Xi in Zuid-Korea voor handel en veiligheid

China Zuid-KoreaXi Jinping is voor het eerst als president in Zuid-Korea. Hij bezoekt de Republiek Korea eerder dan de Democratische Volksrepubliek Korea (Noord-Korea). Zaken en politiek gaan hand in hand.

Xi Jinping is voor het eerst als president in de Republiek Korea. Er reist een opvallend grote delegatie van zakenlui mee. Met daarin als vedetten: de bekende directeurs van sterke bedrijven in e-commerce en andere internetactiviteiten, zoals Baidu, Alibaba, Huawei, China Telecom en China Unicom. Xi zal een ontmoeting hebben met zijn collega, de Zuid-Koreaanse president, mevrouw Park Geun-hye. Deze laatste heeft vorig jaar een bezoek aan China gebracht.

Internet + elektronica = handel?

Het zakendoen staat centraal: Xi woont een business forum bij, heeft gesprekken met de top van de elektronicamultinationals Samsung en LG, een groot aantal contracten wordt klaargemaakt voor ondertekening en er is ook de al genoemde delegatie. Adviseurs van de beide regeringen hebben gehint dat de landen hun respectievelijke sterke punten gaan verenigen om gezamenlijk de markt te verkennen. Voor China zijn dat e-commerce en andere internetactiviteiten, voor Zuid-Korea is het elektronica. Bij hun samenwerking die al enkele jaren inniger en bloeiender wordt, hebben de beide landen grote voordelen op het vlak van welvaart en veiligheid. Ze zijn voorname handelspartners van elkaar en investeren wederzijds massaal. China is de grootste handelspartner van de Republiek Korea en omgekeerd komt het land op de vierde plaats van handelspartners van China (of de derde als je Hongkong, een regio van China, niet meerekent). In 2013 is hun bilaterale handel gestegen tot tussen 266 en 274 miljard dollar, over het precieze getal lopen de bronnen uiteen. In elk geval gaat het om nog eens een pijlsnelle stijging van meer dan 7% tegenover 2012. China en Zuid-Korea zullen, als Xi in het land is, nagaan of ze tot een vrijhandelsakkoord kunnen komen.

China + Zuid-Korea = veiligheid?

Ook in 2013 al een hartelijke handdruk

Ook in 2013 al een hartelijke handdruk


De trip van Xi heeft natuurlijk ook een politieke betekenis. Zuid-Korea zit nog steeds duidelijk in de invloedssfeer van de VS, dat bijna 30.000 soldaten in de Republiek Korea heeft. China wil allicht wat meer tegenwicht vormen. De economische betrekkingen en een gedeelde groeiende afkeer voor het toenemende Japanse militarisme bieden kansen. Het is opmerkelijk dat Xi in zijn functie van president eerst Zuid-Korea bezoekt, nog voordat hij als staatshoofd in Noord-Korea is geweest. Het is een andere houding dan van zijn voorgangers Jang Zemin en Hu Jintao, die eerst hun lastige vriend met een bezoek vereerden en dan pas zijn Koreaanse rivaal. Waarnemers zien dat als een teken van verdere toenadering tot Seoul en een terechtwijzing van Pyongyang. Diplomaten hebben echter de verzekering gegeven dat het bezoek van Xi aan Zuid-Korea niet gericht is tegen ‘een derde land’, daarmee kunnen ze dus zowel Japan als de Democratische Volksrepubliek Korea bedoelen. Beijing stelt zich de laatste tijd kritischer op tegenover kernproeven en raketlanceringen van Pyongyang. China heeft genoeg goede redenen om de Democratische Volksrepubliek te respecteren, het voor Noord-Korea op te nemen als die bondgenoot wordt zwartgemaakt en de economische betrekkingen te onderhouden. Het voornaamste blijft voor Beijing de verwijdering van alle kernwapens van het schiereiland. China ziet hier als grote struikelblok het wantrouwen en de vijandigheid tussen Noord-Korea en de VS. De woordvoerders van Buitenlandse Zaken en de media leggen er sterk de nadruk op dat China Zuid-Korea ziet als een potentiële bondgenoot om de vredesonderhandelingen tussen zes bij Korea betrokken landen weer op gang te krijgen en op een andere manier met Pyongyang om te gaan dan via provocaties en propaganda. Ze verhelen daarbij niet dat een veilige en vredevolle omgeving ook uiterst belangrijke voorwaarden zijn voor de economische ontwikkeling van de twee buurlanden.
Bronnen: Xinhua, SCMP, BBC, Bloomberg, China Daily
 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *