Werkconferentie legt Xinjiang strategie vast (upd)

De aangekondigde tweede nationale werkconferentie over de onrustige regio Xinjiang heeft deze donderdag plaatsgevonden tegen een achtergrond van toenemend terroristisch geweld. De besluiten komen in grote lijnen overeen met de verwachtingen. Zie  ons vorig artikel. De conferentie legde toch meer de nadruk op positieve maatregelen dan op repressie. 

Mao met Oeigoer in Yutian

Mao met Oeigoer in Yutian


President Xi beloofde uiteraard doeltreffende maatregelen tegen terroristisch geweld. In bloemrijke taal vroeg hij “muren van koper en staal” en ”netten van de grond tot de hemel” om de terroristen tegen te houden. Een voorbeeld daarvan is ongetwijfeld de veroordeling deze week van 55 van terrorisme verdachte Oeigoeren  in een stadion met 7.000 aanwezigen.
Maar er waren naast de stok ook de wortelen. 
Xi ging in op de godsdienst in Xinjiang. Legale godsdienstbeleving moet beter beschermd worden en de daaraan verbonden riten en gewoonten gerespecteerd. Xi geeft hier impliciet toe dat er religieuze intolerantie is die moet verdwijnen. Tegelijk vroeg hij dat “ een team van vaderlandslievende bedienaars van de eredienst opgevoed wordt en het algemeen niveau van de leidende gelovigen verhoogd wordt zodat het leiderschap van de religieuze organisaties stevig in handen is van mensen die evenveel van hun land houden als van hun godsdienst.” Afwachten wat dit betekent. Vaderlandslievende opleiding voor imams? Of rechtstreekse regeringstussenkomst in de aanduiding van imams?
Xi riep alle etnische groepen in Xinjiang op tot “onderling begrip, respect, verdraagzaamheid en waardering, en om te leren van elkaar en elkaar te helpen”, zodat de verschillende etnische groepen één zouden zijn “zoals de zaden van een granaatappel”. Om zover te geraken stelt hij voor de communicatie en uitwisseling tussen de verschillende etnische groepen intensiever te maken, tweetalig onderwijs te promoten, en te streven naar een meer geïntegreerde sociale structuur in een omgeving zonder etnische getto’s. Leden van minderheidsgroepen moeten ook meer mogelijkheden krijgen om elders in het land te gaan studeren of werken.
Xi benadrukt het belang van een correct bestuur in Xinjiang. Men moet focussen op tewerkstelling, onderwijs en armoedebestrijding bij alle etnische groepen. Er komt meer geld voor onderwijs in Xinjiang,  en meer programma’s voor armoedebestrijding. Speciale aandacht zal gaan naar het zuidelijk deel van Xinjiang, dat een lagere levensstandaard heeft en waar vooral Oeigoeren leven. Rijkere provincies moeten verder steunprogramma’s voor Xinjiang aanbieden. De Partij moet het initiatief nemen tot het initiëren van een goed bestuur in Xinjiang. Daarvoor moet het  kaders uitzoeken die het beste stand houden in een kritische situatie en complexe situaties aankunnen. Ook op lager niveau moeten de kaders beter gevormd worden en beter werken.
Ook premier Li sprak op de bijeenkomst. Hij drong aan dat alle bedrijven die in Xinjiang investeren zorgen voor banen voor de lokale bevolking. Lokale ambachtelijke producten zullen gepromoot worden. Oeigoeren zullen aangemoedigd worden elders in het land werk te zoeken. Het onderwijs van het Mandarijn Chinees voor de Oeigoeren zal verbeterd worden. De lokale bevolking moet meer kunnen profiteren van de natuurlijke rijkdommen van de regio en er komen grotere budgetten voor natuurbehoud. Ook de infrastructuur kan nog beter, met ondermeer de bouw van bijkomende spoorlijnen.
De concrete maatregelen na de conferentie hebben niet lang op zich laten wachten. De staatsondernemingen moeten voortaan 70 % lokale personen te werk stellen en een kwart van de nieuwe personeensleden moeten uit de minderheden komen. Bedoeling van de maatregel is op 3 jaar 30.000 banen voor de minderheden te scheppen. Verder worden in het minder ontwikkelde Zuid-Xinjiang 292 projecten gelanceerd die 45.000 nanen moeten opleveren.
Bron:  China Daily

6 comments for “Werkconferentie legt Xinjiang strategie vast (upd)

  1. ”omgeving zonder etnische getto’s.”??
    maar het Chinese onderwijs systeem is het zo een kind gaat naar school dat in de buurt van het woonplaats of wijk. china hukou system en het woonwijk systeem maakt het moeilijk.
    ”tweetalig onderwijs te promoten”??
    hoe dan China heeft een te kort aan Leeraar. het school systeem zegt dat in basisschool het is verplicht in het lokale dialect en daarna in het high school jaar in het mandarijn. voorbeeld een kampa Tibetaanse leerling krijgt les in kampa dialect in de basisschool, maar in het high school jaar het in mandarijn maar ze moeten nu ook in het lhasa dialect leren. probeer hier een leerlaar te vinden.
    de oergoeren zijn behoorlijk Sexiest groepen. dus dat vrouwen beter onderwijs betekend niet dat het mannen daar blij mee zou worden. moeilijk moeilijk!!!!!!!

