De Chinese president Xi Jinping heeft in de Hall van het Volk de voormalige Taiwanese ‘president’-leider Ma Ying-jeou ontmoet. Beiden beklemtoonden de onderlinge banden tussen de Chinezen langs beide kanten van de Taiwan-zeestraat. Ma was tijdens dit bezoek vergezeld door een jeugdige delegatie die hij de hoop van een land en zijn volk noemde.
Het bezoek aan China van de delegatie onder leiding van voormalig Taiwanees leider Ma Ying-jeou eindigde met een gesprek tussen Ma en president Xi Jinping. Xi zei ‘dat er niets is waar mensen aan beide zijden van de Straat van Taiwan niet over kunnen praten. Er is ook geen macht die hen kan scheiden. Mensen aan beide zijden van de Straat van Taiwan verlangen naar vrede en naar harmonieus samenleven met hun families’. ‘Daartoe moeten we de vreedzame ontwikkeling van de betrekkingen tussen China en Taiwan bevorderen. Zolang het land niet verdeeld is en we blijven erkennen dat de mensen aan beide zijden van de Straat van Taiwan één familie en Chinezen zijn, kunnen we naast elkaar zitten en met elkaar communiceren,’ vond hij nog.
Hij voegde eraan toe dat de communicatie in de betrekkingen tussen China en Taiwan gebaseerd moet zijn op het principe van de ‘Consensus van 1992’. De Consensus van 1992 werd bereikt tijdens een bijeenkomst tussen de semiofficiële vertegenwoordigers van de door de CPC geleide Volksrepubliek China (PRC) en van de Republiek China (ROC – Taiwan) onder aanvoering van de Kuomintang (KMT). Deze consensus wordt echter verschillend geïnterpreteerd door de 2 kanten.
Ma
Tijdens de ontmoeting zei Ma dat de Chinese natie een oorlog in de Straat van Taiwan niet kan verdragen. Hij zei dat hij gelooft dat leiders aan beide zijden de wijsheid hebben om een vreedzame en stabiele omgeving voor economische ontwikkeling in de regio te handhaven. Over zijn delegatie die uit jongeren bestond, verklaarde Ma: de jeugd is de hoop van een land en van zijn volk. Jonge mensen aan beide zijden moeten de wil koesteren om trots te zijn op hun afkomst. Zij dienen samen te werken om een welvarende toekomst voor het Chinese volk (zhonghua minzu) te creëren.
Tevens verklaarde Ma dat het hooghouden van de Consensus van 1992 en het verzet tegen onafhankelijkheid van Taiwan de gemeenschappelijke politieke basis vormen voor de vreedzame ontwikkeling van de betrekkingen tussen China en Taiwan. Mensen aan beide zijden van de straat behoren tot dezelfde Chinese natie. Daarom moeten ze uitwisselingen en coöperatie verdiepen, samen de Chinese cultuur uitdragen, het welzijn van landgenoten aan beide zijden verbeteren en samenwerken aan de verjonging van de Chinese natie, aldus nog Ma.
Jeugd
Ma zei dat ‘de jonge leden van zijn delegatie het enthousiasme van hun Chinese gastheren zeer waarderen. Hun Chinese reiservaringen van de voorbije dagen hebben hen dichter bij hun culturele wortels gebracht. Want ze hebben de ontwikkeling van China uit de eerste hand gezien en de banden gevoeld die de twee partijen met elkaar verbinden’, voegde hij eraan toe. De Chinese schrijver Lu Xun citerend zei Ma: ‘Hoewel we beproevingen en ontberingen hebben geleden, blijven we broeders. Laten we elkaar begroeten met een glimlach, en laat het verleden het verleden zijn, om te benadrukken dat oorlog ondraaglijk zou zijn voor zhonghua minzu als geheel’.
Reacties
De reis van Ma zorgde voor controverse in Taiwan. KuoMinTang-voorzitter Eric Chu vertrok voor een familiereis naar de VS. Hij stootte recentelijk op kritiek omdat hij het National Veterans Committee had ontbonden dat sterk tegen Taiwanese onafhankelijkheid is. Maar KMT-ondervoorzitter Andrew Hsia zei de reis te waarderen en wenste Ma succes toe. Hij leidt echter ondertussen een KMT-delegatie om in de VS denktanks en parlementsleden te ontmoeten. Hardliners zoals de gepensioneerde generaal en deken van het National Defense University’s Fu Hsing Kang College Yu Tsung-chi beschrijven Ma als ‘een nuttige idioot’. Het Taiwanese BuZa-ministerie bekritiseerde Xi Jinping voor zijn ontmoeting met Ma Ying-jeou omdat hij geen concrete stappen zou ondernemen om een dialoog met de huidige regering tot stand te brengen.
Bronnen: Global Times, Peoples Daily, Asia Times, Taipeh News