Volgens China heeft de grote meerderheid van de Oeigoeren in heropvoedingsinstellingen in Xinjiang die intussen alweer verlaten. Opposanten in het buitenland twijfelen. Intussen tikt de tijdbom van Oeigoerse jihadi’s in Syrië.
Tijdens een persconferentie in Beijing heeft Alken Tuniaz, de ondervoorzitter van de autonome Oeigoerse regio Xinjiang en zelf een Oeigoer, op vraag van een reporter verklaard dat de grote meerderheid van personen in heropvoedingsinstellingen intussen de opleiding al beëindigd heeft en werk gevonden heeft.
De instellingen waarvan sprake dienen volgens China om Oeigoeren die sympathie tonen met het islamitisch extremisme of er door geradicaliseerd zijn, te informeren over de Chinese wetten en het verschil tussen islam en extremisme duidelijk te maken. Dat gebeurt in combinatie met lessen Chinese taal en beroepsopleiding, om geradicaliseerden die meestal laag opgeleid zijn en nauwelijks Chinees spreken aan een (betere) baan te helpen. Het programma zou in combinatie met strenge repressie en snelle economische ontwikkeling succesvol zijn aangezien er al enkele jaren geen noemenswaardige terroristische aanslagen meer plaatsvonden in Xinjiang.
Propagandastrijd
Opposanten in het buitenland, leden van een separatistische politieke beweging World Uyghur Congress, gesteund door sympathiserende mensenrechtenverenigingen, zien de instellingen als kampen of gevangenissen waar de Oeigoeren onder druk gezet worden om af te zien van de islam en nationalistische propaganda moeten slikken.
Opposanten spreken van honderdduizenden tot een miljoen gevangenen. Dat zijn schattingen zonder echt bewezen feiten. China noemt deze aantallen fel overdreven. Sommige media en politici in het Westen de dikken de aantallen aan tot anderhalf, twee miljoen en meer.
Volgens Alken Tuniaz hebben de meeste betrokkenen dus hun heropvoeding of opleiding al succesvol afgerond en zijn ze weer thuis. De instellingen zouden nu vooral dienen om nog kortlopende opleidingen te verzorgen. Dank zij de aanvullende opleiding heeft een meerderheid van de betrokkenen een baan gevonden.
In reactie op zijn verklaring zeggen de opposanten dat de vrijlating van een grote meerderheid niet bewezen kan worden. Opvallend: ze zeggen niet dat de informatie verkeerd is. Wel worden vragen gesteld bij de tewerkstelling. Zijn die mensen soms niet onder dwang tewerkgesteld door de overheid? Misschien wel in werkplaatsen die bij de kampen horen? Concrete feiten worden niet gegeven.
Op de persconferentie wezen de vice-voorzitter en de voorzitter van Xinjiang nog op de snelle economische vooruitgang van de regio die moet helpen om het extremisme te bestrijden. De centrale regering heeft die sterk ondersteund. In 2018 kwam 60% van de uitgaven van de regionale overheid uit subsidies van Beijing. Tussen 2012 en 2018 waren er transfers voor 1.610 miljard yuan ( meer dan 210 miljard euro)
Waarheen met Oeigoerse jihadisten?
Intussen rijzen steeds meer vragen over de Oeigoerse jihadisten in Syrië. Er zijn er duizenden, volgens sommige bronnen zelfs 18.000. Ze zijn via Turkije naar Syrië afgereisd.
Ze behoren oorspronkelijk tot de terroristische groep ETIM (East Turkistan Independence Movement), de gewapende onafhankelijkheidsbeweging van Xinjiang, waarvan de leiders in Afghanistan en Pakistan verblijven.Vandaag noemen ze zich Turkistan Islamic Party (TIP). Ze hebben banden met de Turkse veiligheidsdiensten en vechten zij aan zij met ISIS en vooral Al Qaeda. Turkije gebruikte hen om de Turkse invloed in de burgeroorlog te versterken.
Deze Oeigoeren zitten nu verschanst in Al-Zanbaki, een stad dicht bij de Turkse grens in de provincie Idlib. Idlib is het laatste bolwerk van de opstandelingen, het wordt gecontroleerd door extremistische fracties en zal eerder vroeg dan laat vallen. Wat dan met de Oeigoeren?
Bij een recent bezoek van de Turkse president Erdogan aan China gaf hij geen kritiek meer op de Chinese behandeling van de Oeigoeren en stuurde hij vooral aan op goede relaties met China. Neemt Turkije de Turkssprekende Oeigoerse jihadi’s op of faciliteert het hun clandestiene terugkeer naar Xinjiang? In dat laatste geval dreigt er opnieuw extremistisch geweld in de regio.
Bronnen: AFP, New York Times, South China Morning Post
Waarheen met Oeigoerse jihadisten in Syrië?
Natuurlijk rechtstreeks naar landen waar mensenrechten altijd op de eerste plaats staan, waar er geen politieke repressie is en iedereen er vrij hun mening mag verkondigen. Sommige landen verklaren zelf dat ze eraan beantwoorden en hebben actief de Syrische oorlog aangemoedigd. Het is nu hun plicht om deze jihadisten op te vangen. Veel succes!
https://www.unz.com/avltchek/march-of-the-uyghurs/?fbclid=IwAR22IZHNsO7QFdv2RwhZ3QM0yvbrTvTJlJ6ztgRDoz-hWn1b7Hh5RJ_cutI
In europa waarschijnlijk asiel aanvragen. Turkije is de oorlog aan het verliezen in Syrie dus moeten deze strijders het land uit. Maar Turkije wil deze mensen niet eens in hun land. Denk om er zijn 2 soorten leerlingen daar. 20 jarige bestudeerd het taal en wet en dans en cultuur. 30 jarige het werk intregratie. In china is het verboden voor ambtenaren , partij leden en soldaten naar kerk, tempel en moskeeën te gaan. Beetje moeilijk als je ben getrouwd met een gelovig iemand. Dan mogen de kinderen voor de leeftijd van 18 jaar daar ook niet heen. Dus gaat sommige kinderen uit nieuwsgierigheid naar een ondergrondse moskee waar hun begrip op islam op een valse daglicht wordt gezet. Deze wet zou niet veranderen , maar de overheid is van plan om een soort zondag school te bouwen in de toekomst.
Geen vrijheid van godsdienst dus?