Xi zal het nieuwe hervormingscomité leiden


etHetHet nieuwe hervormingscomité krijgt Xi Jinping als voorzitter. De creatie van een dergelijke groep die alle grote hervormingen tot 2020 zal ontwerpen was een van de opvallendste besluiten van het derde plenum in november vorig jaar.
Xi Xinhua

Het besluit om de partijvoorzitter (en president) tot hoofd te benoemen van de commissie voor algemene hervormingen werd maandag door het Politiek Bureau van de CPC genomen. Volgens het document over de beslissing zal de leidende groep ‘de hervormingen op alle terreinen bedenken en plannen…en…toezien op de tenuitvoerlegging’.  De leden zullen op basis van onderzoekingen en adviezen beslissen wat de grote aanwijzingen, beleidslijnen en programma’s zullen zijn voor hervormingen in een aantal sectoren: niet alleen economisch, maar ook politiek, gerechtelijk, cultureel, sociaal en voor het milieu. Het comité zal aangeven welke hervormingen in de partij zelf nodig zijn. De groep wordt dus enerzijds een uitdrukking van de blijvende macht van de CPC over de Chinese maatschappij en zal  anderzijds de uitoefening van die macht proberen te verbeteren. Regio’s en ministeries zullen de plannen, die mikken op grondige ingrepen met effecten op de lange termijn, moeten uitvoeren en verantwoording moeten afleggen over hoe zij dat doen.

Waarom dit comité en waarom onder Xi?

Toen de oprichting van het comité in november werd bekendgemaakt stond er in de begeleidende tekst ‘dat de leidende rol van de partij handhaven het belangrijkste was en dat de partij had besloten niet terug te keren naar ouderwetse en starre politiek van de gesloten deur, maar ook elke poging te verijdelen om het socialisme te laten vallen en een foute weg in te slaan.’ Sommige waarnemers in het Westen en in Hongkong zien in het comité echter een concurrent voor de Staatsraad, het kabinet, en voor de Nationale Commissie voor Hervorming en Ontwikkeling. Zij vinden het vreemd dat niet Li Keqiang de leiding krijgt van het nieuwe, bijkomende comité dat de hervormingen zal plannen en zijn van mening dat Xi Jinping de meeste macht hiermee naar zich toetrekt. Volgens Xi zelf was het echter nodig dat de groep in handen kwam  van de ‘hoogste vorm van leiding’ in het land. Het gaat immers om een totaalproject met uiterst belangrijke consequenties. Veel waarnemers in China vinden de oprichting van de groep en de benoeming van Xi aan het hoofd ervan ook logisch, omdat er inderdaad veel meer dan louter economische zaken in het spel zijn. Volgens sommigen onder hen is de beslissing verder nodig om bepaalde diepgewortelde gevestigde belangen te kunnen breken en om vertrouwen te wekken in de grote hervormingen die op stapel staan.

Xi in de broodjeszaak met snacks uit de keuken van Noord-China

Xi in de broodjeszaak met snacks uit de keuken van Noord-China

Bronnen: Xinhua, SCMP

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *