De VS hebben geprobeerd hun EU-geallieerden af te houden van met Huawei in zee te gaan voor het ontwikkelen van 5G-netwerken en dit onder het voorwendsel van mogelijke spionage. Europa toont echter weinig animo om Huawei van concurrentie bij het 5G netwerk uit te sluiten. Uiteindelijk draaide zelfs Trump bij en wil volgens eigen tweet enkel ‘een gezonde wedijver’.
Nauwelijks was de top tussen de presidenten Xi Jinping en Donald Trump in Rio de Janeiro afgelopen of Huawei Chief Financial Officer Meng Wanzhou werd op doorreis in Canada op verzoek van de Amerikaanse justitie aangehouden. Meng Wanzhou alias Sabrina Meng is de dochter van Huawei stichter Ren Zhengfei. Huawei verkoopt wereldwijd het meeste smartphones en ook qua telecomapparatuur heeft het Chinees bedrijf met 28% van wereldmarkt al een groter aandeel dan zijn westerse concurrenten. Deze dominantie dreigt in de toekomst nog sterker te worden met de nieuwe 5G-telecomnetwerken die er aan komen.
Dit 5G is niet enkel 25 maal sneller dan 4G, maar zal naar verwachting een omwenteling veroorzaken in sectoren zoals transport, geneeskunde, het maakwerk tot in de slimme huiskamer toe. Er zijn immers meer verbindingen mogelijk per km², wat bijvoorbeeld bevorderlijk is voor de slimme steden. Door de snellere reactietijd (1 milliseconde i.p.v. 30 à 70 ms) worden eveneens operaties op afstand mogelijk. De New York Times merkt dan ook terecht op: ‘Het land dat 5D domineert, zal economisch, qua inlichtingen en op militair vlak een overwicht hebben voor een ruim deel van deze eeuw’.
Al begin 2018 waarschuwde de VS ‘National Security Council’ dat de VS achterop hinkten. Volgens Deloitte heeft China sinds 2015 al 24 miljard $ meer uitgegeven aan 5G-ontwikkeling dan de VS. De Eurasia Group oordeelt dat China het voordeel zal hebben de eerste te zijn op een markt die binnen 5 jaar op 123 miljard $ wordt geraamd. President Trump wil echter ten stelligste verhinderen dat China in 5G toonaangevend wordt en dat de VS het technologisch leiderschap verliest. Probleem is echter dat op chipproducent Qualcomm na, dat de VS-netwerken en producenten technologisch een straat achter hollen.
VS en reacties
Wat dan gedaan om de hond te slaan? Het antwoord is Huawei van spionage verdenken. Deze verdenking werd meteen in de westerse pers breed uitgemeten. Vooral door toedoen van het zogenoemde ‘Five Eyes’ contraspionagenetwerk dat tussen 5 landen inlichtingen uitwisselt, werd de Huaweiban gepromoot. Tot dit netwerk behoren in eerste instantie naast de VS, Australië, Nieuw Zeeland, het VK en Canada. Australië en Japan waren er snel bij om het Amerikaanse verzoek tot het boycotten van Huawei voor 5G bij te treden. Volgens de premier van Nieuw Zeeland is in haar land nog geen beslissing gevallen. In India dat binnen 10 jaar de tweede grootste 5G-markt kan worden, blijft de concurrentie open. Globe Telecom uit de Filipijnen wil Huawei gebruiken voor 5G en Etisalat voor de Verenigde Arabische Emiraten. Huawei gaat in Zuid-Korea qua 5G in zee met LG Uplus. Toen Xi Jinping uit Rio de Janeiro terugkeerde en Portugal bezocht, heeft telecom operator Altice met Huawei een contract gesloten om zijn netwerk in 2019 te upgraden tot 5G. In Canada blijft operator Telus volledig achter Huawei staan.
Aanklacht
Om Huawei in het hart te treffen, besloot de Amerikaanse Justitie aan Canada te vragen Huawei CFO Meng Wanzhou op te pakken om haar uit te leveren en later in de VS te berechten. Eind januari maakte waarnemend VS procureur generaal Matthew Whitaker bekend dat Meng in de VS verdacht wordt van het doorbreken van het embargo tegen Iran en ook van het verschaffen aan banken van valse informatie hierover. Whitaker kondigde aan dat een grand jury in New York Meng Wanzhou zou vervolgen voor witwaspraktijken, fraude, samenzwering en pogingen om de rechtsgang te hinderen, in totaal een aanklacht met 24 tenlasteleggingen.
Tot zover de aanleiding die gevonden werd om Huawei te treffen. Meestal vermeldt de westerse pers nog dat indien Huawei 5G-appratuur zou mogen leveren, deze apparatuur achterpoortjes zou kunnen bevatten om te spioneren. Ook banden met het Chinese leger worden Huawei verweten; het feit dat stichter Ren Zhenfei bij de Communistische partij is en tenslotte dat Chinese bedrijven wettelijk er toe gedwongen zouden zijn om met de veiligheidsdiensten samen te werken..
Ren Zhenfei
De stichter van Huawei Ren Zhenfei die door de westerse pers meestal afgeschilderd wordt als teruggetrokken, zo niet mediaschuw, heeft recent verschillende malen de pers te woord gestaan. Hij is nogal gerust in de toekomst omdat Huawei volgens hem de enige is die de 5G-basisstations kan integreren met de meest geavanceerde microgolftechnologie zodat glasvezel overbodig is om bijvoorbeeld 8K televisie te kijken.
Met zijn diploma van ingenieur trok Ren als afgestudeerde naar het leger dat hem vroeg in het noordoosten een kunstvezel fabriek op te starten. In 1983 ontbond de regering echter het ingenieursteam zodat hij nooit een echte militaire graad heeft gehaald. Hij stichtte Huawei in 1987 met 21.000 yuan waarvan 3000 yuan eigen geld dat hij ontvangen had om een nieuw leven te beginnen. In 1982 trad hij toe tot de Communistische Partij. Ren verklaarde van de Chinese overheid nooit enige vraag tot spionage ontvangen te hebben, dit de voorbije 30 jaar niet gedaan te hebben en ook niet van plan te zijn dit de komende 30 jaar te doen omdat de belangen van de klant(operatoren) voorgaan. Ren gaf ook meer uitleg over de aandeelhoudersstructuur van zijn firma. Hijzelf heeft nauwelijks 1,14% van de aandelen in bezit. De firma is in handen van een werknemers coöperatieve waarvan de 115 vertegenwoordigers gekozen worden door 96.768 werknemers in 416 kiesbureaus in 170 landen en regio’s.
Ren Zhenfei preciseerde nog dat Huawei qua intensiteit van O&O tot de top 5 bedrijven uit alle sectoren wereldwijd behoort. Het telt bijvoorbeeld 80.000 onderzoek ingenieurs. In de VS verkreeg Huawei 87.805 octrooien en heeft Huawei 11.151 kernoctrooien geregistreerd. In Europa heeft het meer patenten aangevraagd dan welk ander bedrijf ook, inclusief Bosch, Siemens en Philips. Wat 5G betreft, heeft Huawei al met meer met dertig operatoren commerciële contracten afgesloten (Nokia met 22; Ericsson met 10 ; ZTE met 6 ), 25.000 basisstations verstuurd en bezit het 2750 5G octrooien. Niet veel bedrijven die werken aan 5G-uitrusting zijn bezig met microgolftechnologie, aldus Ren. Volgens hem is Huawei het enige dat 5G kan integreren met microgolftechnologie zodat glasvezel in landelijke streken overbodig is.
‘De VS kunnen ons niet kapot maken’ verklaarde de stichter vol zelfvertrouwen. ‘De wereld heeft ons nodig omdat wij het verst staan. Indien het licht uitgaat in het Westen, dan zal het in het Oosten nog schijnen’. Over mogelijke ‘achterpoortjes’ voor de regering in het Huawei materiaal verklaarde Ren: ’Dat is onmogelijk. Mochten we dat toch gedaan hebben, dan zouden de Amerikanen het met hun gevorderde technologie al ontdekt hebben’.
