Wereldleiders zoeken naar gemeenschappelijke basis op AI-top in Parijs

De Artificial Intelligence (AI) Action Summit probeerde deze week gemeenschappelijke regels te vinden voor AI. De Vs en het UK bleven afzijdig terwijl 61 landen een verklaring ondertekenden. China pleitte voor samenwerking en inclusieve AI voor alle landen en alle klassen.

Foto: Xinhua/Gao Jing Disclaimer

De Artificial Intelligence (AI) Action Summit bracht deze week wereldleiders, leidinggevenden uit de technologische industrie en toponderzoekers in Parijs samen. Ze hielden formele gesprekken in een situatie van uiteenlopende visies over regelgeving en controle op AI. Daarbij streefden de partijen er naar om een gemeenschappelijke basis te vinden op het snel evoluerende gebied van AI.

Dinsdag waren de Franse president Emmanuel Macron en de Indiase premier Narendra Modi co-hosts van de top.

De Chinese vicepremier Zhang Guoqing, die de top bijwoonde als speciale vertegenwoordiger van president Xi Jinping, hield maandag een toespraak waarin hij zei dat AI een belangrijke drijvende kracht is geworden voor een nieuwe ronde van wetenschappelijke en technologische revoluties en industriële transformatie. Hij benadrukte dat China altijd met een  verantwoordelijke houding heeft deelgenomen aan wereldwijde samenwerking op het gebied van AI.

China, Frankrijk, Duitsland en India behoorden tot de 61 ondertekenaars van een ‘Verklaring over inclusieve en duurzame kunstmatige intelligentie’ die het een prioriteit vindt dat ‘AI open, inclusief, transparant, ethisch, veilig, beveiligd en betrouwbaar is, rekening houdend met internationaal kader voor iedereen’ en ‘AI moet bijdragen aan duurzaamheid voor mensen en de planeet.’

De VS en Groot-Brittannië hebben de verklaring niet ondertekend.

Chinees pleidooi voor samenwerking en inclusiviteit

De China AI Safety and Development Association  organiseerde  een side-event waarin China’s vooruitgang in AI-ontwikkeling, zijn regelgeving en zijn visie op internationale samenwerking in de schijnwerpers werden gezet.

Als alle landen ter wereld hun relatieve voordelen kunnen benutten en effectief  samenwerken op basis van technologische en industriële principes, zou dat de optimale keuze zijn, vertelde Shen Yi,  professor aan de Fudan University, aan  Global Times. Hegemonisme blijft het grootste obstakel in de ontwikkeling van AI. Samenwerking wordt momenteel geblokkeerd  vanwege deze hegemonistische mentaliteit, zei Shen.

Chinese technologie moet eerlijk en objectief worden behandeld. Beschuldigingen die proberen Chinese technologiebedrijven zwart te maken, komen voort uit vooroordelen over de ontwikkeling van China, vertelde Zhang Linghan, professor aan de Chinese Universiteit voor Politieke Wetenschappen en Recht en expert van de Chinese High-Level Advisory Body on Artificial Intelligence.

Zhang zei dat China altijd heeft gepleit voor een betere vertegenwoordiging en meer stemmen voor ontwikkelingslanden in het wereldwijde AI-beheer, voor gelijke rechten, gelijke kansen en gelijke regels op AI-ontwikkeling en AI-beheer voor alle landen, voor internationale samenwerking en bijstand voor ontwikkelingslanden en het continu overbruggen van de capaciteitskloof in informatie en bestuur betreffende AI.

Volgens de visie van China heeft AI in de toekomst een breed scala aan mogelijke toepassingen en zou het een van de belangrijkste bronnen van nieuwe productiekrachten moeten worden; tegelijkertijd moet de waarde die door AI wordt gecreëerd op een eerlijkere manier worden verdeeld om de voordelen van AI voor de hele mensheid te realiseren, benadrukte Shen.

Door te zorgen voor gelijke toegang tussen landen en tussen verschillende groepen binnen een land, wordt voorkomen dat de ongelijkheid in welvaart toeneemt. Een dergelijke toename leidt tot scenario’s waarin AI menselijke kansen ‘opgebruikt’, nieuwe technologische- en machtsoligarchieën in de hand werkt en de wereldwijde veiligheid en ontwikkeling ondermijnt, aldus Shen.

Bron: Global Times