Leden van de regering en van Justitie in de VS hebben beschuldigingen geuit aan het adres van het Chinese technologiebedrijf Huawei. De VS en één van de staten, Washington (niet de hoofdstad) zullen elk afzonderlijk het bedrijf en zijn topmensen aanklagen.
Waarnemend minister van Justitie Matthew Whitaker voerde het woord op een persconferentie in het ministerie van Justitie.
Persconferentie bij Justitie
Whitaker, een loyaal medestander van Trump, werd omringd door topfiguren van het departement Binnenlandse Veiligheid en van het ministerie van Handel. Ook FBI-directeur Christopher Wray was aanwezig. Whitaker kondigde aan dat een grand jury in New York het Chinese Huawei en topvrouw Meng Wanzhou zou vervolgen voor witwaspraktijken, fraude, samenzwering en pogingen om de rechtsgang te hinderen. De staat Washington zou dezelfde rechtspersonen plus Skycom, vervolgen voor technologiediefstal. De Amerikaanse regering zal deze week aan Canada vragen dat het Meng Wanzhou uitwijst. De Canadese Justitie heeft haar op verzoek van de VS gearresteerd.
Iran
De noordwestelijke staat Washington spant ook een proces aan tegen het Hongkongse Skycom. Dat is een klein tech-bedrijf waarmee Huawei voor 2009 banden had. Skycom wordt ervan beschuldigd verboden handel te hebben gedreven met Iran. De banden tussen Huawei en Skycom zouden inniger zijn dan de bedrijven willen weten. Dus heeft Huawei volgens Washington via Skycom zijn sancties overtreden en daarover gelogen. De Amerikaanse regering wil gewicht geven aan haar beschuldigingen door erop te wijzen dat alles draait rond de eigen Amerikaanse sancties tegen Iran. Omdat Huawei die zou hebben omzeild, zou het Chinese bedrijf ‘de nationale veiligheid van de VS in gevaar’ hebben gebracht. Whitaker zinspeelde bovendien op ‘de invloed van de Chinese regering op de Chinese bedrijven’. Een nauwelijks verhulde beschuldiging aan het adres van Beijing.
Bewijsmateriaal?
Amerikaanse functionarissen hebben gezegd dat de aanklachten gebaseerd zijn op langdurig onderzoek en dat ze ongeveer 24 tenlasteleggingen bevatten. Concrete bewijzen werden niet geleverd. Justitie maakte wel bekend dat de FBI in 2007 Ren Zhengfei, de oprichter van Huawei, had verhoord. Hij had toen verklaard dat Huawei de Amerikaanse exportwetten respecteert, een verwijzing naar de sancties tegen Iran. In de Amerikaanse onderbouwing van de beschuldigingen is verder sprake van een ‘elektronisch apparaat’ (telefoon? laptop?) dat Meng bijhad tijdens een bezoek aan de VS in 2014. Dat bevatte een gewist bestand waarin ook Meng verzekerde dat de activiteiten van Huawei in Iran ‘in overeenstemming zijn met sancties van de VN, de VS en de EU’.
Minister van Justitie Matthew Whitaker voegde aan zijn mededeling toe dat de Amerikaanse aanklachten enkel beschuldigingen zijn en dat Justitie de beklaagden onschuldig acht tot hun schuld is bewezen’.
Wapenwedloop?
Het lijkt erop dat de VS twee succesvolle Chinese technologiebedrijven wil kraken. De Amerikanen grijpen het nauwelijks aangetoonde omzeilen van sancties tegen Iran aan om ZTE en Huawei onevenredig hard aan te pakken. Waarschijnlijk komt dat voort uit de specifieke visie die Washington op innovaties en technologische ontwikkelingen heeft. Het ziet de concurrentie rond bijvoorbeeld 5G als een wapenwedloop, niet als een vorm van commerciële of wetenschappelijke wedijver.
Bronnen: South China Morning Post, New York Times, Wikipedia
Vreemd alles ligt stil tijdens het shutdown behalve justitie. Ze hebben nog tot eind van deze maand om bewijzen in te leveren aan Canada. Er komt nu ook boycot tegen Chinese treinen in de VS. Het lijkt er meer op dat de overheid hun eigen bedrijf wil beschermen dat jaren lang had gedoneerd tijdens de verkiezingen.