Xinhua vergelijkt enigszins kritisch de 3 zones in China die aanspraak maken op de titel van ‘het Chinese antwoord op Silicon Valley’. De Duitse specialist Cyriac Roeding vindt dat het Beijing is dat de komende 10 jaar de enige concurrent zal zijn van Silicon Valley.
Drie gebieden in China vertellen de buitenwereld dat zij uitgroeien tot het Chinese alternatief voor Silicon Valley: het Haidian district in Beijing met de hightech hub Zhongguancun; de Zhangjiang zone in Shanghai en als derde het district Nanshan in het nog steeds booming Shenzhen.
Sommige van de Chinese eerste technologische firma’s als Lenovo, Baidu en portaal Sina ontstonden tijdens de jaren 90 in het district Haidian. Uit statistieken blijkt dat tijdens het eerste kwartaal dagelijks 33 starters begonnen in Haidian. 22 bedrijven zijn na 5 jaar al $ 1 miljard waard. Volgens voorzitter Wang Delu van Beijing Greatwall Enterprise Institute ontstaan in het gebied sneller topstarters dan waar ook ter wereld. Particuliere geldverstrekkers, durfkapitaal en overheidsfondsen: het district telt wel 1500 fondsen die gespecialiseerd zijn in vermogensfinanciering.
Zhangjiang is de hightech zone die zich ten oosten van het centrum van Shanghai bevindt. Het heeft zich al geruime tijd aangeprezen als de Chinese ‘silicone- en medische vallei’ omdat er producenten zijn van geneesmiddelen en van chips. In de zone bevindt zich de vierde grootste chipproducent van de wereld, Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC). In Zhangjiang worden 300 medicamenten ontwikkeld en van elke 3 nieuw goedgekeurde komt er een uit Zhangjiang. De technologische zone bevat ook 133 O&O-centra van multinationals die innoverend kunnen zijn omdat ze geclusterd zitten in een ecosysteem van ziekenhuizen, onderzoeksinstituten en centra van wereldniveau en omdat ze actief zijn in alle onderdelen van de sector, aldus voorzitter Du Ying van biotech firma Zai Lab
De Chinese kleine hightech zone in Shenzhen beslaat nauwelijks 1,5 km2 maar telt 7000 bedrijven waarvan er 84 beursgenoteerd zijn. De tijd dat de productie vaak uit namaak bestond, is achter de rug. Drone maker DJI beschikt wereldwijd al over 70 % van de markt. Ook de groten Huawei, ZTE, Skyworth en Tencent bevinden zich in het gebied. Dat de techhub zich dichtbij de basis ter vervaardiging van IT-producten bevindt, zorgt ervoor dat geavanceerde technologieën omgezet worden tot betaalbare consumentenelektronica. Nanshan’s Appotronics heeft bijvoorbeeld zijn laser-display technologie gebruikt om tv’s te vervaardigen van 100 inch die 10.000 yuan korsten. Zo werd het de eerste firma die laserschermen in massaproductie vervaardigde. Het argument dat buitenlandse uitvinders aanhalen waarom ze naar Shenzhen komen, is dat de benodigde stukken er onmiddellijk leverbaar zijn. (cfr sub WIRED-documentaire)
Toch vindt Xinhua dat de 3 gebieden elk hun tekortkomingen hebben. Shenzhen heeft een gebrek aan universiteiten wat dus de duurzaamheid van de innovatie in vraag stelt. Op verzoek van CEO Ren Zhengfei van Huawei heeft Shenzhen aan bekende universiteiten gevraagd om tegen 2020 een campus te openen in Shenzhen. In Zhangjiang wordt het geneeskundig onderzoek nog geleid door buitenlandse producenten en zelfs in samenwerkingsprojecten krijgt de Chinese kant moeilijk toegang tot de technologie. Wat Haidian betreft citeert Xinhua voorzitter Cheng Fang van Tsinghua Technology & Innovation Holdings. Die vindt dat de bedrijven uit Haidian niet echt opgewassen zijn tegen de techgiganten zoals Apple, Google, Cisco en Oracle.
‘Haidian enige echte’
Bij deze uitspraak heeft de van oorsprong Duitse Cyriac Roeding zo zijn bedenkingen. Roeding verkocht zijn startup en zegde een jaar later zijn rol als CEO vaarwel. Hij reisde 3 weken door het universum van de Chinese techhubs, bezocht een veertigtal ondernemingen en sprak er met even veel toplui, zowel ondernemers als verschaffers van kapitaal. De eerde les die hij trekt uit zijn bezoek is dat Haidian de komende 10 jaar de enige echte concurrent wordt van Silicon Valley. Beijing is de plaats waar ondernemers, topingenieurs van de Tsinghua en Peking universiteiten samenkomen en waar durfkapitaal beschikbaar is. Overigens beweert PWC dat er in China vorig jaar al meer durfkapitaal in China geïnvesteerde werd dan in de VS.
Roeding vergelijkt ook Amerika waar 170 miljoen smartphones gebruikt worden met China waar er al meer dan 500 miljoen zijn en er binnen 3 jaar 700 miljoen worden voorspeld. Hij geeft toe dat het ooit begon met namaak, maar dat dit gewoon eigen aan het begin was. Hoewel hij goed bekend is met Silicon Valley vindt hij dat de evolutie sneller gaat in China. Volgens hem duurt het voor een starter 3 tot 5 jaar om groot te worden in China terwijl daar in de VS 5 tot 8 jaar over heen gaat. Er wordt 6 dagen op 7 gewerkt van 9:00 u tot 21:00 uur. Hij is ervan overtuigd dat er een golf van uitvindingen uit China zal komen, maar is ook niet blind voor tekortkomingen van het snelle geldgewin. Ook het gebrek aan kennis van markten en de cultuur buiten China is een minpunt. Kortom, Roeding vond de vorm van ondernemen in China minstens zo origineel als deze in Silicon Valley en gelooft dat er nog wat te leren valt uit de Chinese ervaringen. Het beeld dat doorgaans van de Chinese technologie wordt opgehangen is er een van kopiëren, hacken en gecensureerd worden door de grote firewall. De expert Roeding opent de ogen voor een een totaal andere kijk.
Bronnen; Xinhua, Recode
Bekijk ook de documentaire van WIRED over Shenzhen Silicon Valley (1u 07′)