Worden BRICS-landen een machtsfactor? (upd)

Na de nucleaire top in Zuid-Korea trekt president Hu Jintao door naar Indië om er de top mee te maken van de zgn. BRICS-landen. De vraag is of deze groeilanden hun onderlinge verschillen kunnen opzij zetten om een internationale factor te worden waar rekening mee wordt gehouden.
Tot de BRICS-groeilanden behoren Brazilië, Rusland, Indië, China en Zuid-Afrika. President Hu Jintao komt morgen in New Delhi aan voor de BRICs-top vooraleer door te reizen naar Cambodja. Vooreerst staat er een diner op het programma met gastpresident Pratibha Patil. Daarna staan een reeks topbesprekingen op het programma vooraleer een gemeenschappelijke slotverklaring bekend wordt die nadien gevolgd wordt door een reeks van bilaterale meetings.
Verwacht wordt dat de bijeenkomst zal gedomineerd worden door economische onderwerpen zoals hun afkeer van protectionisme. Mogelijks zullen ze aansturen om meer hun onderlinge punten te gebruiken om internationale handel te regelen in plaats van afhankelijk te zijn van de VS-dollar. Ook zullen ze de agenda bespreken van de G20-top in juni te Mexico. Of ze er in slagen meer invloed te verwerven is maar de vraag en dit zal grotendeels afhangen of ze er in slagen hun eenheid te bewaren. Zo zou het mogelijk moeten zijn het eens te worden over de hervorming van de internationale financiële instellingen. Zo zal worden gesproken over wie Wereldbank-voorzitter Zoellick zou opvolgen. Behalve de kandidaat van president Obama steunt Zuid-Afrika de Nigeriaanse kandidaat en Brazilië de Columbiaanse. De BRICS-landen houden ook nauw contact over de IMF-hervorming meer bepaald in het licht van het vergroten van de financiële middelen om zowel de Europese crisis aan te pakken als de moeilijkheden die de opkomende landen ervaren.
Naast de economische onderwerpen zal ook gepraat worden over internationale problemen als Syrië en Iran. Vooral Rusland stuurt hierop aan. Betreffende Syrië hebben China en Rusland een veto gesteld tegen een resolutie die gesteund werd door Zuid-Afrika en Indië. Overigens is de UNO-bemiddelaar Kofi Annan vandaag in Peking om over Syrië te bemiddelen. Naar verwachting zal er zorgvuldig over gewaakt worden dat deze verschillen in mineur eindigen en niet de top overschaduwen. In de bilaterale gesprekken die president Hu nadien nog zal hebben met de Indische leiders staan verder nog geschillen over de grens tussen beiden op het programma.
Op een persconferentie na de BRICS vergadering heeft de Chinese president Hu Jintao vastgesteld dat er een brede consensus is om nauwer samen te werken. Hij benadrukte drie punten. De ontwikkeling van de BRICS is voordelig voor de democratisering van de internationale relaties (lees: verzwakt de Amerikaanse hegemonie). Ten tweede de samenwerking van de BRICS is gunstig voor de wereldvrede en de ontwikkeling. De vijf landen moeten verder samen werken om het proces van een economisch wereldbestuur vorm te geven: dat kunnen ze door op een aantal economische punten meer samen te wserken. Hu bedoelde hier ongetwijfeld meer coördinatie op het niveau van het IMF, de Wereldbank, de wereldhandelsorganisatie, Unctad en de Doha ronde.  Ook aan een eigen ontwikkelingsbank wordt gedacht. Ten derde is op deze top een plan opgesteld voor de verdieping van de samenwerking in de toekomst.
Bron: SCMP
Zie ook Dialogue

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *