Werkplaatsen voor immaterieel cultureel erfgoed verminderen armoede

Op de zesde beurs van het cultureel immaterieel erfgoed te Jinan werd bekend dat al 2000 workshops werden opgezet in de strijd ter bestrijding van de armoede. 180.000 personen kregen zo een opleiding, zo blijkt uit cijfers van het ministerie.

De zesde expo over immaterieel cultureel erfgoed die van 23 oktober tot 27 oktober liep te Jinan werd dit jaar zowel online als offline gehouden. De expo had als thema de combinatie van dit erfgoed met de gematigd welvarende maatschappij. Tijdens de beurs werden 84 projecten inzake cultureel immaterieel erfgoed voorgesteld en 46 workshops voor armoedebestrijding. De website van de expo www.cnfyblh.com toont zelfs 700 projecten en 400 online documentaires.

Zilversmid Pan Shixue die nu in Jinan woont, had heel wat bekijks toen hij tijdens de expo zijn kunsten live streamde. Hij is afkomstig uit Guizhou waar hij deze traditionele volksambacht nieuw leven inblies. Pan legt uit dat de Miao etnische zilversmidtechniek in 2006 op de lijst werd geplaatst in de eerste golf van nationaal erkend immaterieel erfgoed. Hij verwierf de vaardigheid in 2017 tijdens een door de regering gesteund programma om dit erfgoed te behouden. Sindsdien heeft hij tientallen arme gezinnen in zijn geboorteplaats- het dorp Maliao- geholpen met het assimileren van deze ambachtskunst. Zijn eigen werkplaats heeft een jaarlijkse omzetvolume van meer dan 200.000 yuan. Het initiatief van deze workshops is sinds 2018 een gemeenschappelijk initiatief van de State Council Leading Group Office of Poverty Alleviation and Development en het ministerie van Cultuur en Toerisme.

Shi Jia die een erfgenaam is van Miao etnisch borduurwerk uit de provincie Hunan zegt dat haar workshop al 1000 Miao vrouwen heeft opgeleid. Onder hen tekenden 486 om voor haar bedrijf te werken. Ze legt uit dat velen uit lokale arme gezinnen komen, maar dat ze thuis kunnen werken. Een borduurster kan van 1000 tot 2000 yuan per maand aan het gezinsinkomen toevoegen, aldus Shi. Uit gegevens van het Hunan Provincial Department of Culture and Tourisme blijkt dat tijdens het eerste semester 152 workshops voor immaterieel cultureel erfgoed opgezet werden in 51 arme arrondissementen uit de provincie. Deze workshops trokken 129.000 personen aan om de stiel te leren zodat thuiswerk geschapen werd voor 72.000 arme gezinnen en zo 68.000 personen geholpen werden om de armoede van zich af te schudden.

Li Donglian behoort tot de vijfde generatie die de Zhuang techniek van etnisch borduren erfde. Soms kan een sjaal met brokaat tot 480 yuan kosten waarvoor de wever drie maanden hard moet werken. Li heeft een variëteit van sjaals, sjerpen en kussens ontworpen. De meeste wevers uit de workshop van Li zijn eveneens landelijke vrouwen en ze kunnen tot 10.000 yuan verdienen door thuis te weven. De baan wordt over het algemeen verwelkomd omdat het de vrouwen niet verhindert voor het gezin te zorgen of landbouwwerk te doen. Volgens het ministerie van Cultuur en toerisme waren in oktober al meer dan 2000 workshops opgezet in de strijd voor armoedebestrijding en zo werden 180.000 personen opgeleid. Deze werkplaatsen gaven 500.000 personen een baan en haalden meer dan 200.000 arme gezinnen uit de armoede

Bron: China Daily

1 comment for “Werkplaatsen voor immaterieel cultureel erfgoed verminderen armoede

  1. Tijdens de 2008 rellen in Tibet en 2009 rellen in Xinjiang worden in beide gevallen traditionale messen gebruikt bij de rassen rellen. Sommige van deze smeden zijn met vervroegd pension gegaan uit schaamte nadat ze hun messen op tv zagen. Deze messen zijn nog steeds legaal in deze 2 provincies. Behoeden van het traditional ambacht en cultuur zou in de toekomt kunnen tegenslaan. Niet door de Chinese overheid maar meer doordat deze mensen die hun tradities willen behoeden beschaamd worden doot terroristen en separatisten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *