Vurig pleidooi voor energiezuinig bouwen

zo moet het: het energiezuinige gebouw van CSET


Meer dan 95% van de nieuwbouw in China is niet energiezuinig. Dat is het vernietigende oordeel van Tang Kai, hoofd van het planbureau van het ministerie voor Huisvesting en Ontwikkeling van Stad en Land.
In de provincie Sichuan, bekend van de verschrikkelijke aardbeving van 2008, is er op dit moment een forum over de economie. Het is daar, in de provinciehoofdstad Chengdu, dat de topman van Huisvesting zijn uitspraak deed en een oproep lanceerde om voluit de overschakeling op een duurzame bouw te stimuleren. In China komen er jaarlijks voor 2 miljard kubieke meter aan nieuwe gebouwen bij en daarvan voldoen er maar 100 miljoen aan de normen en streefdoelen die China heeft aangenomen (Hu Jintao heeft in 2003 de groene woningbouw gedefinieerd als 4 doelmatigheden en 1 bescherming, het doelmatig inzetten van grond, energie, water en bouwmaterialen om het milieu te beschermen). Er staan nu voor 40 miljard m³ gebouwen in het land, waarvan maar een fractie het label energiezuinig verdient. Volgens de planner neemt het verbruik in gebouwen dertig procent van de totale energieconsumptie voor zijn rekening en is dat percentage nog aan het stijgen.
Tang Kai is ervan overtuigd dat de bouwsector een sleutelrol moet spelen bij de inspanningen die China dringend moet leveren voor het bereiken van een economie van duurzame ontwikkeling. Voor een land in ontwikkeling is het volgens hem van levensbelang om zuinig om te springen met grondstoffen en zo energietekorten te voorkomen en de uitstoot te verminderen. De toespraak van deze belangrijke functionaris moet onder andere geplaatst worden in het kader van de aanloop naar de klimaatconferentie die binnenkort in Durban plaatsvindt. Op 9 november heeft Fatih Birol, hoofdeconoom van het Internationaal Energieagentschap (International Energy Agency) nog een dramatische oproep tot de wereld gericht om van richting te veranderen bij de manier waarop we met energie omspringen, omdat anders ‘de deur voor altijd dicht’ gaat, d.w.z. er een onherstelbare klimaatwijziging gebeurt voorbij de 2°C norm die door de meeste wetenschappers als het veiligheidsmaximum wordt gezien. De onderzoekers van het IEA wezen er toen in een studie ook op dat China binnenkort de EU voorbijstreeft in uitstoot per hoofd en dat het land tegen 2035 ook wat cumulatieve uitstoot sinds 1900 betreft de EU zal overtreffen, als het zo doorgaat. Volgens bepaalde waarnemers doet China nu wel meer dan de VS, die andere reusachtige uitstoter, maar dat de Volksrepubliek op grote schaal hernieuwbare energie inzet is geen garantie dat ze de streefdoelen voor het klimaat zal halen, omdat ze daarnaast verder steunt op het massale gebruik van steenkool. De regering heeft de toezegging gedaan om tegen eind 2015 de energieconsumptie per eenheid van het bbp met 16% te verminderen en bij de economische en andere activiteiten 17 % minder CO2 uit te laten stoten, tegenover 2010. Beijing dringt er echter, zoals andere derdewereldlanden, op aan dat de rijke landen zich meer inzetten om de bestaande akkoorden en afspraken verder te zetten en te verbeteren.
Er worden de laatste jaren in China beslist pogingen ondernomen om ‘groen te bouwen’: in 2005 vond er een internationale conferentie plaats onder impuls van vier ministeries. In 2006 werd er een norm opgesteld. Het Olympisch dorp van Beijing voldeed aan de eisen. Het Volksleger heeft een voorbeeldrol opgenomen door de aanleg van een groen project voor de aanleg van een energiezuinige militaire installatie. Het thema van de Expo 2010 in Shanghai was het bouwen van leefbare steden. In Ningbo, provincie Zhejiang, heeft de Universiteit van Nottingham (VK) een Centre for Sustainable Energy Technologies (CSET) mogen opzetten (zie foto). Naar aanleiding van de inspanningen waren al eerder nogal triomfantelijke rapporten dat China op de goede weg was naar een energiezuinige bouwsector. Die rapporten moeten op zijn zachtst gezegd onzorgvuldig zijn geweest. Het huiswerk moet worden overgedaan.
Bronnen: Xinhua,The Guardian,
China Building Green Practice van Ruidong Jin and Shakil Alyas, Natural Resources Defense Council
http://www.nottingham.ac.uk/engineering/departments/abe/ningbocampus/ningbocampus.aspx
Lees ook achtergrond uit 2009 nav Duitse studie

1 comment for “Vurig pleidooi voor energiezuinig bouwen

  1. In 2008 was de Chinese uitstoot per persoon zowat de helft van de Europese en minder dan een derde van de Amerikaanse. China deed er 10 jaar over om zijn uitstoot te verdubbelen; het voorbijsteken van Europa lijkt me nog niet zo kortbij. De bewering dat China in 2035 zijn historisch krediet tegenover Europa zal opgesoepeerd hebben is bovendien misleidend. Met 2,5 maal meer inwoners dan de Europese Unie mag je de totalen immers niet vergelijken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *