Ondanks sussende woorden van president Biden, onder meer tijdens zijn gesprek met president Xi in Bali, doet de VS steeds meer om de samenwerking met China te hinderen en een levensgevaarlijk conflict rond Taiwan naderbij te brengen.
Ook op het militaire vlak is dat overduidelijk, vooral in verband met de steun aan het separatisme van sommige Taiwanese krachten.
Gigabudget
Het Amerikaanse Congres heeft nu jaarlijks een bedrag van 858 miljard dollar toegewezen aan het Amerikaanse leger, 45 miljard dollar meer dan president Biden had gevraagd. Dit is nog maar een deel van de totale Amerikaanse uitgaven aan de totale wereldwijde militaire uitgaven van de VS. In 2021 bedroegen die 2,1 biljoen dollar volgens het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Het is ook goed rekening te houden met de honderden marineschepen, duizenden militaire vliegtuigen, de 5.500 kernkoppen en alle middelen die de VS kan inzetten om andere landen vernietigend te bombarderen en te beschieten. Andere landen? Vooral Rusland en China liggen in het vizier. Washington is daar heel open over. Politici, commentatoren, academici en massamedia doen dagelijks hun best om de bevolking van de VS en zijn bondgenoten ervan te overtuigen dat die twee landen, en dan vooral China zich steeds agressiever opstellen en meer en meer een bedreiging vormen voor hun buurlanden en de wereldvrede.
Oorlogsverklaringen
In twee strategische documenten van de VS wordt dat betoogd en ook hoe Washington van plan is hiermee om te gaan. De National Security Strategy (2022) en de Nuclear Posture Review (2022), stellen in oorlogszuchtige taal dat de VS het recht heeft om een atoombom te gebruiken om ‘strategische aanvallen af te schrikken’, dus niet alleen nucleaire aanvallen! De Indiase commentator Vijay Prashad merkt hierover op: ‘Dit, in combinatie met de weigering van Washington om een ‘no first use’-strategie te hanteren, met de modernisering van zijn nucleaire arsenaal door Washington en met de terugtrekking van Washington uit het Intermediate Range Nuclear Missile-verdrag, heeft geleid tot de angst van veel landen – zeker van China en Rusland – dat de Verenigde Staten middellangeafstandsraketten in hun nabijheid zouden plaatsen en deze zouden bewapenen met kernkoppen’.
Taiwan ‘back to the future’?
Volgens Prashad ‘heeft de VS Oekraïne uitgeroepen tot frontlijnstaat van het aan gang zijnde conflict met Rusland.’ Washington lijkt te flirten met het idee om met Taiwan op dezelfde manier om te gaan. Al enkele Amerikaanse presidenten hebben de belofte om de bewapening van Taiwan terug te draaien en stop te zetten gebroken. De regering Biden echter gaat hierin het verst.
In het kader van het onlangs geplande militaire budget krijgt Taiwan 10 miljard dollar aan militaire hulp. In de Indo-Pacific breidt de VS zijn vloot uit. Washington heeft nu met Australië ook overeenkomsten om kernwapens met B-52- en B-1-bommenwerpers naar Australië te verplaatsen. De uitgaven voor de zogenaamde Pacific Deterrence Initiative worden met 11,5 miljard dollar verhoogd.
Het is duidelijk, en Washington ontkent het zelfs niet, dat dit alles in de eerste plaats tegen China is gericht en dat Taiwan, zolang daar een separatistische partij aan het bewind is, de rol van een soort militaire basis is toebedacht. Taipei zal nu de verplichte militaire dienst verlengen van vier maanden naar een jaar. De VS heeft ook de Japanse regering overtuigd om met een verhoogd militair budget naar een recordhoogte van 6,8 biljoen yen voor het fiscale jaar 2023 en met provocatieve ‘officiële bezoeken’ aan Taiwan de vreedzame betrekkingen met China rond dit thema op het spel te zetten.
Tweepartijenstaat
Dit alles heeft de steun van de 2 partijen in de VS die de macht en hun politieke beleid, waarbij ze alleen in nuances verschillen, delen. In het nieuw verkozen Amerikaanse parlement worden overigens ook alweer nieuwe provocatieve en onwettige ‘officiële bezoeken’ aan Taipei voorbereid. De Commissie Buitenlandse Betrekkingen van de Amerikaanse Senaat bereidt momenteel een nieuwe wet voor, de Taiwan Policy Act. Die voorziet in een extra 6,5 miljard dollar aan militaire voorraden en trainingsprogramma’s voor de komende jaren. De politici willen investeren in ‘war games, grootschalige militaire oefeningen en een blijvende roterende Amerikaanse militaire aanwezigheid’. Het Huis van afgevaardigden roept de Amerikaanse marine op om de Taiwanese marine uit te nodigen voor de militaire Rim of the Pacific 2024-oefeningen.
En wat doet Beijing?
China houdt zich hoofdzakelijk aan zijn lijn om te proberen de VS tot samenwerking en vreedzaam samenleven te bewegen, gekoppeld aan waarschuwingen over de rode lijn van een officiële onafhankelijkheidsverklaring die Taipei niet mag overschrijden. Beijing is niet van plan om in de val te trappen van een bewapeningswedloop, maar het heeft natuurlijk tegenover de Chinese bevolking (waarbij nadrukkelijk de burgers op Taiwan meegerekend worden) de verplichting om de paraatheid van zijn defensie te vergroten. Het Volksbevrijdingsleger heeft laten zien dat dit gebeurt door oefeningen rond het eiland tijdens het bezoek van Nancy Pelosi. De Chinese regering zei na de nederlaag van de separatisten bij de lokale verkiezingen in Taiwan: ‘de heersende stroming van de publieke opinie op het eiland is blijkbaar voor vrede, stabiliteit en een goed leven’. En ‘China zal blijven samenwerken met de bevolking van Taiwan om vreedzame betrekkingen te bevorderen en zich resoluut te verzetten tegen de onafhankelijkheid van Taiwan en buitenlandse inmenging’. Het opschorten van een aantal vormen van samenwerking met Washington, na het bezoek van Pelosi is een voorbeeld van dat verzet.
Think China, fmprc.gov.cn (website BuZa China), Whitehouse.gov (website VS-regering), Friends of Socialist China, People’s Democracy India, Morning Star, SIPRI.org, Wikipedia