingen bijwonen: de 12e top tussen de ASEAN en China (10+1); de 12e top tussen ASEAN, China, Japan en Zuid-Korea (10+3) en de 4e Oost-Aziatische top. De ASEAN-landen zijn Brunei, Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, de Filippijnen, Singapore, Viëtnam en Thailand. China is ASEAN’s vierde handelspartner met een volume van 231 miljard $ in 2008 en China’s investering in ASEAN groeide vorig jaar met 125 % tot 2,18 miljard $. Op de top, die onder het thema staat van interconnectiviteit en contact tussen de volkeren, zullen overeenkomsten worden getekend over samenwerking op diverse vlakken. Toch is de meest besproken vraag of deze Aziatische landen van een vrijhandelszone tot een echte gemeenschap zouden kunnen uitgroeien zoals de Europese Unie. We maakten vorige week gewag van de gemeenschappelijke wil van Japan, Zuid-Korea en van China om in die richting te werken. De drie landen willen een Fonds met 120 miljard $ spekken ten voordele van de ASEAN-landen: Japan en China zullen elk 38 $ miljard bijdragen, Zuid Korea 19,2 miljard $ en de rest komt van de ASEAN-landen zelf. Bedoeling van dit Fonds dat afgesproken werd in Chiang Mai is vooral een reserve te heben in geval zich opnieuw een financiële crisis voordoet. Daarnaast heeft China 10 miljard steun beloofd voor de ontwikkeling en uitbouw van infrastructuur, waarvoor 1 miljard $ nog dit jaar door de Eximbank wordt vrijgemaakt. Logistiek is een zwaar probleem door het onderontwikkeld transport, aldus zakenlui die willen exporteren naar die landen.
Op 1 januari treedt de vrijhandelszone ‘China-ASEAN Free Trade Agreement’ (CAFTA) in werking tussen China en de zes oorspronkelijke ASEAN-landen (Brunei, Indonesië, Maleisië, de Filippijnen, Singapore en Thailand) : 93 % van de goederen zal vrij over de grenzen kunnen circuleren. Daarmee komt de eerste vrijhandelszone in het zuiden tot stand tussen ontwikkelingslanden. Het is duidelijk dat dit ook in het voordeel is van China, nu de vraag uit Europa en de Verenigde Staten zo sterk daalde. Wat de verdere integratie naar een gemeenschap betreft, is het Chinees aanvoelen dat best eerst overeenstemming bereikt wordt over zaken waar men het over eens is, zoals de vrijhandelszone, vooraleer delicate politieke punten aan bod komen. In de ogen van de nieuwe Japanse premier zou de Aziatische gemeenschap zelfs landen omvatten als Australië, Nieuw-Zeeland en India.
De Chinese premier stelde op de ASEAN-top zes concrete terreinen voor om de samenwerking te verbeteren tussen China en de ASEAN-landen. Vooreerst moet de vrijhandel ten volle gepaard gaan met het publiceren van de wetten en regels terzake, de opleiding van HR moet erop zijn afgestemd, evenals de hulp voor de ondernemingen. Daartoe wil China een gemeenschappelijke website oprichten en volgend jaar een Vrijhandelsforum organiseren met ASEAN. Ten tweede zou spoedig overeenstemming moeten bereikt worden over een plan met de prioritaire projecten, zoals in de transportsector, en ook over de samenwerking van de douane en het luchtverkeer moeten nog akkoorden bereikt. Ten derde pleitte Wen voor samenwerking in de landbouw, vooral om de graanproductie te verbeteren. Ten vierde moet de samenwerking uitgewerkt worden op de diverse subterreinen van duurzame ontwikkeling en wil China 100 milieudeskundigen helpen bij hun opleiding. Ten vijfde kunnen sociale en culturele uitwisselingen verbeterd worden (cultuur, onderwijs, toerisme, strijd tegen ziekten en grensoverschrijdende criminaliteit, …). Ten zesde steunt China de ASEAN als leidende actor in de regionale samenwerking en zal het een permanente afgevaardigde bij de organisatie aanstellen.
In Nanning, hoofdstad van de provincie Guangxi, werd zaterdag ook de vijf dagen durende 6e China-Asean Expo afgesloten. Volgens vicegouverneur Chen Wu beliep het totaal verhandeld volume 1,65 miljard $, wat 3,8 % meer is dan vorig jaar. Er werden 136 grensoverschrijdende projecten getekend, met investeringen voor 6,4 miljard $. Chinese ondernemingen kregen 204 deals rond met een investering van 61 miljard $. In de zijlijn van de Expo werden 11 fora gehouden, waarvan één over douanesamenwerking, één over handel en investeringen en één over radio en televisie
Voor meer info: zie website Xinhua.
Video: Opening Nanning expo Wen in Hua Hin Zakenvolume tussen beiden