Xi Jinping bezocht Myanmar

President Xi Jinping bezocht twee dagen buurland Myanmar. Beide landen hebben in het kader van de nieuwe zijderoutes 33 overeenkomsten getekend om een economische corridor aan te leggen tussen Yunnan en de nieuwe diepzeehaven in Kyaukpyu. Probleem is dat deze corridor door het rebellengebied Kachin loopt.

Xi Jinping met Aung San Suu Kyi. (Xinhua)

Xi Jinping heeft zijn eerste buitenlands bezoek dit jaar gemaakt en meteen ook het eerste bezoek sinds 18 jaar van een Chinese president aan Myanmar. Myanmar is een arm land. Het bnp beliep vorig jaar 71 miljard $ terwijl de Chinese grensprovincie Yunnan een brp van 259 miljard genereert. China is al jaren Myanmars grootste handelspartner en ook een belangrijke bron van investeringen. De Chinese handel met Myanmar groeide vorig jaar met 28,5% aan tot 128 miljard yuan. Chinese ondernemingen investeerden 150 miljoen in het land en tekenden voor 4,7 miljard nieuwe projecten. China voert voornamelijk industriële producten uit naar Myanmar terwijl Myanmar aardgas, olie, rijst, sojabonen, vlees en fruit exporteert.

Corridor

De beide pijplijnen (Vifindia)

Op 1 december 2017 ondertekenden Xi Jinping en Aung San Suu Kyi het principeakkoord om gezamenlijk de China-Myanmar Economic Corridor (CMEC) uit te bouwen in het kader van de nieuwe zijderoutes. Op 9 september 2018 volgde de ondertekening van het memorandum of understanding. Dit hield onder meer een haalbaarheidsstudie in over de bouw van een spoorlijn tussen Kunming en Kyaukphyu. In dit gebied ligt al een olie-en gas pijplijn die functioneert, de Letpadaung kopermijn, de uitbouw van de diepzeehaven in Kyaukpyu met speciale economische zone en ook de bouw van een omstreden dam van 6000 MW op de Irrawaddy rivier.

Problematisch is echter dat de corridor loopt door een gebied met talrijke rebellenlegertjes, hoofdzakelijk van minderheidsgroepen. Tienduizenden burgers sloegen op de vlucht. Omdat de westerse landen zich van Myanmar afkeerden wegens de Rohingya crisis lijkt China in de toekomst nog meer onvervangbaar bij het streven naar een wapenstilstand met de rebellen. De regering heeft zich voor economische hulp ook naar Japan gewend. Geen land is echter zo krachtig zodat neen zeggen tegen Chinese investeringen geen optie is. Andere problemen zijn bijvoorbeeld dat Myanmar de grootste exporteur is van de hard drug meth en ook dat rond de grens met China honderden casino’s opduiken om het druggeld wit te wassen.

Gesprekken

Xi Jinping heeft gesproken met president U Win Myint met Aung San Suu Kyi evenals met de militaire leider Min Aung Hlaing. Officieel werd de 70-ste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen gevierd en werd de startceremonie gehouden van het cultureel en toeristisch jaar tussen China en Myanmar. China is nu al de grootste bron van buitenlandse toeristen voor het land en wekelijks zijn er 150 directe vluchten tussen beide landen wat zeven maal zo veel is als drie jaar geleden. China heeft overigens ook 23 vriendschapsscholen gebouwd in het land en Chinese doctors verwezenlijkten 6000 gratis staaroperaties.

Projecten

Olie- eg gas pijplijn (Peoples Daily)

In totaal werden zaterdag 33 bilaterale akjkoorden getekend. Sinds het begin van de operaties in 2013 tot 2019 heeft de 793 km lamge aardgas pijplijn 24 miljard m³ gas naar China gestuurd en er ook 4 miljard aan Myanmar geleverd. De oliepijplijn heeft sinds de start in 2017 al 25 miljoen ton verstuurd. Het Chinese CNPC bezit 50,9% van de aandelen. Volgens voorzitter Li Zilin heeft het gas- en olieproject Myanmar al 500 miljoen $ opgeleverd aan belastingen en andere inkomsten. Volgens Li betrekt China nu 10% van zijn totale gasinvoer uit Myanmar.

De gasgestookte elektriciteitscentrale in Belin die EPC als contractant heeft, kan 1,27 miljard kWu aan elektriciteit per jaar leveren. Het heeft het tekort aan elektriciteit opgelost voor 2,7 miljoen personen. De Letpadaung Kopermijn die uitgebaat wordt door het Chinese bedrijf Monywa geldt voor China eveneens als een voorbeeld van win-win omdat het 30 buurdorpen op het pad naar de voorspoed heeft gebracht.

Wat de kosten van de haven te Kyaukphyu betreft, is die na heronderhandeling gedaald van 7,2 miljard $ naar 1,3 miljard $, wat de kans op een schuldenstrop vermindert. China heeft 40% van de buitenlandse schuld van het land. Een consortium onder leiding van CITIC won de aanbesteding om de haven en speciale economische zone aan te leggen. Dit zal gebeuren in 4 fasen waarvan de plannen voor fase één bijna klaar zijn. Deze fase voorziet de uitbouw van twee dokken tegen 1,3 miljard $. CITIC voorzitter Chang Zhenmin verwacht dat de hjaven 100.000 nieuwe banen zal scheppen.

Volgens de FT werd niet gepraat over de hervatting van de werken aan de Mitsyone-dam omdat Myanmar dit liever niet wou met de verkiezingen in het vooruitzicht. Wat wel ondertekend werd was de aanleg van de spoorlijn uit China naar de havenstad Kyaukpyu, de uitbouw van de diepzeehaven aldaar en eveneens een economische zone aan de grens met China. Ook wordt de aanleg vermeld door CCCC voor een nieuwe industriële zone in Yangon.

Volgens Global Times is China bereid mee te werken bij de herhuisvesting van de Rohingya die naar Banglasdesh gevlucht zijn terwijl Myanmar verklaarde met Bangladesh hierover een bilateraal verdrag te willen afsluiten.

Bronnen: Global Times, ¨Peoples Daily, FT

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *