Een bekende blogger uit Beijing met de schuilnaam Jason Ng heeft een onderzoekje gedaan naar het omzeilen van de internetcensuur. De overgrote meerderheid van de 5300 respondenten, meestal hoogopgeleide personen tussen 22 en 25, mailden dat ze “over de zogenaamde Great Firewall gingen kijken” naar heel elementaire sites zoals Google en dat ze dat zowat elke dag deden.
Voorts ontweken ze de censuur om op Twitter en Facebook te gaan of buitenlandse nieuwssites te raadplegen. Bijna een derde ging voorbij de censuur op zoek naar porno. Slechts 38 % zou voor een totale afschaffing van de censuur zijn, de meerderheid zou vinden dat de regering met mate mag censureren, maar dat ze duidelijker spelregels en definities moet geven voor wat er wel en niet is toegelaten.
Dit laatste is een van de recente terugkerende thema’s in het bloggerswereldje. De gebruikers in die kringen zijn bereid en in staat om een proxyserver, een minder goed controleerbare schakel tussen hun pc en websites, te betalen. Op die manier waren zij ook in staat om de blogs te vinden waar de vragenlijst werd geplaatst. Dat het onderzoek tot die groep beperkt is gebleven, vermindert de representativiteit ervan.
Toch beweren een aantal sterren onder de min of meer dissidente bloggers in China dat het waardevolle gegevens biedt. Volgens een van hen, Michael Anti, is dit het zoveelste bewijs dat de Great Firewall ooit zal worden afgebroken omdat het een belemmering van de zakenwereld is. Wen Yunchao, een internetjournalist uit Guangzhou die zich ook wel Beifeng noemt, voorziet een grote toekomst voor de virtual private networks (VPN), proxyservers die door buitenlandse bedrijven worden gebruikt en verkocht.
Jason Ng had zijn onderzoek uitgevoerd om na te gaan of er vraag was naar een proxyserver die hij zelf wilde gaan verkopen. De resultaten vielen hem echter tegen. Beifeng vond dat Jason Ng zich niet moest laten afschrikken: er zijn volgens hem genoeg Chinezen die de censuur willen omzeilen, maar niet weten hoe ze dat moeten aanpakken, volgens hem een markt van de toekomst.
Bronnen: SCMP, Danwei, China Digital Times