Terwijl de Wereldbank verwacht dat de wereldwijde groei dit jaar voor het derde jaar op rij daalt, voorspelt deze dat China de economische locomotief blijft met 4,3% groei. De Chinese Academie voor Wetenschappen voorspelt echter een stijging van 5,3% in 2024. Premier Li zal de politiek en perspectieven komen uitleggen in Davos op het WEF. Dat is dit jaar gewijd aan het weer opbouwen van vertrouwen.
In zijn deze week gepubliceerde Global Economic Prospects rapport voorspelt de Wereldbank (WB) dat ’s werelds economische groei voor het derde jaar op rij zal dalen tot 2,4% dit jaar. ‘Zonder een grote koerscorrectie zullen de jaren twintig de boeken ingaan als een decennium van gemiste kansen’, aldus hoofdeconoom en ondervoorzitter Indermit Gill van de Wereldbank. Gill waarschuwde dat de groei op korte termijn zwak zal blijven. Tevens meende hij dat veel ontwikkelingslanden – vooral de armste – klem zitten in een val met verlammende schulden en ernstige voedseltekorten.
Het WB-rapport voorspelt eveneens dat de Chinese economie in 2024 met 4,5% zal groeien, 0,1% minder dan in de projectie van juni 2023. Dit cijfer ligt echter veel hoger dan de andere grote economieën. De VS zou slechts met 1,6% groeien, alle ontwikkelde landen met 1,4% en de groei- en ontwikkelingslanden met 3,9%.
Hogere Chinese economische groei
Het Center for Forecasting Science bij de Chinese Academy of Science (CAS) verwacht echter dat de Chinese economie dit jaar met 5,3% stijgt, duidelijk meer dan de WB-projectie. De Chinese denktank verwacht dat de eigen economie zal worden aangedreven door binnenlandse consumptie en investeringen. Ze zou maar licht naar beneden worden gehaald door de export. De Chinese Academy of Sciences ziet het jaar traag starten met een groei van 5% tijdens K1 om later sneller uit te breiden. De groei van het bruto binnenlands product (bnp) zou dit jaar worden aangedreven door binnenlandse consumptie en investeringen – met respectievelijk 3,7% en 1,9% –, maar zou met 0,3% worden afgezwakt door de export, aldus het CAS-rapport.
Volgens een navraag door Caixin bij 16 binnenlandse en buitenlandse instellingen zou het bnp in 2023 met 5,3% zijn toegenomen. Een definitief cijfer volgt komende week. De Chinese economie kampt echter nog met een noodlijdende vastgoedmarkt, een dalende mondiale vraag, een laag consumentenvertrouwen en hoge schulden.
World Economic Forum
In een gesprek met Xinhua neemt voorzitter Børge Brende van het World Economic Forum de WB-voorspellingen over. Hij gelooft ook dat China een grote motor blijft voor de wereldwijde groei. Het thema van het treffen in Davos dit jaar (15/01-19/01) is het heropbouwen van vertrouwen. Volgens Brende heerst een gebrek aan vertrouwen tussen naties. ‘Als we het vertrouwen niet herstellen, zullen we niet kunnen samenwerken om alle grensoverschrijdende uitdagingen waarmee we worstelen aan te pakken, zoals klimaatverandering, toekomstige pandemieën, cybercriminaliteit en -aanvallen’, vindt hij. ‘China kan bijdragen aan het herstel van vertrouwen vanwege zijn aanzienlijke economische en handelsbelangen en zijn wens om een vreedzamere wereld op te bouwen’ aldus nog Brende.
Premier Li Qiang zal volgende week in Davos deelnemen aan het World Economic Forum. Hij zal hiermee de eerste Chinese topleider zijn die het gezelschap zal toespreken sinds Xi Jinping in 2017. Hij zal meteen ook gesprekken voeren met de nieuwe Zwitserse president Viola Amherd. Die zullen bijvoorbeeld gaan over hun strategisch partnerschap, al daterend uit 2016 en het eerste in zijn soort. BuZa-woordvoerder Mao Ning verwacht dat de twee partijen het ‘grote potentieel’ voor samenwerking op het gebied van handel, financiën, innovatie en cultuur blijvend zullen verkennen. Zo kan men ‘het politieke vertrouwen vergroten, de bilaterale en multilaterale samenwerking stimuleren en de inspanningen bundelen om de vrije handel en het multilateralisme te ondersteunen’. Na zijn bezoek aan Zwitserland doet premier Li nog Ierland aan voor een officieel bezoek.
Bronnen: Global Times, SCMP