De woningprijzen in China stijgen opnieuw snel. Toch is de situatie niet dramatisch.
In bijna alle 70 grote Chinese steden noteert men al 20 maanden onafgebroken hogere prijzen. Gemiddeld stegen ze sinds oktober vorig jaar 9,6%. Het cijfer zou wel abnormaal hoog zijn omdat het vergelijkingspunt – oktober 2012- een maand van lage prijzen was. De enige uitzondering zonder stijging is de stad Wenzhou, de vitrine van de privéondernemingen, waar sinds 2008 een crisis van overproductie woedt. De stijging is het snelst in zeer grote steden zoals Sjanghai (17,8% volgens de ene bron, 21,4% volgens de andere), Beijing, Guangzhou en Shenzhen. In deze megasteden neemt de overheid al enkele maanden maatregelen om de vraag door speculanten af te remmen, zoals de begrenzing van leningen tot 30% voor een tweede woning, of de eis dat men langer in de stad woont. Analisten denken dat die maatregelen met vertraging zullen werken maar de prijzen zullen –weliswaar trager- blijven stijgen, voortgestuwd door mensen die een huis zoeken eerder dan door speculanten. Zo was de stijging in oktober al trager dan in september. Ze wijzen erop dat er ook meer sociale woningen op de markt komen. De aangekondigde vastgoedtaks die geleidelijk aan overal zal ingevoerd worden, is volgens de analisten al verrekend in de beslissing om te kopen, en zou nog weinig invloed hebben.
Brengt meer markt soelaas?
In de nasleep van het voorbije plenum en de beslissing om de markt meer te laten spelen denken analisten dat de overheid zal moeten overstappen van administratieve vraagbeperking naar maatregelen om de aanbodmarkt te stimuleren. Een aantal van de aangekondigde maatregelen zal als gevolg hebben dat meer bouwgronden ter beschikking komen. Grond zou ook goedkoper worden wanneer zoals aangekondigd de boeren zelf het recht krijgen om het gebruiksrecht te verkopen en de markt van stadsgrond en plattelandsgrond tot een geheel gemaakt worden.
Internationaal niet slecht
Overigens wordt er wel veel geklaagd, maar zijn woningen in China niet buitengewoon duur. In 2010 moest een gemiddeld gezin 10,5 jaar inkomen spenderen aan de aankoop van een woning, in 2012 was dat nog slechts 7,6 jaar. Uit een internationale vergelijking van The Economist blijkt dat woningprijzen in China 6% te hoog zijn wanneer men naar de huishuren kijkt, maar 35% te laag wanneer men het inkomen van de kopers in rekening brengt.
Bronnen: China Daily, Caijing, Economist