Wereldpremière van operatie op afstand via satelliet 

Legerdokters hebben vanop verre afstand operaties uitgevoerd in Beijing. Het signaal voor de operatie dat via satelliet werd doorgestuurd, deed er 150.000 km over. De patiënten konden al de volgende dag naar huis terugkeren.

Het team voerde 5 operaties uit op afstand Foto CCTV Disclaimer

Met behulp van de Apstar-6D breedband communicatiesatelliet die 36.000 km boven de aarde cirkelt voerden artsen van het People’s Liberation Army General Hospital vijf operaties op afstand uit vanuit Lhasa in Tibet, Dali in Yunnan en Sanya in Hainan. De patiënten die zich in Beijing bevonden, ondergingen ingrepen aan hun lever, galblaas of alvleesklier met behulp van een in eigen land ontwikkeld chirurgisch robotsysteem. De gegevens voor elke precieze beweging tijdens de operaties reisden over een afstand van bijna 150.000 km – een primeur op zowel binnenlands als internationaal niveau . De prestatie was een belangrijke doorbraak in de integratie van medische en informatietechnologie en opent nieuwe mogelijkheden voor traumazorgsystemen in de toekomst. Naar verluidt herstelden de patiënten allemaal en werden ze de volgende dag ontslagen.

De Apstar-6D is een communicatiesatelliet met een hoge doorstroomcapaciteit van 50 gigabit per seconde en weegt 5.500 kg. Het is de eerste constellatie van drie tot vier geostationaire satellieten die breedbandconnectiviteit bieden aan vliegtuigen, schepen en afgelegen locaties in de regio Azië-Stille Oceaan. Terwijl Apstar-6D ongeveer een derde van het aardoppervlak kan bewaken, vereist de uitgebreide dekking het doorgeven van gegevens over aanzienlijke afstanden, wat uitdagingen biedt voor real-time toepassingen zoals operaties op afstand. Dr Liu Rong was het die de eerste operatie in de serie uitvoerde vanuit Lhasa, waarbij een levertumor werd verwijderd bij een patiënt in Beijing. Om de uitdagingen aan te gaan, stelde hij volgens China Space News een interdisciplinair team samen van experts van het ziekenhuis, de satellietoperator en de fabrikant. Het team optimaliseerde de communicatieverbindingen door geavanceerde technieken. Deze innovaties brachten de latentie terug tot niveaus die de fysieke grenzen van satellietcommunicatie benaderen.  

De baanbrekende operaties hebben chirurgische ingrepen op afstand dichter bij een volledig genormaliseerde en gecommercialiseerde klinische praktijk gebracht. Daardoor wordt de weg vrijgemaakt voor naadloze, 24/7 wereldwijde dekking en chirurgische ingrepen op elke locatie ter wereld. Satellietcommunicatie biedt voor chirurgische ingrepen op afstand grote voordelen ten opzichte van infrastructuur op de grond omdat het niet beïnvloed wordt door geografische en tijds beperkingen en een bredere dekking, hogere beschikbaarheid en snellere inzetbaarheid biedt.

Bron SCMP