In Xinjiang: onder de woestijn een zee met CO2.

Een team van Chinese geologen heeft ontdekt dat er onder de woestijn van Xinjiang een gigantische voorraad zout water zit. Deze zee bevat grote hoeveelheden koolstofdioxide, die door eeuwenlange landbouwactiviteiten, via plantenwortels de grond in zijn gesijpeld. De ontdekking is nuttig voor de wetenschappelijke aanpak van de klimaatopwarming.

300px-TarimrivermapOnderzoekers van het Instituut voor Ecologie en Geografie (Chinese Academie voor Wetenschappen) hebben vastgesteld dat onder de woestijn van Xinjiang, in het Tarimbekken, een enorme voorraad koolstof is opgeslagen. Een zout meer ter grootte van een zee is daar ontstaan door tweeduizend jaar van irrigatie die begon met de invoering van de landbouw en de opening van de oude Zijderoute. De oppervlakte is al vergeleken met die van Venezuela en er wordt ook wel gesproken van tienmaal de grootte van alle Grote Meren in Amerika.

Koolstofput diep onder het zand

Onder de woestijn in het noordwesten van China, in het Tarimbekken, is een zogenaamde koolstofput (een “carbon sink”) gecreëerd, een reservoir dat koolstofdioxide absorbeert en permanent of tijdelijk opslaat. Landbouwers in Xinjiang hebben eeuwenlang smeltwater gebruikt om op de alkalische grond daar toch aan landbouw te kunnen doen. Op die manier hebben ze zonder het te beseffen een techniek beoefend om het broeikasgas koolstofdioxide uit de lucht te halen en op te slaan, iets wat de mensen in de 21e eeuw proberen te doen om de klimaatopwarming tegen te gaan. Al langer hadden wetenschappers (onder andere in de VS en in China) waargenomen dat er naast de CO2 opgenomen in andere “carbon sinks” zoals wouden en oceanen, nog meer broeikasgas ergens heen moet gaan. De veronderstelling bestond dat het de woestijnen zouden kunnen zijn waarin de opslag gebeurt. De vaststelling van de Chinese wetenschappers van het Instituut voor Ecologie en Geografie in Urumqi (hoofdstad van Xinjiang) heeft dat vermoeden nu bevestigd. Een team onder leiding van professor Li Yan heeft na tien jaar onderzoek met grote zekerheid geconstateerd dat de “verdwenen” voorraad koolstofdioxide is opgeslagen in zoutwaterbekkens onder de grond van Xinjiang.

Strijd tegen klimaatopwarming

Nasa-foto van het Tarimbekken

Nasa-foto van het Tarimbekken


De vondst zal niet direct aan de landbouw of de economische ontwikkeling van de regio ten goede komen. Het zoute water zou niet op een economisch verantwoorde manier bruikbaar kunnen worden gemaakt voor de teelt van gewassen. Als het massaal naar boven gehaald zou worden zou er bovendien een reusachtige hoeveelheid CO2 opnieuw ontsnappen. Het Chinese onderzoek zal echter wel worden benut voor de strijd tegen de klimaatopwarming. Onderzoekers zullen nu nagaan of er ook onder andere woestijnen gigantische koolstofputten zitten, hoe die precies ontstaan en hoe je ze opzettelijk kunt creëren. Professor Li Yan schat dat er wereldwijd ten minste 100 miljard ton koolstofdioxide in oceanen onder de woestijnen kan zitten. Naast planten en de grond worden de woestijnen in dat geval de derde grote soort van koolstofputten die het broeikasgas uit de lucht halen en zo de opwarming van de Aarde kunnen helpen te verminderen.
People’s Daily online, SCMP, agu.org (nieuws van de American Geophysical Organisation), SCMP, Wikipedia.

VIDEO  https://www.youtube.com/watch?v=K2mZsDoRkPg
woestijn

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *