Wil de VS oorlog met China over Taiwan?

De Taiwanese regeringsleidster Tsai heeft op 5 april in Californië de voorzitter van het Amerikaanse congres ontmoet. Dit is een belangrijke stap in de sluipende erkenning van Taiwan als onafhankelijk van China. Washington drijft hierdoor de spanning en het oorlogsrisico verder op. China reageert verontwaardigd en kondigt sterke tegenmaatregelen aan.

Sun Moon Lake in taiwan Foto Xinhua/Zhu Xiang Disclaimer

Op terugreis van een bezoek aan de laatste landen in de Caraïben die nog diplomatieke betrekkingen met Taiwan onderhouden heeft de Taiwanese regeringsleidster Tsai een tussenlanding gemaakt in California. Het is al eerder gebeurd dat Taiwanese regeringsleiders tussenlandingen maakten in de VS en dit werd telkens als een provocatie tegenover China gezien.

De basis van de diplomatieke relaties tussen de VS en China sinds 1979 is immers de erkenning dat er maar één China is waar Taiwan deel van uitmaakt; dat principe is vastgelegd in de zogenaamde drie communiquées van Shanghai.

Contact op hoogste niveau sinds 1979

Maar deze keer is er meer aan de hand. De voorzitter van het congres, MacCarthy heeft samen met parlementsleden van beide partijen in Californië Tsai ontmoet. MacCarthy is de derde belangrijkste politicus van de VS, na de president en de vice-president. Het is de eerste keer sinds 1979 dat een Amerikaanse politicus van dit niveau een regeringsleider van Taiwan ontmoet.

De vorige voorzitster van het Congres, Pelosi, reisde vorig jaar naar Taiwan maar ontmoette Tsai niet. En haar bezoek was erg gecontesteerd, president Biden distanciëerde zich ervan, en het werd toegeschreven aan verkiezingskoorts van iemand die haar baan niet wilde verliezen. MacCarthy organiseerde zijn ontmoeting echter met instemming van de politieke elite.

De ontmoeting met de separatistische leider van een opstandige provincie is uiteraard een grove inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van China. Kan men zich inbeelden dat een topfiguur van de Communistische Partij van China de leider van de Catalaanse separatisten zou ontmoeten om zijn steun te betuigen?

Spanningen opdrijven tot en met oorlog?

Door dit initiatief is weer een stap dichter naar erkenning van Taiwan als echte staat, waarvan de VS de onafhankelijkheid moeten verdedigen, zelfs door een oorlog met China. En het is vooral een extra steun in de rug voor de separatistische partij van Taiwan om elk perspectief op hereniging te torpederen en te overwegen om formeel de onafhankelijkheid uit te roepen (Volgens de eigen grondwet is Taiwan nog steeds China)

Voor de Chinese Volksrepubliek is de hereniging van Taiwan met de rest van China al een must sinds 1949. Die hereniging wil men door onderhandelingen tot stand brengen en hoeft nog niet meteen. Vorige week heeft Beijing zich opnieuw geëngageerd om na de hereniging Taiwan zijn eigen politiek systeem te laten, volgens het principe ‘Eén land, twee systemen’.

Door het verder versterken van het separatisme in Taiwan ondergraven de VS steeds meer de hoop op vreedzame hereniging. Het eventueel uitroepen van de onafhankelijkheid door de separatisten is de rode lijn waarbij confrontatie onvermijdelijk wordt.

De nieuwe provocatie van de VS wijst erop dat de Amerikaanse elite de spanningen met China verder wil opdrijven, en sommigen Taiwan een geschikte aanleiding vinden om een oorlog met China te beginnen.
Op 28 maart stond in de Wall Street Journal een opinie van een belangrijk militair analist:’What the U.S. Can Do to Prepare for a War With China’. Hij schrijft onder meer dat de oorlog dichterbij is dan men denkt: ‘De dreiging van het conflict betekent dat de VS moet zien hoe het de strijd zou voeren met het leger zoals het vandaag is’.

Wat gaat China nu doen?

Allerlei Chinese instellingen hebben verontwaardigd gereageerd en aangekondigd dat er een sterke en effectieve reactie komt. Ze zien de gebeurtenis als een onderdeel van de Amerikaanse strategie om een klimaat te scheppen waarin China zich niet verder kan ontwikkelen.

Specifieke maatregelen zijn nog niet aangekondigd. Na het bezoek van Pelosi hield China grootschalige legeroefeningen rond Taiwan die de facto neerkwamen op een dagenlange maritieme blokkade.

Bronnen: South China Morning Post, Global Times, Wall Street Journal
Meer recent nieuws over Taiwan: https://www.chinasquare.be/ma-ying-jeou-voor-vriendschap-tussen-vasteland-en-taiwan/https://www.chinasquare.be/ma-ying-jeou-voor-vriendschap-tussen-vasteland-en-taiwan/