President Xi Jinping ontmoette de Pakistaanse premier Khan in Beijing en is daarna doorgevlogen naar India voor een informele top met zijn Indische collega Modi. Nadien bracht hij een officieel bezoek aan buurstaat Nepal. China probeert goed te staan met de buren.
Het bezoek van de Pakistaanse premier Khan aan China is zijn derde dit jaar. President Xi bestempelde de banden tussen beide landen als onbreekbaar. Nu de aanleg van primaire infrastructuur voor de China-Pakistan Economic Corridor achter de rug is, wordt het zaak de toekomst te plannen. Wellicht niet toevallig werd afgelopen week bekend dat de Pakistaanse president de ordonnantie getekend heeft die de stichting bevestigt van de Pakistan Economic Corridor Autorit (CPECA). Xi Jinping gaf zijn wens aan Khan te kennen dat de Corridor model staat voor de hoge standaarden die gelden bij de uitbouw van het Road & Belt Initiative. Voor Pakistan is de China-Pakistan Economic Corridor zowat de ruggengraat voor de revitalisering van de economie en tevens van de terugbetalingen die het land moet doen aan IMF en schuldeisers. De aanleg van een aantal infrastructuurprojecten zijn zo goed als klaar. De Pakistaanse minister van planning en hervormingen zei naar aanleiding van de CPECA-oprichting dat zijn land klaar is voor een tweede fase van de corridor waarbij de sociale sector, landbouw en speciale economische zones ontwikkeld worden zodat de burger er snel baat bij heeft.
Op het vlak van buitenlandse politiek zitten China en Pakistan eveneens op dezelfde golflengte over Kasjmir en Jianmu waarover India de rechtstreekse controle heeft overgenomen en waarbij de autonomie werd terug geschroefd. Als bemoeienis in de interne zaken van India bestempelde India echter de uitspraak van de Chinese ambassadeur in Pakistan Yao Jing ‘dat China betreffende Kasjmir & Jianmu achter Pakistan staat’,
India
Dit punt zal ongetwijfeld voor een mogelijke wrijving zorgen tijdens de nog geen tweedaagse top die de presidenten Xi Jinping en Modi hebben in het zuidelijke stadje Mamallapuram, nabij Chennai. Vanuit die stad vertrokken handelaars naar China waar ze specerijen ruilden voor zijde. Het is de stad waar de latere patriarch Bodhidharma van het Shaolin klooster de grondlegger was van het Zen-boeddisme. Modi gidste Xi gisteren dan ook langs een aantal historische monumenten.
Het was de bedoeling van de vriendschappelijke sfeer die tussen beiden op de vorige informele top te Wuhan heerste, door te trekken. Ondertussen duiken echtere donkere wolken op en niet enkel de Chinese steun voor Pakistan in de kwestie Kasjmir. India is ook bezorgd om de Chinese levering aan Pakistan van Chinese J-16 gevechtsvliegtuigen. China bekijkt van zijn kant de recente Indische militaire vliegtuigmaneuvers aan zijn grens met argwaan en is ook beducht voor het intensiveren van de contacten op ministerieel niveau van de Quad, een alliantie tussen U.S.-Japan-Australia-en India.
Analisten denken dat de informele top het eerder zal hebben over wat beide landen bindt, dan over wat hen scheidt. De mondiale uitdagingen zijn groot en voor India blijkt president Trump een grillige bondgenoot. Wellicht zal president Xi aandringen op de versterking van de onderhandelingen over de vrijhandel via het Regional Comprehensive Economic Partnership, zou ook het Bangladesh-China-India-Myanmar Forum ter sprake komen en de dialoog tussen de volkeren met vooral een nadruk op culturele en religieuze banden. Het Indische handelsdeficit zou eveneens besproken kunnen worden en de uitrol van 5G want ook India ontving een waarschuwing uit de VS. Qua toerisme bezochten vorig jaar maar 240.000 Chinezen India. Over Kasjmir werd niet gesproken. Xi beloofde wel het handelsdefici van India te willen wegwerken.
Nepal
Na de topontmoeting in India vloogt Xi door naar Katmandoe voor het eerste bezoek van een Chinese president sinds 23 jaar. Toen was Nepal nog een koninkrijk. Nepal zoekt een evenwicht tussen de twee buren China en India waarmee het een grens heeft van 1700 km. De Indische premier bezocht Nepal de voorbije 5 jaren vier maal. Van Nepalese kant wordt uitgekeken naar overeenkomsten over de aanleg van infrastructuur. Zo wordt vooruitgang verwacht over Chinese investering in waterkrachtcentrales en ook qua de trans Himalaya spoorweg die Kyiroing in Tibet zou verbinden met Katmandoe. De door China gefinancierde waterkrachtcentrale Budhi Gandaki die in 2017 door de vorige regering werd geschrapt, wordt verder gebouwd nadat de communisten de verkiezingen wonnen. Alles bijeen werden 17 akkoorden getekend over gezondheidszorg, landbouw, industrietoerisme en infrastructuur.
De Nepalese en de Chinese communistische partijen hebben in september tijdens een symposium over de ideeën van Xi Jinping een memorandum ondertekend om elkaar beter te verstaan en nauwer te gaan samenwerken. De aanwezige Nepalese premier Oli noemde het Chinese ontwikkelingspad een model voor de ontwikkelingslanden. De Nepalese Congresspartij die in de oppositie zit, ziet dit minder zitten en wil van China enkel investeringen in het kader van het Belt & Road Initiative. Overigens laat ook India zich evenmin onbetuigd in de aanleg van infrastructuur om het buurland gunstig te stemmen. Vrij recentelijk werd door de premiers Oli en Modi een 69 km lange oliepijplijn ingehuldigd die 45 miljoen $ gekost heeft en het mogelijk maakt om jaarlijks 2 miljoen ton petroleum uit de Indische opslagplaatsen te Motihari naar Amlekhgunj in Nepal te sturen. Momenteel worden zowel gas als petroleum via tankwagens naar Nepal vervoerd. Via de nieuwe pijplijn wordt dit goedkoper, minder vervuilend en staan de weinige goede verbindingswegen minder onder druk.
China heeft Nepal over twee jaar gespreid 480 miljoen $ economische hulp beloofd. Er komt een haalbaarheidsonderzoek naar de trans Himalaya spoorlijn en beide landen zijn het eens hun betrekkingen op te trekken naar een strategisch partnerschap van samenwerking.
Bronnen: Peoples Daily, Foreign Policy, Theprint.in, SCMP, DW