Spionage
Klokkenluider Snowden heeft destijds onthuld dat de NSA gedurende 7 jaar de telefoons van Huawei heeft afgetapt in operatie ‘Shot Giant’. Die was er op niet enkel op gericht om een link te vinden tussen Huawei en het leger, maar ook om te infiltreren bij Huawei klanten wereldwijd. Daardoor kon een speciale NSA-eenheid bij Huawei op 100 plaatsen inbreken en onder meer een lijst van 1400 klanten kopiëren Volgens een top-secret NSA presentatie slaagde die NSA-eenheid er niet enkel in toegang te krijgen tot het email-archief maar ook tot de geheime broncode van de individuele Huawei producten, het allerheiligste bij de computerbedrijven.
Voorts is het volgens ‘The Intercept’ in de VS een courante praktijk dat de NSA samenwerkt met AT&T om het telecomverkeer te bespioneren. Volgens dezelfde bron gebruikt de NSA het programma XKEYSCORE om het privéverkeer na te gaan. Uitgebracht door The Guardian onthult deze krant dat dit bewakingssysteem sinds 2008 op 150 sites en 700 servers wereldwijd zowel zoekopdrachten, email, documenten, gebruikersnamen en paswoorden navlooit evenals andere communicaties. Over achterdeurtjes in computers gesproken, hebben experts van de ‘Australian Financial Review’ onthuld dat het niet verwonderlijk zou zijn dat de NSA achterpoortjes zou inbouwen in Intel en AMD-chips. Huawei roterend voorzitter Guo Ping bekritiseerde in Barcelona fel de VS Cloud Act die vorig jaar Amazon, Microsoft en andere cloud providers dwingt om verbruikersgegevens aan de overheid over te dragen wanneer deze daarom vraagt. Toen de VS cyberambassadeur bij het State Departement Robert Strayer in Barcelona de Europese landen opriep om voorzichtig te zijn met Huawei, repliceerde Guo Ping met een allusie op het VS Prism-afluisterprogramma “Prism, Prism aan de wand, wie is het meest betrouwbaar van het land? Vraag het aan Edgard Snowden.”
Prioriteit Europa
Volgens een vertegenwoordiger van het State Department ziet de VS de Europese Unie als de topprioriteit om geallieerden af te houden Huawei technologie te gebruiken. In februari bracht een Amerikaanse delegatie een bezoek aan het Berlaymont, de Belgische federale regering en het NAVO-hoofdkwartier. De delegatie trok verder naar een aantal EU-hoofdsteden, de Veiligheidsconferentie in München en het ‘Mobile World Congress’ (MWC) in Barcelona. De delegatie kon echter nauwelijks verhullen dat de VS geen geloofwaardig alternatief heeft tegenover het Chinese 5G-verhaal. Bij gebrek daaraan raadt de VS de EU-landen aan om ofwel Ericsson of Nokia toestellen te kopen. De site phys.org weet echter van experts dat Huaweitoestellen van 6 tot 12 maanden voorop liggen in vergelijking met Ericsson en vergeleken met Nokia nog langer.
VS Minister van Buitenlandse zaken Pompeo maakte een rondreis doorheen Oost-Europa dat hij in dit verband nog meer prioritair vindt dan West-Europa. Eerder hadden Oost-Europese landen de VS laten weten dat Huawei zo verstrengeld is met hun telecominfrastructuur dat het er nauwelijks uit te halen valt. Naar aanleiding van de 30-ste verjaardag van de val van “het communisme” zei Pompeo in Hongarije dat Rusland en China de soevereiniteit en de vrijheid van de betrokken landen dreigen uit te hollen. Eigenlijk is de VS jaloers op het 16+1 programma waarbij China 16 landen uit Centraal en Oost-Europa ondersteunt met miljarden dollars. De VS broedt daartegen op een steunprogramma zoals ze ook al met Afrika en Azië deden als repliek op de nieuwe Chinese Zijderoutes. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto repliceerde echter dat zijn land zowel goede betrekkingen wil met de VS, Rusland als met China. Hij gaf Pompeo lik op stuk door de VS-druk te vergelijken met die uit het toenmalige Warschaupact.
De Amerikaanse vicepresident Pence kreeg op de Veiligheidsconferentie te München helemaal geen applaus toen hij het gehoor de groeten van de VS-president overmaakte. Angela merkel kreeg echter een staande ovatie na haar toespraak. Ook Pence waarschuwde in München voor Huawei. Hoe dan ook een week nadien tweette president Trump – dit terwijl de besprekingen tussen de VS en China over het handelsconflict goed opschoten – dat hij liever een gezonde wedijver tussen operatoren wilde dan Huawei echt uit te sluiten.
