Xi in Rusland (UPD)

De Chinese President Xi Jinping brengt een staatsbezoek aan Rusland.

Met een ceremonie op het vliegveld en in het Kremlin, een voorstelling in het Bolsjojtheater, een boottocht in St. Petersburg en een eredoctoraat heeft Vladimir Poetin zijn Chinese collega een groots onthaal geboden. Rusland en China vieren de 70e verjaardag van hun diplomatieke betrekkingen. Xi blijft drie dagen in Rusland. In Sint Petersburg woont hij het grote Internationaal Economisch Forum bij waarvan heel wat wordt verwacht.  

Koppeling

Volgens Xi was de relatie nooit beter. Ze werken samen in economie, handel en op allerlei gebieden die daarmee verbonden zijn. China investeerde in 2017 voor 140 miljoen euro in Rusland. Hun handelsbetrekkingen breiden uit en de waarde ervan bereikte in 2018 een recordhoogte van 96 miljard euro. Xi is ervoor dat de beide landen het Belt and Road Initiative (BRI) en de Euraziatische Economische Unie aan elkaar koppelen, omdat ze in die twee projecten een hoofdrol spelen. Daarop heeft Poetin met instemming gereageerd. Ook zei de Russische president dat zijn land China met genoeg olie en gas wil bevoorraden. In 2014 sloot China met Gazprom een contract af ter waarde van 356 miljard Euro voor de levering van gas gedurende 30 jaar. Verder zal Rusland meer landbouwproducten, onder andere sojabonen, naar het buurland exporteren. Het Russische telecombedrijf MTS laat het Chinese Huawei nog voor eind 2020 een 5G-netwerk installeren in Rusland.

Groeiende samenwerking en vertrouwen

boottocht op de Neva (foto Xinhua)

Het is duidelijk dat het grootscheepse offensief van de VS zorgt voor een nog inniger synergie tussen Moskou en Beijing. De twee presidenten zijn ervan overtuigd dat dit de bevolking in hun staten alleen maar ten goede kan komen. Zij willen ook hun buitenlandse politiek meer op elkaar afstemmen om het multilateralisme te bevorderen en om de bemiddeling in allerlei conflicthaarden verder te ontwikkelen. Er is daarnaast een militaire samenwerking die lijkt toe te nemen.

In de zoo van Moskou bood de Chinese president officieel twee panda’s aan die voor 15 jaar aan Rusland worden uitgeleend voor een gezamenlijk onderzoeksproject. President Poetin aanvaardde met plezier dit gebaar dat voor China en Rusland een teken is van groeiend vertrouwen en respect voor elkaar.

Vriendschap en meer

Xi Jinping verhulde zijn persoonlijke vriendschap met Poetin niet. ‘Ik heb president Poetin sinds 2013 wel dertig keer ontmoet, iedere keer weer met veel plezier’. Poetin nam Xi mee voor een boottocht op de Neva in Sint Petersburg, waar de Russische president geboren is. Xi bewonderde de gebouwen langs de oever en sprak lovend over de belangrijke historische figuren die Sint Petersburg had voortgebracht. De Chinese president verwees nadrukkelijk naar de overwinning op de nazi’s die de stad zoveel offers had gekost. Een toespeling op het feit dat de westerse staten Poetin niet hadden uitgenodigd voor de herdenking van D-Day in Normandië en dat in de toespraken en de westerse berichtgeving de grote Russische bijdrage aan het verslaan van Nazi-Duitsland werd genegeerd?

Historisch

Ook opmerkelijk was het bezoek dat de twee presidenten brachten aan de kruiser Aurora die een belangrijke rol heeft gespeeld in Oktoberrevolutie van 1917. Daar zei Xi dat ‘de Aurora een speciale betekenis heeft voor het Chinese volk. De Oktoberrevolutie heeft China het marxisme gebracht, dat aan de grondslag lag van de oprichting van de Communistische Partij van China. Onder leiding van de CPC hebben generaties van Chinezen successen geboekt in de revolutie en de opbouw van een nieuw China’. Toen Xi besloot met de woorden ‘dat de kruiser Aurora bewaard is, laat respect voor de geschiedenis zien’, repliceerde dat Poetin dat respect voor de geschiedenis nodig is.

Rusland
gesprek over geopolitiek (foto Xinhua)

Wereldeconomie en geopolitiek

Volgens hun inschatting zal hun samenwerking in economie en handel een tegengewicht bieden voor het protectionisme van andere staten en de herleving van de wereldeconomie bevorderen. China is nu al Ruslands grootste handelspartner, Rusland is handelspartner nummer 10 van China.

De onderhandelingen die ze stimuleren in oorlogsgebieden is in hun ogen een opsteker voor de wereldvrede. De diplomaten die Xi en Poetin begeleiden bij het Chinese staatsbezoek hebben ook contact gehad over allerlei heikele geopolitieke kwesties. Zo wisselden ze van gedachten over de kwesties die spelen rond het Koreaanse schiereiland, het atoomprogramma van Iran en de crisis in Venezuela.

Voor ontwapening

In een gezamenlijke verklaring hebben China en Rusland hun bezorgdheid geuit dat sommige staten ‘uit geopolitieke of zelfs gewoon commerciële overwegingen’ de vrede in gevaar brengen. Zij vernietigen de bestaande systemen voor ontwapening en tegen de verspreiding van massavernietigingswapens. Of ze passen ze aan hun eigen behoeften aan’. De beide partijen deden een oproep voor steun aan atoomontwapening, non-proliferatie van kernwapens en het vreedzaam gebruik van kernenergie. Ze bevestigden dan ook hun standvastige en onvoorwaardelijke steun aan de uitvoering van het Joint Comprehensive Plan of Action voor de kwestie Iran. Rusland en China verwerpen samen de eenzijdige sancties van de VS tegen Iran.

Bronnen: Xinhua, BBC, NRC, Reuters, Wikipedia, forumspb.com (website Internationaal Economisch Forum St. Petersburg), South China Morning Post
VIDEO https://www.youtube.com/watch?v=VqNI5RCMRIo

1 comment for “Xi in Rusland (UPD)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *