Woensdag heeft de Chinese regering voor het eerst een witboek gepubliceerd over de voorzorgen bij een kernramp. Het document heeft als titel: “De voorbereiding van China op een nucleaire noodsituatie”.
Het witboek stelt dat in China sinds het begin van de kernindustrie in de jaren 50 (met militaire reactoren, nvr) de situatie altijd stabiel en veilig geweest is en het veiligheidsniveau van kernreactoren in de loop der jaren stelselmatig verhoogd is. Er is geen enkel incident boven niveau 2 van de internationale INES schaal geweest en de uitstoot van radioactief gas of vloeistof zat altijd ver onder de nationale normen.
China heeft intussen de nieuwste technologie en de strengste normen voor kernenergie ingevoerd. Met de bouw van de eerste burgerlijke kernreactor is begonnen in 1985. Einde 2015 waren er 27 kernreactoren in werking met een capaciteit van 25,5 GW (3,5 keer meer dan België) en 25 bijkomende eenheden worden gebouwd. Tegen 2020 moet er 58 GW operationele capaciteit zijn en het kernpark zal verder uitgebreid worden tegen 2030.
In 1991 is een nationaal comité opgezet om maatregelen te treffen in geval van een kernongeluk. In 1997 is een nationaal noodplan opgesteld en dat is al een aantal keren vernieuwd, de laatste maal in 2013. Het omvat vier niveaus van reactie op een ongeluk in een centrale en geeft ook richtlijnen bij ongelukken tijdens transport van kernbrandstof, of met voertuigen met kernaandrijving. China heeft de lessen getrokken uit de ongelukken van Three Mile Island, Tsjernobyl en Fukushima en heeft een gamma van maatregelen klaar in geval van een kernongeluk. Er is een plan voor de oprichting van een nationaal noodteam van 320 personen in 2017; dat zal eventueel ook in het buitenland hulp kunnen bieden. Het team is een onderdeel van een noodnetwerk voor kernongelukken dat voldoende groot moet zijn, goed gecoördineerd en rationeel. Op dit ogenblik zijn er 30 aparte reddingsteams die regionaal ingezet kunnen worden. Er komt een wet voor kernenergie en één voor nucleaire veiligheid. De voorbereiding op een kernongeluk zal opgetrokken worden tot een hoger niveau.
Xu Dazhe, de directeur van het Chinese Atoomagentschap verklaarde op een persconferentie dat het treffen van voorbereidingen op een kernramp de laatste verdedigingslijn uitmaakt. De eerste lijn bestaat erin kernongevallen te vermijden: dat kan door veiliger bouwmethoden, door innovatie, betrouwbare normen, hoogwaardige technologie en dito machines.
Veel aandacht kreeg de verklaring van Xu dat China gaat onderzoeken of het veilig is offshore kerncentrales te bouwen.
Bronnen: China.org.cn, China Daily, People’s Daily.
Volledige tekst van het witboek hier