Landen
In het VK zijn de diverse operatoren al jaren met Huawei 5G-testen aan het verrichten. Hoofd netwerkarchitect BT Neil McRae liet zich zelf op een conferentie te Londen ontvallen: ‘Huawei leidt in 5G: het is de enig echte leverancier en de anderen moeten bijbenen’. In het VK bestaat voorts al jaren een controledienst op Huawei. Deze dienst heeft echter tot nu toe niet echt spionage gevonden, maar vindt de gebruikte codes tamelijk ondoordringbaar. Huawei wil als antwoord daarop twee miljard $ uittrekken om de veiligheid waterdicht te maken en de gebruikte codes helemaal te herschrijven. Zowel de operatoren Vodafone en EE zijn in de steden al begonnen met het uitrollen van 5G en dit met Huawei-apparatuur zij het niet in het kernnetwerk. Bij zijn bezoek aan Londen zei president Trump daartegen geen bezwaar te hebben. Merkwaardig is dat de Britse geheime dienst MI6 de problemen rond Huawei beheersbaar vond nadat het UK National Cyber Security Centre besloot dat er methodes zijn om de risico’s te beperken. De topman van het GCHQ spreekt echter van een ernstige uitdaging die jaren zal duren. Het is de regering die na de eindbeoordeling door het Department for Digital, Culture, Media and Sport de uiteindelijke beslissing al genoemen moeten hebben. De perikelen rond het premierschap staken daar een stokje voor.
Frankrijk wil een evenwicht vinden tussen goede technologie en ’s lands veiligheid. President Macron wil niet dat Huawei uitgesloten wordt. De Franse operatoren zijn eveneens weinig geneigd Huawei te bannen wegens de kwaliteit van de apparatuur en ook om de 5G revolutie niet te missen. Ze kijken vooral uit naar regulering door het ‘Agence nationale de la sécurité des systèmes d’information’ (ANSSI ). Cyber veiligheidschef Guillaume Poupard heeft verklaard middelen te zoeken zodat Huawei geen toegang zou krijgen tot de gegevens van de gebruikers.
In België heeft het ‘Belgische Centrum voor Cybersecurity’ (CCB) een risicoanalyse gemaakt waarbij diverse studies opgevraagd werden bij academische, civiele en overheidsinstanties. Het zal geen negatief advies advies uitbrengen over Huawei. De verdeling van de 5G-frequenties is echter stuk gelopen op een communautair probleem, namelijk de verdeling van de opbrengst tussen de federale staat en de gewesten. In Zwitserland bracht deze veiling van de 5G frequenties 335 miljoen euro op. Swisscom rolt al 5G uit in samenwerking met Huawei. In Nederland reageren de operatoren KPN en T-Mobile opgelucht dat de veiligheidsdiensten
AIVD en MIVD Huawei niet willen uitsluiten zij het dat tot voorzichtigheid wordt aangemaand. .
Cruciaal is de houding van Duitsland. Vorig jaar was voorzitter Arne Schönbohm van het ‘Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik’ zeer expliciet: in een interview met ‘Der Spiegel’ zei hij dat Duitsland momenteel ‘geen betrouwbaar bewijs heeft gevonden dat de apparatuur van Huawei een risico vormt. Alle grote Duitse telecom netwerken gebruiken Huawei technologie en ook bij de smartphones is Huawei in Duitsland het meest verkochte merk. Voor gewichtige beslissingen als een verbod moeten er bewijzen (van spionage) op tafel komen en die zijn er niet’, aldus Schönbohm. Nog in november heeft Huawei in Bonn een veiligheidslabo geopend waar de Duitse klanten (operatoren) de broncode van de Huawei-producten kunnen laten verifiëren.
