De Chinese president was bijna drie dagen in Finland voor hij vandaag naar de VS reist. Was Helsinki meer dan een tussenstation naar Mar-a-Lago?
Hopelijk weet Xi Jinping hoe hij zijn conditie op peil kan houden. Op 4 april kwam Xi aan in Finland, vandaag gaat hij naar Florida voor een ‘moeilijke ontmoeting’ (Trumps woorden) met zijn Amerikaanse collega. Tijdens het weekend zal de Chinese president, jetlag of niet, in Beijing weer paraat moeten zijn voor een hartelijk gesprek met de president van Myanmar.
‘Pragmatisch en toekomstgericht’
‘China en Finland zijn van plan om meer wederzijds politiek vertrouwen te kweken en op een pragmatische toekomstgerichte manier samen te werken.’ Dat is wat de staatshoofden en diplomaten van de beide landen hebben verklaard na het bezoek van Xi Jinping.
Xi heeft gesproken met zijn Finse collega Sauli Niinisto, met premier Juha Sipila en parlementsvoorzitter Maria Lohela. Telkens was er daarnaast overleg tussen diplomaten. De Chinese president feliciteerde Finland met de 100e verjaardag van zijn onafhankelijkheid. Hij sprak met Finse topsporters over het wereldkampioenschap schaatsen dat net in Helsinki is gehouden. Ze hadden het daarna over de Winterspelen van 2022 in Beijing. 2019 wordt het ‘China-Finland Year of Winter Sports’. De vrouwen van de beide presidenten bezochten twee plekken met belangrijke symbolen van de Finse cultuur: het Designmuseum en het huis van de componist Jean Sibelius.
Respect
China waardeert de vriendschap en het respect die het al vele jaren van Finland ondervindt. De twee landen hebben een andere politieke cultuur, wereldvisie en economie. Het grootste verschil is misschien de omvang van hun bevolking. In Finland wonen 5,5 miljoen mensen, evenveel als in een van de tientallen middelgrote Chinese steden. Dat alles belet de staten niet met elkaar om te gaan op voet van gelijkheid. Xi Jinping heeft daarnaar verwezen in een open brief aan de Finse krant Helsinki Times. Het is precies dit soort van buitenlandse betrekkingen dat de Volksrepubliek altijd heeft gestimuleerd. China en Finland gingen in 1950 diplomatieke betrekkingen aan. Het Noord-Europese land was het eerste in het Westen dat met China een intergouvernementele handelsovereenkomst afsloot. Al 14 jaar lang is China de grootste Aziatische handelspartner van Finland.
Economie, ecologie, innovatie
Wat hebben China en Finland elkaar te bieden? Ze zullen samenwerken door handel en investeringen. De bilaterale handel tussen hen was in 2016 bijna 6,5 miljard dollar waard. Ze zullen kennis en ervaringen uitwisselen over politiek en rechtspraak, over milieubescherming (o.a. in de poolgebieden en door de bouw van ‘groene steden’). Voor toerisme en de (winter)sport zullen ze contracten afsluiten. China heeft belangstelling voor de expertise die Finland heeft of in elk geval had op het terrein van technologische innovatie. Nokia hoopt op een comeback via de Chinese markt.
Geopolitiek
Finland was in 2015 bij de eerste westerse landen die lid werden van de Aziatische Infrastructuur Investeringsbank (AIIB). President Niinisto wil zijn land volop laten deelnemen aan het Belt and Road Initiative (BRI), de nieuwe Zijderoutes. Hij heeft toegezegd dat Finland binnen de EU een nauwere samenwerking met China zal bepleiten, zeker op het terrein van initiatieven die de vrede kunnen bevorderen. Dat alles is vastgelegd in een gezamenlijke verklaring.
Journalisten van Bloomberg zien de reis naar Finland als een voorbeeld van de fundamentele verschuiving op het vlak van internationale economische en politieke relaties, die te zien was in Davos. De landen in Noord-Europa zijn vijanden van het protectionisme. Er is hun veel gelegen aan een vlotte wereldhandel. Voor China is de VS niet het enige richtpunt, ook Europa is voor Beijing van grote betekenis.
Xinhua, Global Times, Helsinki Times, Bloomberg, South China Morning Post
video http://news.xinhuanet.com/english/2017-04/06/c_136186734.htm