Vanaf 2019 zal in het Chinese voetbal de bond limieten stellen aan de salarissen en bonussen van profspelers.
Plafonds voor lonen en transfersommen zullen gelden in de Chinese Super League (CSL), maar ook in lagere klassen.
Onredelijk vs. duurzaam
Dan spreken we over de China League en de China League Two. Hiermee wil de Chinese Voetbalbond (Chinese Football Association, CFA) onredelijke investeringen tegengaan. Buitensporige investeringen komen onder druk en zullen tot 2021 meer en meer worden ingetoomd. De CFA zegt te kiezen voor een gezonde en duurzame ontwikkeling van het Chinese profvoetbal.
Buitenlandse spelers vs. binnenlandse
De bovengrens voor de verdiensten van de spelers komt er in 2019, maar Chinese voetballers moeten hun contract vernieuwen voordat de nieuwe maximale bedragen bekend zullen zijn. De binnenlandse spelers zullen er door de nieuwe maatregelen het meest op achteruitgaan. Er waren klachten dat hun salarissen te hoog waren geworden.
Het Chinese voetbal trappelt ter plaatse
Clubs mogen niet meer onbeperkt buitenlanders aankopen en om Chinese spelers in het land te houden moesten clubs wel met aantrekkelijke contracten aankomen. In het verleden zijn buitenlandse spelers met buitensporige geldsommen aangetrokken. Het heeft de kwaliteit van het Chinese voetbal nog niet erg opgekrikt. Dat is zichtbaar aan de prestaties van het nationale team dat er maar 1 keer in is geslaagd om de laatste competitieronde van de Wereldbeker te halen, in 2002.
Bonussen, transfers en belastingen
Bonussen voor een overwinning zullen ook grenzen kennen en zouden niet langer in cash mogen worden uitbetaald. De clubs zullen hun beleid daarbij op elkaar afstemmen. Transferbelastingen in de CSL en in China League One worden ook strenger toegepast. Clubs die voor buitenlandse profs meer dan 45 miljoen yuan betalen (5,7 m. euro), of voor Chinese spelers meer dan 20 miljoen yuan (2,5 m. euro) zullen de belastingen op de transfers moeten betalen ook als ze met hun budget in 2018 niet uitkomen. De CFA zal samen met de Belastingdienst gesjoemel met dubbele contracten en ontduiking van belastingen tegengaan .
Pessimisme
Er komt een strenger toezicht van inspecteurs die regelmatig rapport zullen opmaken. Er zijn zowel voor- als tegenstanders van de maatregelen en de limieten. Sommigen denken dat clubs gewoon meer geld moeten kunnen uitgeven om de kwaliteit te verhogen, anderen zien meer heil in het ontwikkelen van het jeugdvoetbal. Allemaal vrezen ze dat het nog heel lang zal duren voordat het Chinese voetbal iets voorstelt.
Paniekvoetbal
De twijfel aan de effectiviteit van de nieuwe regelgeving is enigszins begrijpelijk. De Chinese voetbalbond heeft een neiging tot … paniekvoetbal. Mensen van de CFA hadden bedacht dat jonge spelers meer kansen moesten krijgen om bij de topploegen ervaring op te doen. Vlak voor het begin van het nieuwe seizoen in 2017 werden de clubs zonder voorbereiding verplicht om minimaal één speler jonger dan 23 op te stellen in hun basiselftal. Het zou ook de bond geweest zijn die 55 jonge spelers naar een militaire training stuurde midden de competitie, met als gevolg dat het seizoen voor de voetballers verknald was.
Voetbal komt van China
Toch zijn de Chinezen het niet alleen aan voetbalfan Xi Jinping, maar ook aan zichzelf verplicht om het voetbal in ere te herstellen in hun land. Historici zijn er immers achter gekomen dat China het voetbal 2000 jaar geleden heeft uitgevonden. Met overgave speelden jongens en meisjes ‘kickbal‘. Ze noemden het cuju. Vandaag is dat nog steeds het woord voor voetbal, zuqiu in moderne spelling.
Bronnen china.org.cn, scmp, skysports.com, global times,bbc, wikipedia
Buitenlandse spelers is dat inclusief Hong Kong. Er werd ooit een HK speler geweigerd de het club teveel buitenlandse speler had in hun club. Hij poste op zijn weibo account ik ben een Chinees.