Verantwoordelijken van het grootste Europese telecom bedrijf ‘Deutsche Telecom’ hebben gewaarschuwd dat het uitsluiten van Huawei voor 5G de uitrol van deze technologie kan vertragen met minstens 2 jaar. Naast ‘Deutsche Telecom’ opperde ook operator ‘Telefónica’ dat het uitwijken naar andere leveranciers een proces zou zijn dat lang zou duren, duur zou uitvallen en de uitrol van 5G vertragen. Ook de Vodafone CEO Nick Read, sprak te Barcelona over twee jaar vertraging zonder Huawei. Zelfs in Polen dat geneigd is in te gaan op het VS-verzoek zegt CEO A Maierhofer van T-Mobile Poland dat het uitsluiten van Huawei tot vertraging zal leiden bij in inluiden van de nieuwe generatie netwerken. Dat Huawei een sterke voorsprong heeft, hoeft niet te verbazen want het beschikt over een budget voor onderzoek en ontwikkeling dat vier maal zo groot is als dat van zijn Europese concurrenten.
De voorzitter van de Duitse werkgevers Dieter Kempf wil niet weten van een Huawei boycot. Dit vindt Kempf tegen het Europees idee van een vrij op regels gebaseerde wereldhandel. Na een topvergadering op regeringsniveau over het onderwerp zullen volgens het Handelsblatt het ‘Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik’ en het ‘Bundesnetzagentur’ de veiligheidsvoorwaarden vastleggen waaraan de bieders voor deelname aan 5G infrastructuur moeten voldoen. Ook de voorwaarden tot vergunning zullen beter worden gedetailleerd.
Italië ontkent persberichten dat het Huawei voor 5G zou willen uitsluiten. Vodafone Spanje is al bezig met het uitrollen van 5G op basis van Huawei. Uwe Herzog van het EU-onderzoeksproject 5G-Drive project wil zijn 5G onderzoek eveneens verder zetten. Herzog argumenteert zich niet bezig te houden met de commerciële ontwikkeling van 5G, maar wel met de pre-commerciële compatibiliteit tussen het signaal in China en dat in Europa.
Eén testregime
Na de koude kermis die Pompeo en Pence in Europa te beurt viel, veranderde president Trump echter zijn standpunt tot: ‘Ik wil dat de VS bedrijven winnen door concurrentie, niet door het uitsluiten van momenteel meer geavanceerde technologie’. Roterend Huawei voorzitter Guo Ping vertelde op het ‘World Mobile Congress’ in Barcelona dat het veiligheidsprobleem een technisch probleem is dat niet mag worden gepolitiseerd. Hij voegde er aan toe dat wat de cyberveiligheid betreft, Huawei leidt op 9 van de 12 betrokken indicatoren en dat voor de overige drie het bedrijf boven het gemiddelde uitkomt.
De vereniging van 800 mobiele operatoren GSMA is evenmin te vinden voor een uitsluiting van één leverancier in de concurrentiestrijd. De alliantie vraagt de Europese regeringen om de mobiele operatoren te vervoegen bij het uitdokteren van een eenvormig testregime dat de netwerkveiligheid vrijwaart. De GSMA is van plan een ‘Task Force’ op te zetten van operatoren om na te gaan op welke manier de bestaande testsystemen van de individuele operatoren kunnen verbeterd worden.
De Europese Commissie streeft naar een eengemaakte cyberveiligheidspolitiek in de EU en heeft daarvoor eind maart een stappenplan uitgetekend. Tegen 15 juli moeten de nationale maatregelen voor cyberveiligheid binnen zijn bij de Commissie. Deze informatie zal onderling worden uitgewisseld en tegen 1 oktober zal de Commissie en het Europees Agentschap voor cyberbeveiliging (ENISA) een globale risicobeoordeling gemaakt hebben. Uiterlijk op 31 december 2019 moet de Samenwerkingsgroep het eens worden over maatregelen om de op nationaal en EU-niveau geconstateerde cyberbeveiligingsrisico’s aan te pakken. De lidstaten zullen worden aangemoedigd om in samenwerking met de Commissie en ENISA eerst een certificeringsregeling voor 5G-netwerken en -apparatuur in te voeren. Tegen 1 oktober 2020 moeten de lidstaten in samenwerking met de Commissie nagaan wat de aanbeveling heeft opgeleverd en bekijken of er nog meer gedaan moet worden gedaan.
Bronnen: https://www.chinasquare.be/tag/huawei/
FT, SCMP, Global Times, The Intercept
Euronews-video: 5G for dummies https://www.youtube.com/watch?v=AXfF7HphbgA