  2. In antwoord op hahaha
    Getto’s: In Xinjiang heb je nu stedelijke wijken met (bijna) uitsluitend Han, en andere met (bijna)uitsluitend Oeigoeren. Het lijkt me lovenswaardig te proberen daar tot een mix te komen.
    Het onderwijs: ik veronderstel dat Xi het heeft over tweetalige scholen voor iedereen in Xinjiang, Oeigoeren maar ook Han.

  3. aan frank tweetalige scholen maar han chinezen zijn alleen verplicht oergoers te leren in het zuiden van xinjiang dus kasghar. zoals ik al zei china heeft een tekort aan leraars en vooral minderheden leraars. sinds minderheden hebben wel 4 of 5 kinderen de vraag en aanbod zou moeilijk worden. er zijn heel veel beroemde oergoeren die in han scholen hebben gestudeerd in plaats van in oergoerse scholen. zoals gulnazar古力娜扎 beroemde actrice.
    https://www.youtube.com/watch?v=J0yDyQUvQNk
    of de beroemd opera zangeres Dilber Yunus in finland.
    https://www.youtube.com/watch?v=GiKYifD47ew
    zij is zelf met een han chinees regisseur getrouwd.

  4. Het valt mij steeds weer op dat dat men vaak extra kritisch is m.b.t. China en minderheden aldaar. Natuurlijk is het een goede zaak, om te kijken of beloftes, ook werkelijk binnen redelijke termijn worden nagekomen.
    Echter,de USA vond ca.150jaar geleden al,dat minderheden (de oorspronkelijke bewoners, de indianen) mee moesten in “de vaart der volkeren”. Zij die dit niet wilden, werden uitgemoord en het restant in reservaten gestopt. Daarnaast was er tot het voorjaar van 1963 apartheid bij wet. Nu wordt er van de minderheden in China, o.a. Oeigoeren en Tibetanen
    verlangt dat ook zij meegaan ” in de vaart der volkeren”. Natuurlijk zijn er ook daar in het verleden nare dingen gebeurt, maar waar niet op deze wereld. Echter zij zijn niet in reservaten gestopt, maar wonen ieder in een eigen zeer grote provincie. In de reisreportage van de “Vlasroute”, kwam duidelijk naarvoren dat delen,vooral ouderen van genoemde minderheden, geen vooruitgang willen.
    Ben ook benieuwd hoe het nu verder gaat.

  5. aan Gerardus Almere:
    het valt me steeds op dat jullie Europeanen steeds bij China zeikt over minderheden problemen, maar bij jullie eigen volk ligt het steeds wat anders.
    kijk naar Nederland met het Friese taal beleid. het is volgens de wet alleen verplicht 2 uur per week het Friese taal te geven.
    China heeft een beter minderheden taal beleid dan Nederland.
    in 1989 is in Noorwegen een verbod op Sami volk taal (nomadische volk in noorden van Noorwegen.) en in dezelfde jaar krijgt dalai lama de nobel prijs voor vrede.???????????
    enz. enz..
    als China jullie EU minderheden beleid volgt zou dat een ramp zijn.

  6. Aan hahaha
    Ik kijk juist positief naar deze en andere ontwikkelingen in China. En Nederland, die doet het over het algemeen ook niet zo slecht m.b.t. minderheden. Er wordt ze genoeg ruimte gegeven.
    Niet alleen Friesland, maar ook de andere regio’s hebben een hier een eigen TV-en Radiozender. Dit geldt trouwens ook voor minderheden die van buiten Nederland gekomen zijn.
    Mij lijkt dat heel veel andere landen, wereldwijd, het soms nog wel slechter doen. Enig optimisme richting de toekomst lijkt mij daarom niet verkeerd. Ook kijken hoe e.e.a. wellicht nog beter kan, lijkt mij ook een goede zaak. Van
    ” zeiken”, is wat mij betreft dan ook geen sprake. Hooguit, maar dat geldt voor velen, leren van fouten uit het verleden.
    Het verbieden van een taal, lijkt mij altijd foutief. De tweetalige aanpak zoals in China, is n.m.m. veel beter.
    Zoals ik ook aangaf, ik ben benieuwd hoe e.e.a. zich in de komende tijd gaat ontwikkelen. Positief benaderen is mijn uitgangspunt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *