Maandag heeft president Obama aangekondigd dat hij bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) een klacht zal indienen wegens 1 miljard dollar onwettig subsidiëren van uitgevoerde auto’s en auto-onderdelen.China dient zelf een klacht in tegen de VS.
Niet toevallig deed hij dat tijdens een verkiezingsmeeting in Ohio, een staat waar de fabrikanten van auto-onderdelen belangrijk zijn en die op de wip zit tussen hem en zijn Republikeinse uitdager. De verklaring van Obama is dan ook vooral een verkiezingsstunt, want niet de VS maar de WTO zal moeten oordelen of de klacht gegrond is.
Toevallig of niet, China diende dezelfde dag bij de WTO ook een klacht in tegen de VS: Het betwist een wet van maart dit jaar die de VS het recht geeft hoge invoerrechten te heffen op producten die uitvoersubsidies kregen, en dat zelfs retrospectief. Tot 30% van alle Chinese producten waarop in de VS hoge invoerrechten geheven worden, zou onder deze klacht vallen. De WTO meldt dat het om staal, banden, magneten, scheikundige stoffen, keukentoestellen, houten vloeren en windmolens gaat. De VS heeft nu 60 dagen om met China een compromis te vinden; daarna kan China de WTO vragen een oordeel te vellen.
Presidentskandidaten Obama en Romney beschuldigen er elkaar van op economisch vlak te soft te zijn tegenover China. Obama beloofde bij zijn campagne in 2008 dat hij China ‘zou vloeren’; als president lanceerde hij meer handelssancties tegen China dan zijn voorganger Bush. In juli bracht hij nog een klacht voor de WTO tegen de antidumping heffingen van China op Amerikaanse wagens. Begin dit jaar pakte hij de Chinese beperkingen op de uitvoer van zeldzame aardmetalen aan. Doch hij durfde het niet aan China officieel te veroordelen als manipulator van de wisselkoers en daar sancties aan te verbinden. Daarover pakt Romney hem nu aan. Maar Obama antwoordde dat toen Romney bij Bain Capital werkte was hij zelf voorstander van outsourcing aan China.
Xinhua citeert als antwoord op al die beschuldigingen een opiniestuk dat verscheen in The Wall Straat Journal onder de titel ‘Jobs importeren uit China’. De invoer van kledij en speelgoed uit China zou instaan voor 576.000 jobs in 2010, volgens cijfers van de conservatieve Heritage Foundation. En volgens de Asian Development Bank ging van een Chinese Iphone 3G met een invoerwaarde van 179 dollar slechts 6,5 dollar naar China waar het toestel samengebouwd werd. Van elke dollar voor een product ingevoerd uit China gaat 55 cent naar een Amerikaan: de ontwerper, de leverancier van onderdelen, de vervoerder, de verdeler en verkoper, de bankier, enz. ,aldus een rapport van de Federal Reserve Bank of San Francisco . De bewering dat tussen 2001 en 2011 2,7 miljoen jobs verloren werden aan invoer uit China houdt er bovendien geen rekening mee dat veel van de uit China ingevoerde goederen vroeger ook al nniet in de VS gemaakt warden maar uit Zuid-Korea of Japan kwamen.
(bron: FT, Reuters, NYT, Xinhua)