Xi: China versterkt zijn klimaatambities

Op een virtuele top woensdag hebben VN-secretaris-generaal António Guterres en de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva 17 nationale leiders van grote economieën en klimaatgevoelige landen bijeengebracht. Het doel was om de mondiale klimaatambities te versnellen in de aanloop naar COP30, die in Brazilië zal worden gehouden. Xi Jinping bevestigde de groene ambities van zijn land te zullen versterken.

Braziliaanse president Lula spreekt de vergadrering toe Foto UN Disclaimer

De bijeenkomst maakte deel uit van een gezamenlijke mobilisatiestrategie van beide leiders om de wereldwijde actie in het kader van de Overeenkomst van Parijs te versterken en een impuls te geven aan strengere nationale klimaatplannen die in 2025 zullen worden aangekondigd. De twee uur durende sessie achter gesloten deuren werd bijgewoond door China, de Europese Unie, de Afrikaanse Unie, de Associatie van Zuidoost-Aziatische Staten en kleine eilandstaten in ontwikkeling.

Secretaris-genraal Guterres vereklaarde nadien “Zoals we vandaag hebben gehoord, gaat de wereld vooruit. Op volle kracht. Geen enkele groep of regering kan de revolutie op het gebied van schone energie tegenhouden. Hij kondigde aan dat president Xi Jinping tijdens de bijeenkomst heeft bevestigd dat de bijgewerkte NDC’s van China alle economische sectoren en alle broeikasgassen zullen omvatten,  een verduidelijking die hij ‘uiterst belangrijk’ noemde voor klimaatactie.

Toespraak Xi

Xi merkte op dat dit jaar het tienjarig jubileum van het Akkoord van Parijs en het tachtigjarig jubileum van de oprichting van de Verenigde Naties (VN) wordt gevierd, en zei dat de mensheid, nu ongekende mondiale veranderingen zich in een steeds sneller tempo voltrekken, op een nieuw kruispunt is gekomen.

Hoewel het aanhoudende streven naar unilateralisme en protectionisme van sommige grote landen ernstige gevolgen heeft gehad voor de internationale regels en de internationale orde, zal de geschiedenis zich zoals altijd door ups en downs heen voortzetten, aldus Xi.

“Zolang we het vertrouwen, de solidariteit en de samenwerking versterken, zullen we de tegenwind overwinnen en gestaag vooruitgang boeken op het gebied van mondiaal klimaatbeheer en alle progressieve inspanningen van de wereld”, zei hij.

Xi noemde in dit verband vier punten.

Chinese president Xi Jinping spreekt de vergadering toe Foto UN Disclaimer

‘Ten eerste moeten we vasthouden aan multilateralisme’, zei hij, eraan toevoegend dat alle landen het op de VN gebaseerde internationale systeem en de door het internationaal recht geschikte internationale orde krachtig moeten verdedigen en internationale eerlijkheid en rechtvaardigheid krachtig moeten waarborgen.  ‘Het is belangrijk dat alle landen de rechtsstaat hooghouden, hun beloften nakomen, prioriteit geven aan groene en koolstofarme ontwikkeling en gezamenlijk reageren op de klimaatcrisis door middel van multilateraal bestuur’, aldus Xi.

Ten tweede moet de internationale samenwerking worden verdiept. ‘We moeten ons met openheid en inclusiviteit boven vervreemding en conflicten verheffen, technologische innovatie en industriële transformatie door samenwerking stimuleren en het vrije verkeer van hoogwaardige groene technologieën en producten vergemakkelijken, zodat deze toegankelijk, betaalbaar en gunstig zijn voor alle landen, met name de ontwikkelingslanden.’ China zal de Zuid-Zuid-samenwerking krachtig verdiepen en ontwikkelingslanden naar beste vermogen blijven helpen, voegde Xi eraan toe.

‘Ten derde moeten we de rechtvaardige transitie versnellen’ eraan toevoegend dat de groene transformatie mensgericht moet zijn en moet worden nagestreefd op een manier die het welzijn van de mensen en het klimaatbeheer hand in hand bevordert en een evenwicht moet vinden tussen meerdere doelstellingen, waaronder milieubescherming, economische groei, het scheppen van banen en armoedebestrijding. ‘Ontwikkelde landen zijn verplicht om hulp en steun te verlenen aan ontwikkelingslanden, de wereldwijde verschuiving naar groene en koolstofarme ontwikkeling te helpen stimuleren en bij te dragen aan het gemeenschappelijke en langetermijnwelzijn van de bevolking van alle landen’, aldus Xi.

Ten vierde moeten resultaatgerichte maatregelen worden versterkt, aldus Xi.’ Alle partijen moeten alles in het werk stellen om hun actieprogramma voor nationaal bepaalde bijdragen (NDC’s) op te stellen en uit te voeren, en tegelijkertijd de economische ontwikkeling en de energietransitie coördineren’, vond hij. China zal zijn NDC’s voor 2035, die alle economische sectoren en alle broeikasgassen omvatten, bekendmaken vóór de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Belém, Brazilië, voegde Xi eraan toe.

Xi benadrukte dat harmonie tussen mens en natuur een kenmerkend aspect is van de Chinese modernisering en dat China een standvastige speler en belangrijke bijdrage levert aan het bevorderen van wereldwijde groene ontwikkeling. ‘Sinds ik vijf jaar geleden de Chinese doelstellingen voor het bereiken van een piek in de CO2-uitstoot en CO2-neutraliteit heb aangekondigd, hebben we ’s werelds grootste en snelst groeiende systeem voor hernieuwbare energie opgebouwd, evenals de grootste en meest complete industriële keten voor nieuwe energie”’ verklaarde hij eraan toevoegend dat China ook wereldleider is in de snelheid en omvang van ‘vergroening’ en een kwart van de wereldwijd nieuw aangeplante bosareaal voor zijn rekening neemt.  ‘Hoe de wereld ook verandert, China zal zijn klimaatmaatregelen niet vertragen, zijn steun voor internationale samenwerking niet verminderen en zijn inspanningen om een gemeenschap met een gedeelde toekomst voor de mensheid op te bouwen niet staken’, aldus Xi. China is bereid met alle partijen samen te werken om het beginsel van gemeenschappelijke maar gedifferentieerde verantwoordelijkheden te eerbiedigen en gezamenlijk het uiterste te doen en samen een schone, mooie en duurzame wereld op te bouwen, besloot hij.

Vermelden we nog dat het Milieuministerie woensdag heeft bekendgemaakt dat China een nationaal uitvoeringsplan heeft gepresenteerd voor de naleving van het Protocol van Montreal betreffende stoffen die de ozonlaag afbreken in de periode 2025-2030.

Bronnen: Global Times, news.un.org/