De wisselkoers van de Chinese munt zal na de beslissing van de centrale bank vorige vrijdag meer gaan schommelen. Omhoog of omlaag, dat is de vraag. En gaat dit de speculanten afremmen of eerder de bona fide handelaars meer onzekerheid brengen?
Vanaf deze maandag kan de wisselkoers die Chinese banken hanteren tot 2% afwijken van de dagelijkse richtkoers van de centrale bank. Volgens de bank zal dit de wisselkoers flexibeler maken, het toewijzen van kapitaal efficiënter maken, de economische herstructurering van China vergemakkelijken en de beslissende rol van de markt in het verdelen van de beschikbare middelen versterken. Maar wat gaat schuil achter dit cryptisch jargon?
Tot 1994 werd de wisselkoers door de overheid bepaald. In dat jaar werd een afwijkende koers tot 0,3% toegelaten; dat werd 0,5% in 2007 en 1% in 2012. Nu is de bandbreedte voor dus verhoogd naar 2% per dag. Dat wordt ook in het Westen formeel verwelkomd als een verdere stap naar liberalisering, naar het meer laten spelen van marktkrachten.
Onbehagen
Maar het veroorzaakt tegelijk een zeker onbehagen. De yuan gaat meer volatiel worden. Maar met de maatregel bereikt de centrale bank vooral dat de jarenlang gevestigde overtuiging dat de yuan alleen kon stijgen, doorbroken is. Sinds 2005 is de yuan bezig aan een gecontroleerde langzame opwaardering. Er was een stijging met 2,3% alleen al vorig jaar. De VS hebben China jarenlang onder druk gezet om de stijging sneller te laten verlopen. Dat gaf aanleiding tot speculatie op een verdere stijging van de munten pogingen van de speculanten om bij de banken zoveel mogelijk dollars omgewisseld te krijgen in yuan. Die dollars koopt de centrale bank dan weer op en geeft er yuan voor in de plaats aan de banken. De centrale bank is van oordeel dat daardoor meer geld in omloop komt dan voor de echte economie nodig is en wil die speculatie afremmen.
Buitenlanders met veel yuans in hun portefeuille verliezen door de maatregel een stuk zekerheid. Doordat de yuan meer volatiel wordt zullen ook Chinese bedrijven die buitenlandse handel bedrijven meer belang moeten gaan hechten aan hun deviezenbalans. Er zullen ook financiële instrumenten moeten komen voor handelaars om zich te verzekeren tegen belangrijker schommelingen van de wisselkoers.
Omhoog, omlaag?
De gouverneur van de nationale bank verklaarde vorige week nog aan het parlement dat het de bedoeling is de wisselkoers op korte termijn meer te laten schommelen, maar dat de bank zal focussen op de evolutie op middellange termijn. Een grote daling van de wisselkoers zit er volgens de centrale bank niet in, want de betalingsbalans verbetert en China zit op een berg buitenlandse reserves.
Het lijkt echter ook uitgesloten dat China zijn munt sterk zal laten opwaarderen. Daardoor zou de Chinese uitvoer in gevaar komen. De nieuwe maatregel komt er nadat de Chinese nationale bank dit jaar de koers van de yuan al 1,6% naar beneden geduwd had. Buitenlanders die opstijgende koersen van de yuan speculeren worden bovendien afgeschrikt doordat onlangs twee Chinese bedrijven de rente op hun obligaties niet konden betalen; ook hier greep de regering niet in maar ‘liet de markt spelen’.
Analisten in het buitenland weten niet goed hoe de nieuwe maatregel te interpreteren. Vreest de Chinese regering een daling van de uitvoer en de negatieve gevolgen op de economie en denkt ze toch aan afwaarderen van de munt? Zowel de Amerikaanse als de Japanse regeringen hebben immers de voorbije jaren hun munt bewust naar beneden geduwd om de economie aan te zwengelen.
De experten geven tegengestelde antwoorden op de vraag of de yuan dit jaar zal stijgen of dalen.
Bronnen: Reuters, Xinhua, CCTV