Tijdens het bezoek van premier De Croo aan China drong de Chinese president aan om meer bruggen te bouwen tussen China en de Europese Unie. Beiden waren het eens om op te komen tegen ontkoppeling en kiezen er voor de betrekkingen te verbeteren.
Op het eind van zijn blitzbezoek aan China sprak de Belgische premier De Croo met de Chinese president. Xi stak van wal met de uitspraak dat zowel China als België begunstigden zijn van de economische globalisering en een gemeenschappelijk belang hebben om weerstand te bieden aan protectionisme en om vrijhandel te vrijwaren. China waardeert De Croo’s openlijk verzet tegen het ontkoppelen of doorsnijden van industriële en toeleveringsketens, verwelkomt Belgische bedrijven om in China te investeren en staat klaar om hen een gezond ondernemingsklimaat te bieden, zei Xi. Meteen sprak hij de hoop uit dat België dat ook zal doen en zorgen voor een eerlijk, transparant en niet-discriminerend ondernemingsklimaat voor Chinese bedrijven.
‘De twee landen kunnen hun kracht bundelen in traditionele sectoren als transport, logistiek en biofarmaceutica en ook nieuwe gebieden verkennen zoals groene ontwikkeling en de digitale economie.’ Hij riep de twee partijen op om overheidsdepartementen, wetgevers en sub-nationale gebieden aan te moedigen de uitwisseling en dialoog te versterken, het toerisme en de uitwisseling van studenten uit te breiden, grootschalige culturele activiteiten in elkaars land te organiseren en onderzoek te doen naar de bescherming van reuzenpanda’s.
De Croo vond dat de relatie tussen België en China in veel opzichten een gangmaker is wat de banden van Europese landen met China betreft. Daarbij merkte hij op dat België zich zal blijven houden aan het één-China-beleid en een openhartige dialoog zal voeren om het begrip te verdiepen en de bilaterale betrekkingen verder te ontwikkelen. De Croo zei dat België zich verzet tegen het ontkoppelen of verbreken van industriële en toeleveringsketens, Chinese bedrijven verwelkomt om in België samen te werken en hoopt de personeels- en culturele uitwisselingen met China te versterken.
Europa als partner
Xi preciseerde dat China Europa altijd als een partner heeft beschouwd en hoopt dat het een positieve en opbouwende rol zal spelen als belangrijke kracht in een multipolaire wereld. De president hoopt dat België als roterend EU-voorzitter hierin een positieve rol zal spelen. De Croo zei nog onder de indruk te zijn van Xi’s levendige beschrijving van ‘bruggen’ toen hij 10 jaar geleden Brugge bezocht.
Te midden van de veranderende en turbulente internationale situatie heeft de wereld China en Europa nodig om als partners te werken en de samenwerking te versterken op een breed scala van gebieden, zoals het bevorderen van de mondiale economische groei, het aanpakken van de klimaatverandering en het bouwen aan een stabielere wereld, aldus nog De Croo. Hij wil als roterend EU-voorzitter een actieve rol spelen bij de ontwikkeling van de relaties tussen China en de EU.
Over het spionage-incident sprak De Croo niet met Xi maar wel met premier Li Qiang. De Chinese pers maakte er nauwelijks melding van, zij het dat de Global Times dit afdoet als ‘een schermutseling’. Tijdens het bezoek van premier De Croo en Buza-minister Hadja Lahbib kreeg België de toestemming om opnieuw varkensvlees te mogen uitvoeren naar China. Het gaat vooral om de export van hier ongewilde producten als oren en snuiten. Een gelegenheid voor anti-China commentatoren als J. Holslag om het bezoek af te doen als ‘We hebben ons met een kluitje in het riet laten sturen met een akkoord over de varkenspoten en oren’ (cfr YouTube).
Bronnen: Global Times, vrtnieuws, landbouwleven.be