Wen in India, resultaten (UPD)

De twee premiers

Premier Wen was  drie dagen in India en gaat vandaag naar Pakistan. Het bezoek aan India was politiek en economisch een belangrijke maar delicate oefening. Economische samenwerking stond hoog op de agenda en 400 zakenlieden reisden mee (de grootste delegatie die India al uit een ander land heeft mogen verwelkomen).
China is India’s grootste handelspartner sinds 2008. Tegen 2050 zouden de beide landen de in omvang grootste economieën van de wereld zijn.
India levert erts, stoffen, koper, edelstenen en metalen. China exporteert vooral machines, ijzer en staal, meststoffen en zijde.
China dringt aan op een vrijhandelsverdrag met India, maar dat zien de Indiërs, die een handelstekort van 15 miljard dollar met China hebben, niet goed zitten.
De bilaterale handel nam 47% toe op een jaar en eind 2010 zal de omvang 60 miljard dollar zijn.
India en China hebben tijdens het bezoek van Wen afgesproken dat ze gaan streven naar een handel van 100 miljard dollar in 2015. Er is al een vijftigtal contracten afgesloten rond de handel in energie, telecom, windenergie, voedsel en vis. Officiële Chinese media wijzen erop dat de omvang ervan de contracten overtreft die werden afgesloten bij het recente bezoek van de Amerikaanse president.
Een gezamenlijk communiqué spreekt over de uitgebreide samenwerking op de volgende gebieden: infrastructuur, milieu, informatietechnologie, telecommunicatie, investeringen en financiën.
Er komt een strategische economische dialoog om de macro-economische samenwerking beter af te stemmen. De beide landen hebben ook verklaard elkaar niet als economische rivalen te zien want er is in de wereldhandel plaats genoeg voor allebei. India zou vooruitgang willen zien over de afbakening van de grenzen. De Britse kolonisten trokken een voor hen gunstige maar betwiste en soms onduidelijke grens en dat veroorzaakte in de jaren 60 zelfs een oorlog. Een definitieve oplossing voor betwiste gebieden, zo groot als verschillende keren België in Arunachal Pradesh en Kasjmir is nog niet in zicht. Bovendien neemt India een halfslachtige houding aan in verband met Tibet en China doet hetzelfde in het Indisch-Pakistaans conflict rond Kasjmir.
China en India werken vrij goed samen als vertegenwoordigers van de ontwikkelingslanden op internationale conferenties maar er blijft wantrouwen tussen beide. In de Indische pers verschijnt nogal wat nationalistisch anti-China gestook.
Een factor die de betrekkingen compliceert zijn de pogingen van de USA om weer meer invloed te winnen in Azië. Het is niet toevallig dat Obama zelf vorige maand in India was. Hij beloofde toen voor het eerst India te zullen helpen voor een zitje in de Veiligheidsraad. De USA steunen India ook met nucleaire technologie, ondanks het feit dat India kernbommen bezit en geen ondertekenaar is van the Verdrag tegen de Spreiding van Kernwapens. 
De premiers Wen Jiabao en Manmohan Singh hebben besprekingen gehouden over de heikele kwesties. Wen heeft erop gewezen dat met hun gecombineerde bevolking van 2,5 miljard mensen de vriendschap tussen de twee grote Aziatische landen een gunstige impact kan hebben op de politiek in Azië en de wereld. Hij merkte op dat dit jaar de zestigste verjaardag wordt gevierd van de diplomatieke betrekkingen (overigens de officiële aanleiding voor het bezoek) en dat er al twintig jaar lang vrede heerst in de grensgebieden, ondanks de territoriale meningsverschillen.
De twee regeringen hebben besloten tot de aanleg van een rode telefoonlijn tussen Beijing en Delhi, voor India een primeur. 
De Chinese Premier heeft een toespraak gehouden voor de Indian Council of World Affairs, een belangrijke ngo en denktank over internationale betrekkingen. Het voornaamste wat hij daar heeft gezegd is dat de meningsverschillen over grenzen tussen de beide landen een erfenis van het verleden zijn en dat de oplossing ervan veel geduld, tijd en wederzijds respect zal vragen.
Wen en Singh zijn het eens geworden over een mechanisme waarbij wederzijdse bezoeken op hoog niveau (staathoofden, kabinetsleden) en van ministers van Buitenlandse Zaken regelmatig zullen gebeuren.
De twee landen hebben 2011 uitgeroepen tot het ‘Jaar van de uitwisseling tussen China en India’ met allerlei activiteiten, zoals bezoeken van 500 jongeren uit elk van beide landen aan het buurland. 

Kalligrafie van Wen over vriendschap


 
Bronnen: Xinhua, BBC 
Zie ook CNTV Dialogue over 60 jaar relaties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *