Wisselkoersoorlog suddert verder

In de wisselkoersoorlog wordt koud en warm geblazen. Geithner sust maar Bernanke giet olie op het vuur. En Obama schippert.

RMB koers sinds 2005

RMB koers sinds 2005

Hardliners in de Verenigde Staten hadden gehoopt dat de Amerikaanse regering vorig weekend China zou gebrandmerkt hebben als wisselkoersmanipulator. Volgens een recente door het congres aangenomen wet zou dat de weg openen voor grootschalige handelssancties. Maar de minister van Financiën, Timothy Geithner, stelde zijn verwachte beslissing nog maar eens een maand uit,  na eerder al zes maanden uitstel. China heeft stappen in de goede richting naar  opwaardering van de yuan gezet, verklaarde hij. Het lijkt erop dat de Amerikaanse regering geen open wisselkoersoorlog wil en de zaak voorbij de tussentijdse verkiezingen wil tillen.

Allicht om het binnenlandse effect te compenseren, kondigde president Obama aan dat de regering een klacht van de staalwerkers, tegen de concurrentievervalsing door China via het geven van subsidies voor de ontwikkeling van schone energie, zal  onderzoeken. En voorts werd definitef besloten antidumpingheffingen in te voeren op Chinese staalbuizen voor chemische fabrieken en olieraffinaderijen; het bedrag kan oplopen tot 100 % van de waarde.

De wisselkoersoorlog is daarmee niet afgewend, integendeel. Nieuwe munitie komt van de Amerikaanse centrale bank FED. FED-chef Bernanke  besliste bijna gelijktijdig maar in principe onafhankelijk van de regering tot  ‘kwantitieve versoepeling’: ze gaan grote hoeveelheden Amerikaanse kasbons opkopen. De FED zal daarvoor gewoon dollars bijdrukken. Het normale gevolg is gekend en de dollar begon meteen waarde te verliezen. Geithner gaf nog tegengas en zei dat de regering niet aanstuurt op devaluatie.

De dalende dollar heeft tot gevolg dat geld naar andere landen stroomt, vooral nieuwe groeilanden, en daar de munt onder druk zet om te stijgen. Brazilië nam al maatregelen om de instroom van buitenlands geld af te remmen. Ook China uitte zijn bezorgdheid. Indien de FED doorzet en de dollar sterk daalt, moet China zijn munt wel loskoppelen en laten stijgen, met hogere uitvoerprijzen tot gevolg. Het enige alternatief, de yuan verder gekoppeld laten, zal inflatie importeren en dus uiteindelijk ook hogere uitvoerprijzen tot gevolg hebben.

Wordt vervolgd…

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *