Wang Yi, lid van de Chinese Staatsraad (het kabinet) en minister van Buitenlandse Zaken, heeft gisteren in Brussel in een toespraak opgeroepen tot nog betere betrekkingen tussen China en de EU. De beide partijen zullen volgens Wang voordeel hebben van meer wederzijds vertrouwen en samenwerking.
De Chinese minister hield een toespraak op een ’60 min. briefing’ van het European Policy Center, een prestigieuze denktank in Brussel.
China en de EU, hoe verder?
Het thema van het evenement was Prospects and challenges for EU-China relations.Na de speech was er een vraag- en antwoordsessie, voorgezeten door Herman Van Rompuy, voormalig premier van België en voorzitter van de Europese Raad. Van Rompuy is voorzitter van het European Policy Center.
Drie vragen
‘China en de EU kunnen ernaar streven om een zo correct mogelijk beeld te krijgen van elkaar’, aldus Wang Yi. De minister wilde hieraan een bijdrage leveren door de volgende vragen te beantwoorden. Is China een ontwikkelingsland of een ontwikkeld land? Is China een partner of een rivaal? Kunnen andere landen met China in harmonie samenleven of vormt China een bedreiging en stevenen we af op een nulsomspel (waarbij iedereen verliest)?
China, een ontwikkelingsland
Met cijfers toonde Wang aan dat China wel degelijk nog steeds (grotendeels) een derdewereldland is, maar wel een land in opkomst dat steeds meer bijdragen levert aan de wereldeconomie, aan oplossingen voor geopolitieke en mondiale vraagstukken. Hij vroeg dus om aan China niet dezelfde eisen te stellen als aan ontwikkelde, machtige landen. En verder nodigde hij de Europeanen uit om de bijdragen die China al kan leveren te erkennen en te verwelkomen.
Beter samenwerken
Het is volgens Wang Yi nodig zowel voor Europa als voor China om hun ontwikkeling en wederopleving te bevorderen. Zij kunnen daarbij elkaar helpen door hun krachten te bundelen en hun inspanningen op elkaar af te stemmen. In de loop der jaren heeft Europa enorme voordelen gehad van de samenwerking met China.
Wat cijfers
‘Tussen 2001 en 2018 groeide de EU-export naar China gemiddeld met 14,7 procent per jaar, meer dan het dubbele van de gemiddelde exportgroei van de EU, met ondersteuning voor ongeveer vier miljoen lokale banen. De investeringen van Chinese bedrijven in de EU zijn ook toegenomen. Eind 2017 hebben Chinese bedrijven via directe investeringen meer dan 2.900 ondernemingen opgericht in de EU, waardoor 176.000 banen voor de lokale bevolking zijn gecreëerd. De overname van Volvo door de Chinese automaker Geely heeft de Volvo-fabriek in Gent, België, nieuwe energie gegeven. Daardoor zijn meer dan 6.000 banen behouden en gecreëerd. China is nu de meest winstgevende markt voor Europese bedrijven. Maar liefst 7 miljoen auto’s, of bijna een kwart van alle auto’s die in China worden verkocht, worden geproduceerd door Europese autofabrikanten.’
China – de wereldeconomie – de EU
‘Zelfs met het toenemende handelsconflict tussen China en de VS en de neerwaartse druk op de wereldeconomie, is de samenwerking tussen China en de EU blijven groeien. In de eerste 11 maanden van dit jaar groeide de handel tussen China en de EU naar schatting met 7,7 procent ten opzichte van vorig jaar. Van januari tot juli stegen de EU-investeringen in China met 18,3 procent op jaarbasis. Zestig procent van de EU-bedrijven is zeer geïnteresseerd om in China te investeren.’
‘accentuate the positive’
Wang benadrukte dat China, als een belangrijk ontwikkelingsland met 1,4 miljard mensen, een 900 miljoen man sterke beroepsbevolking en 120 miljoen marktentiteiten, grote mogelijkheden biedt en veerkracht behoudt, zelfs in moeilijke tijden. Hij verzekerde dat China rekening blijft houden met de zorgen van de EU, zoals het altijd heeft gedaan. Als voorbeeld gaf hij de transparantie en het streven naar inclusiviteit en wederzijds voordeel in de betrekkingen tussen China en de Centraal- en Oost-Europese Staten.
Samenwerken aan?
‘In de wereld van vandaag zijn de beide partijen, die goede partners kunnen zijn, voorstanders van het multilateralisme, de vrije handel en een beter internationaal beleid’, zei Wang Yi. Zij kunnen grote uitdagingen samen aanpakken. Een zeer actueel voorbeeld daarvan is de klimaatverandering. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken feliciteerde de Europese Unie ermee dat ze het klimaat bovenaan de agenda heeft gezet. De Europese Commissie heeft volgens hem ‘een ambitieus plan aangenomen voor klimaatneutraliteit’. China zal van zijn kant in 2020 de 15e VN Conferentie over Biodiversiteit (COP 15) ontvangen. Het land wil van die gelegenheid gebruik maken om te zorgen voor een doorbraak van de ecologische vooruitgang en een effectieve toepassing van het Klimaatakkoord van Parijs. Wang Yi nodigt Europa uit om ook hieraan samen te werken met China.
China Daily, Xinhua, epc.eu (website European Policy Center), fmprc.gov.cn (website ministerie BuZa China)
HIER
vindt u de integrale Engelse tekst van de toespraak Enhancing Mutual Trust and Cooperation
To Embrace an Even Better Future of China-EU Relations