Premier Wen gaat van 27 tot 30 april naar Maleisië en indonesië. In beide landen zijn er belangrijke Chinese minderheden die ooit problemen met de ethnische moslimmeerderheid hadden. Beide landen zijn lid van Asean en zitten sinds 1 januari 2010 dus in een vrijhandelsverdrag met China. Wat betekenen deze twee landen voor China vandaag ?
Met Maleisië bestaat sinds 2004 een ‘strategische samenwerking’. Voor Wen is het zijn tweede bezoek. Maleisië is sinds 2008 de grootste Chinese handelspartner binnen Asean, en China is sinds 2009 de grootste handelspartner van Maleisië. We spreken in 2010 over een handel van 74 miljard dollar, met een groei van 42% in één jaar. 100 miljard dollar ligt in het verschiet. China voert Maleisische palmolie en rubber in. De totale wederzijdse investeringen lopen op tot 6 miljard dollar. Landbouw, toerisme en grondstoffen zijn sleutelsectoren. Er zijn vooruitzichten op samenwerking in bosbouw, visvangst, olie en gas. Per jaar bezoeken reeds een miljoen Chinese toeristen Maleisië. Het Engelstalige onderwijs in Maleisië trekt jaarlijks 10.000 Chinese studenten aan. Politiek zijn er tussen beide landen geen noemenswaardige problemen.
Met Indonesië is er een strategische samenwerking sinds 2005. Wen gaat er voor het eerst op bezoek. De bilaterale handel in 2010 bedroeg 43 miljard dollar, een groei van bijna 50%. Er is veel samenwerking op het gebied van infrastructuur en China heeft aan Indonesië voordelige koperskredieten verschaft. De Chinezen beginnen meer te investeren in Indonesië , in 2010 alleen 290 miljoen dollar. Indonesië hoopt op meer Chinese investeringen in nijverheid en vooral infrastructuur: wegen, havens, electriciteitsvoorziening, spoorwegen, bruggen. Zo zoekt Indonesië investeerders in electriciteitscentrales voor in totaal 20 Gigawatt. Indonesië heeft momenteel een groei van 6,5% op jaarbasis zodat de consumentmarkt er snel belangrijk wordt.