President Xi Jinping is al aangekomen te Brisbane waar hij deelneemt aan de G20-top. Zijn bezoek aan het strategische Australië is vrij belangrijk. Daarna bezoekt hij nog Nieuw Zeeland en de Fiji-eilanden. Ondertussen rondde premier Li zijn bezoek aan de ASEAN-toppen af door gesprekken met de leiders van Myanmar waarmee miljardendeals werden afgesloten.
Drukke diplomatieke tijden. Nauwelijks een paar dagen na de APEC-bijeenkomsten vloog president Xi Jinping en zijn vrouw door naar Brisbane waar de G20 bijeenkomt op zoek naar een middel om grotere economische groei te bereiken. Ondertussen heeft premier Li Keqiang zijn bezoek aan de ASEAN-toppen ten nutte gemaakt door in Myanmar onder meer te spreken met president Thein Sein. Besloten werd een energie verbindingsbureau in het leven te roepen en ook werden een twintigtal overeenkomsten ter waarde van $ 7,8 miljard getekend. De akkoorden gaan onder meer over het bouwen van elektriciteitcentrales op basis van aardgas, landbouw, telecom en financies. China biedt voor $ 300 miljoen microkredieten voor de landbouw en beiden zetten eveneens een comité op voor samenwerking in de landbouw. China bouwt 3 ziekenhuizen in Yangon, Nay Pyi Taw en Mandalay. In zijn gesprek met Thein benadrukte Li nogmaals het belang van de Bangladesh-China-India-Myanmar economische corridor die 440 miljoen inwoners telt en China’s Kunming met Kolkata verbindt in India, Mandalay in Myanmar met Dhaka en Chittagong in Bangladesh.
President Xi Jinping van zijn kant doet echter niet enkel Australië aan, maar bezoekt nadien ook Nieuw Zeeland en de Fiji eilanden. De G20- top waaraan ook de presidenten Obama en Putin deelnemen, willen de economische productie de komende 5 jaar met minstens 2 % verhogen vergeleken met de verwachtingen. Xi zal bij zijn bezoek aan het land ook de gelegenheid aangrijpen om de banden met Australië te versterken vermits het land economisch meer naar China uitkijkt en politiek meer naar de VS. China is de Australische grootste handelspartner geworden en de grootste investeerder. Gedurende Xi’s bezoek zal normaal een vrijhandelsakkoord worden gesloten en bilaterale verdragen op het vlak van investeringen, financies, energie, grondstoffen, onderwijs en infrastructuur. De Chinese president zal ook een gemeenschappelijke zitting van het parlement toespreken.
Nieuw Zeeland en Fiji
Van 19 tot 21 november bezoekt president Xi Jinping en zijn gevolg Nieuw Zeeland waarmee al een vrijhandelsakkoord afgesloten werd in 2008. Het gaat om het eerste bezoek van een Chinese president sinds het bezoek van Hu Jintao in 2003. Hij bezoekt er Auckland en Wellington en hier zal eveneens de bilaterale handel en culturele banden worden belicht. China werd Nieuw Zeelands eerste bron voor buitenlandse studenten en de tweede grootste bron van toeristen. Tijdens een voorbereidende trip van Buitenlandminister Wang Yi werd hij het met zijn ambtsgenoot minister McCully eens om tegen 2020 te streven naar een bilaterale handel van NZ$ 30 miljard. Verder willen ze hun strategisch partnerschap focussen op voedselveiligheid, agrotechnologie. ICT en bio/farma-technologie.
Xi Jinpings trip eindigt op Fiji waar hij een collectieve vergadering zal hebben met de leiders van verschillende eilanden uit de Stille oceaan, meteen een historische première. China heeft diplomatieke betrekkingen met 8 eilanden uit de Stille oceaan: Fiji, Papua New Guinea, Vanuatu, Micronesië, Samoa, Tonga, de Cook eilanden en Niue. Er wonen 8 miljoen inwoners en het handelsvolume met de 8 bereikte $ 4,4 miljard. Fiji was het eerste eiland dat betrekkingen aanknoopte met China, maar Xi zal ook spreken met de leiders van de 7 overige eilanden afzonderlijk.
Bronnen: China Daily, Peoples Daily, wantchinatimes
Ik zie een groot contrast met het beleid van China enerzijds en de twee andere economische grootmachten EU en VS anderzijds. Het eerste laat zijn economisch succes meegenieten met de buurlanden terwijl de twee laatsten hun grenzen hermetisch afsluiten met een onmenswaardige economische migratie tot gevolg. Het eerste streeft naar een ontwikkelingsmodel in harmonie met, terwijl de laatste twee zich ontwikkelen in contrast met de geburen.