Vroegere internet-autoriteit verdacht van inbreuk op partijdiscipline.

Lu Wei, het voormalige hoofd van de overheidsdienst voor internet, wordt verdacht van ‘ernstige inbreuken op de partijdiscipline’.

De Commissie voor Discipline-Inspectie van de communistische partij heeft een onderzoek tegen de vroegere internet-autoriteit geopend.

Onderzoek

Een bericht hierover is verschenen op de website van de CCDI. Lu was tot voor kort ondervoorzitter van de Afdeling voor Publiciteit, de vroegere ‘propagandadienst’ van de partij. Hij is de eerste functionaris van ministerieel niveau die sinds de afsluiting van het 19e partijcongres het voorwerp is van een onderzoek.

Opkomst en ondergang van een internet-autoriteit

Lu Wei heeft hoge posten bekleed in de CPC, bij de stadsregering van Beijing en bij de nieuwsdienst Xinhua. Het hoogtepunt van zijn loopbaan, de periode waarin het meest in het nieuws kwam was zijn functie bij de Cyberspace Administration of China. Hij leidde de Chinese autoriteit op het gebied van internet van 2013 tot juni 2016. Zijn vervanging door Xu Lin, een politicus uit Pudong, Shanghai, liet vraagtekens rijzen over de neergang van Lu Wei’s carrière. De ex-administrateur van het Chinese internet was sinds 2014 lid van het Centraal Comité. Hij werd in 2017 niet herkozen als lid van dat leidende partijorgaan.

Partijlijn

Lu Wei heeft uiteraard veel punten van de partijlijn betreffende internet verdedigd en uitgevoerd. Hij was ervan overtuigd dat China moest vasthouden aan de soevereiniteit over zijn cyberspace. Ook van censuurmaatregelen was hij een voorstander. Zo legde hij de blokkade uit van bedrijven zoals Facebook. ‘Buitenlandse internetbedrijven mogen naar China komen, als ze zich aan de wet houden. Wij kunnen niet toestaan dat ze hier goed komen verdienen en tegelijk de belangen van ons land schaden’.

De Facebook-factor?

Buitenlandse journalisten vragen zich af of hem ten laste wordt gelegd dat hij zich zou hebben laten vleien door figuren zoals Zuckerberg (Facebook) en Murdoch (o.a. Wall Street Journal). Magnaten van internet en media zoeken immers op alle mogelijk manieren om meer toegang tot de Chinese markt te krijgen. Of Lu Wei ernstige overtredingen heeft begaan en welke dat zijn zal na het onderzoek worden bekendgemaakt. Dan zal ook blijken of hij aan het gerecht wordt overgedragen.

‘Tijger’

De zaak ziet er echter niet goed uit voor Lu Wei. Volgens The Diplomat heeft de CCDI aan zijn Chinese bericht over het onderzoek een commentaar toegevoegd. Daarin staat dat Lu de eerste ‘gevallen tijger’ is na het 19e Nationale Partijcongres. En ook: ‘De harde en complexe strijd tegen corruptie gaat onveranderd door na het congres’. ‘De Partij blijft zich inspannen voor een behoorlijk bestuur’, aldus de CCDI.
Bronnen:  Xinhua, SCMP, Financial Times, The Diplomat, Asiatimes, Yicai.com, Global Times, China Vitae, Wikipedia

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *