Eerst deed hij het niet (meer), dan weer wel. Tienduizenden Chinezen volgen de kuren van hun jade konijn op de maan. Een passend spektakel, zo aan het einde van een Chinese nieuwjaarsperiode die alles met de satelliet van de aarde te maken heeft.
De Chinese maanwagen Yutu werkt weer en zendt signalen uit naar de aarde. Eerder deze week hadden de woordvoerders van het programma laten weten dat Yutu, het Jade konijn, stuk was en niet meer te redden. Er was iets misgegaan bij het inschakelen van de pauzestand waarin Yutu een twee weken durende maannacht moest doorbrengen. Het tuig was ‘niet op de normale manier afgesloten’ en men vreesde dat het de uiterst lage temperaturen tijdens de maannacht niet had overleefd. Die vrees leek bewaarheid toen het in eerste instantie niet lukte Yutu weer aan de praat te krijgen. Op woensdagnacht was er dan toch contact en de onderzoekers proberen er nu achter te komen wat er bij het vallen van de maannacht, 14 dagen geleden, is misgegaan en hoeveel functies er nog over zijn.
Yutu landde in december op de maan. Het was de eerste geslaagde maanlanding sinds 1976 en de derde in de geschiedenis. China was er na respectievelijk de VS en Rusland in geslaagd dit technische hoogstandje voor elkaar te brengen. De maanwagen stuurde beelden naar de aarde, onder andere van de Chang’e-3, de maanlander die hem op de satelliet van de aarde had neergezet. De apparaten begonnen aan de proefnemingen om nieuwe technologie uit te testen, wetenschappelijke gegevens te vergaren en de deskundigheid van het Chinese ruimteonderzoek te verhogen. Daarom wordt de missie in elk geval door velen als een succes gezien, ook al zou de opdracht voortijdig moeten worden afgebroken.
Een maatschappelijk succes is het dat het maanprogramma zo populair is en zoveel belangstelling wekt bij de bevolking. ‘Jade konijn’ is op dit moment de meest gebruikte zoekterm op Weibo en het nieuws omtrent Yutu werd met spanning gevolgd. Tienduizenden internetgebruikers lieten blijken dat ze het jammer vonden dat het wagentje zou zijn ingestort. Toen er dan weer een teken van leven kwam, noteerde de blog van het programma binnen de twee uur 60.000 reacties en 40.000 commentaren van opluchting.
Bronnen: Xinhua, SCMP, BBC