De werkgelegenheid in China is in de eerste vijf maanden van 2017 redelijk toegenomen. Het Nationaal Bureau voor de Statistiek heeft dat gisteren gemeld tijdens een persconferentie. Goed nieuws, vergezeld van enkele waarschuwingen.
De werkgelegenheid in China groeit volgens schema. En dat is niet vanzelfsprekend.
Zes van de elf miljoen
Liu Aihua, de woordvoerder van de statistici, zei dat er van januari tot mei van dit jaar bijna 6 miljoen banen zijn bijgekomen in de stedelijke gebieden. Liu legde uit dat dit 54,4% is van het streefdoel van 11 miljoen nieuwe banen dat de overheid heeft gesteld. In 2017 zijn er intussen 220.000 meer betrekkingen gecreëerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Het is vooral in de dienstensector dat het goed gaat. Dat is onder andere te danken aan het feit dat de nationale economie nog steeds groeit, zij het wat trager. Een andere gunstige factor is, volgens Liu Aihua, de opkomst van ‘nieuwe zakenmodellen die op internet zijn gebaseerd’.
De gunstige invloed van internet
Een McKinsey-rapport uit 2013 voorspelde die trend en lijkt een ondersteuning van de analyse van het Nationaal Bureau voor de Statistiek. In dat document wordt China specifiek vermeld bij twee tendensen. Bij ‘drie miljard nieuwe digitale wereldburgers’ wijst McKinsey op China’s internetpenetratie. Het aantal mensen met internetaansluiting is op dat moment al 40% (vergeleken met India’s 10%). Volgens de analisten stimuleert dat financiële inclusie. De meerderheid van de bevolking, ook armere burgers, krijgt toegang tot betaalbare financiële diensten. Internet helpt ook lokale ondernemingen en de zakenwereld in het algemeen. Dat internet ook de dienstverlening van de overheid, de gezondheidszorg en het onderwijs beïnvloedt schept nieuwe kansen voor de samenwerking tussen de privésector en de overheidsbedrijven.
Nieuwe werknemers
Volgens de woordvoerder van het statistiekbureau zal een recordaantal van 7,95 miljoen nieuwe werknemers met een diploma van een universiteit of hogeschool de arbeidsmarkt betreden. Zij ziet dat als een uitdaging. Het zakenblad Caixin wijst echter op de geruststellende cijfers in het officiële rapport hierover. Van de 7,56 miljoen pas afgestudeerden zou 91,6% werk hebben gevonden of besloten hebben verder te studeren, binnen de zes maanden na het behalen van hun diploma. Bijna 60% van hen vond werk in de particuliere sector. Slechts 8% werd aangeworven door een buitenlands bedrijf in China of een joint venture.
Oude sectoren
Een groter probleem is volgens Caixin het feit dat Liaoning, Jilin en Heilongjiang nog steeds kampen met een braindrain. Van de academici en professionals wil maar 47,5% werken in de eigen provincie. In het hele land zoeken drie op de vier gediplomeerden naar werk in eigen streek. Het noordoosten, met meer dan 115 miljoen burgers, was het oude industriële hart van China. De regio maakt moeizame reconversies en moderniseringen door.
De uitdagingen
De officiële werkloosheidsgraad is in 31 grote Chinese steden onder de 5 procent gebleven, aldus Liu Aihua. In 2016 kwamen er 13,14 miljoen banen bij en de officieel vastgestelde werkloosheidsgraad was 4,02%. Naast de tragere groei en grote aantallen pas afgestudeerde jongeren zijn er noodzakelijke inkrimpingen in staal en steenkool. Voor de Chinese overheid en het bedrijfsleven blijft het een hele opdracht nieuwe en vervangende werkgelegenheid voor miljoenen te scheppen.
Bronnen: China Daily, Caixin, tradingeconomics.com, mckinsey.com, dfb.online