China heeft een witboek uitgegeven over de bescherming van het mariene milieu. Het schetst een beeld van China’s ideeën, acties en prestaties op het gebied van de bescherming van het mariene milieu. Het witboek wil zowel een beter begrip van China’s inspanningen als de internationale samenwerking op dit gebied bevorderen.
Het witboek getiteld ‘Marine Eco-Environmental Protection in China’ werd uitgegeven door de informatiedienst van de regering. Het bestaat uit zeven delen waarin wordt ingegaan op de inspanningen van China om het mariene milieu te verbeteren en een harmonieus samenleven van mens en oceaan te bevorderen, de coördinatie van de bescherming van het mariene milieu, het systematische beheer van het mariene milieu, het op wetenschap gebaseerde behoud van het land en het herstel van het mariene ecosysteem. In het witboek wordt ook beschreven hoe China het toezicht op en het beheer van het mariene milieu heeft versterkt, zijn groene en koolstofarme maritieme ontwikkeling heeft bevorderd en internationale samenwerking heeft uitgevoerd.
In oktober 2023 bracht het al een witboek uit over de ontwikkeling van de Chinese verre-watervisserij.
In het voorwoord van het witboek wordt het belang van het mariene milieu benadrukt, meer bepaald voor het rationele gebruik van hulpbronnen, voor de duurzame ontwikkeling van de menselijke beschaving en voor de huidige en toekomstige ontwikkeling van de maritieme gemeenschap van de gedeelde toekomst. De bescherming ervan is belangrijk voor de nationale milieuveiligheid, duurzame maritieme ontwikkeling en de harmonieuze co-existentie tussen de mens en de oceaan.
nder inspiratie van Xi Jinpings-denkwerk over ecologische beschaving heeft China, een reeks campagnes gelanceerd en historische omvormingen en vooruitgang geboekt die van overkoepelend belang zijn, aldus het witboek.
Hoewel China de beste praktijken uit het verleden blijft volgen, heeft het hard gewerkt aan innovatieve nieuwe benaderingen voor de bescherming van het mariene milieu, waaronder het respecteren van de natuur en het geven van prioriteit aan milieubehoud, het integreren van behoud en beheer, het handhaven van toezicht in overeenstemming met wetten, het nastreven van innovatiegedreven en technologiegedreven ontwikkeling, het nastreven van groene omvorming en koolstofarme ontwikkeling en het handhaven van een mondiale visie en het bevorderen van wederzijds voordelige samenwerking.
Toezicht
In het derde deel van de uiteenzetting over China’s systematische beheer van het mariene milieu legt het witboek uit hoe China het reguliere toezicht op sectoren als mariene techniek, het dumpen van afval in zee, maricultuur en maritiem transport is blijven verscherpen en actief heeft gereageerd op noodsituaties op het gebied van het mariene milieu. China oefent strenge controle uit op de milieueffecten van mariene techniek en het dumpen van afval in zee. Er worden technische normen geformuleerd om de verontreinigende stoffen van waterbouwkundige werken onder te brengen in het beheer van lozingsvergunningen. Ook dwingt de Chinese overheid strenge vergunningen af voor het dumpen van afval op zee en oefent ze off-site toezicht uit door middel van automatische scheepsidentificatie en online monitoring van het dumpen van afval op zee om de milieu-impact van het dumpen van afval te minimaliseren, aldus het witboek. Bovendien dwingt China systematische vervuilingspreventie en -controle in de maricultuur af, intensiveert het de vervuilingspreventie en -controle voor schepen in havens en zet het een noodreactiesysteem voor het mariene milieu op.
In het witboek worden meer concrete gegevens en voorbeelden genoemd om de inspanningen van China bij het identificeren van milieurisico’s te onderstrepen. De provincies Liaoning, Hebei en Shandong en de gemeente Tianjin in het gebied rond de Bohai-zee hebben bijvoorbeeld de risico’s van milieurampen beoordeeld en noodplannen opgesteld voor meer dan 5.400 belangrijke bedrijven die betrokken zijn bij gevaarlijke chemicaliën, zware metalen, industrieel afval en kernenergie.
Mariene kwesties zijn mondiale kwesties en de bescherming van het mariene milieu is een gemeenschappelijke zorg voor mensen over de hele wereld. Volgens het witboek heeft China via verschillende kanalen en in verschillende vormen een diepgaande, wederzijds voordelige samenwerking met de internationale gemeenschap uitgevoerd, waarbij Chinese wijsheid is ingebracht in de wereldwijde bescherming van het mariene milieu.
Samenwerking
China heeft de samenwerking op het gebied van wetenschappelijke diepzee- en poolexpedities uitgebreid en samengewerkt met andere landen om de duurzame ontwikkeling van deze regio’s te bevorderen. Het land heeft bijvoorbeeld vijf Antarctische onderzoeksstations en twee Arctische onderzoeksstations in Noorwegen en IJsland gebouwd, die dienen als belangrijke platforms voor duizenden wetenschappers voor polaire observatie, biologische monitoring en gletsjeronderzoek.
Daarnaast heeft het 13 wetenschappelijke expedities georganiseerd in de Noordelijke IJszee en 40 op Antarctica, terwijl het memoranda van overeenstemming of gezamenlijke verklaringen ondertekende met de VS, Rusland, Australië, IJsland en Nieuw-Zeeland en internationale samenwerking uitvoerde met meer dan 10 landen, aldus het witboek.
Bron Global Times