Wereldscholen in Shanghai en Hong Kong

Uit het meest recente onderzoek naar prestaties van staatsscholen in de wereld is Shanghai met het best presterende onderwijs naar voren gekomen en Hong Kong is vierde geworden.
De naam van het onderzoek is Pisa (Programme for International Student Assessment), de opdrachtgever is de OESO, in de wereld bekend als Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), eigenlijk de organisatie van de rijkste landen.
Scholieren van 15 kregen toetsen in tekstbegrip, wiskunde en wetenschappelijke vaardigheden. Het waren die toetsen die op enige belangstelling mochten rekenen in onze media omdat België als tiende eindigde en omdat er op communautaire verschillen kon worden gewezen. Minder aandacht kreeg het feit dat van de regio’s in de top tien de helft Aziatische steden, landen of stadstaten waren en dat Chinese entiteiten twee van de eerste vijf plaatsen bekleedden.
Alle 34 OESO-landen werden in het onderzoek betrokken, plus een aantal andere landen of grote steden (Shanghai telt rond de 19 miljoen inwoners, Hong Kong 7 miljoen). De twee Chinese steden die het op onderwijsgebied zo goed doen zijn niet helemaal representatief voor China als geheel, maar volgens Andreas Schleicher, chef onderwijs van de OESO, moet het land niet worden onderschat, met “zijn levendige, veranderende onderwijscultuur en zijn druk vanwege de ouders”. Schleicher gaf als argument dat PISA ook in 12 verschillende Chinese provincies was uitgevoerd en daar zelfs in arme regio’s resultaten had gegeven die het gemiddelde in de rijke landen benaderen.
De beste prestaties, zoals die in Shanghai en Hong Kong, werden geleverd door scholen waar de ongelijkheid tussen de verschillende afdelingen het minst groot was. Een ander sterk punt was de juiste combinatie tussen aansprakelijkheid tegenover de overheid en autonomie.
Bron: Financial Times

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *