Expo City Dubai dat na de expo omgevormd werd tot een zakencentrum, hoopt stellig dat Chinese huurders er een van de grootste groepen buitenlandse bedrijven zullen worden. Nu zijn er al 40 Chinese bedrijven, gehoopt wordt op 200 na één jaar.
Na de organisatie van de Expo 2020 Dubai en de conferentie van de Verenigde Naties over klimaatverandering (Cop28) werd Expo City Dubai onder meer omgevormd tot een zakencentrum. De ontwikkelaar verwacht dat 60 % van de huurders buitenlands zal zijn met Chinese en Europese bedrijven als de belangrijkste internationale investeerders. Tot de internationale huurders in Dubai City Expo behoren al havenexploitant DP World, luchtvaartmaatschappij Emirates en de Duitse bedrijven Siemens Energy en Siemens Industrial.
Expo City Dubai mikt vooral op Chinese bedrijven die zich met de groeiende banden tussen China en het Midden-Oosten willen vestigen in een van de nieuwste zakencentra in de VAE. Verwacht wordt dat Chinese huurders een van de grootste groepen buitenlandse bedrijven zullen zijn die hun intrek zullen nemen in Expo City Dubai. De locatie vult de nabijgelegen Al Maktoum International Airport en het Dubai Exhibition Centre aan en vormt zo een one-stop hub die logistiek, internationale conventies combineert.
Chief engagement officer van Expo City Dubai Manal al Bayat vertelde de SCMP dat de zone nu al 40 Chinese bedrijven telt waarbij de Chinese starter Terminus voor kunstmatige intelligentie, het bedrijf Shahin voor het opladen van elektrische voertuigen en het staatsbedrijf Sinotrans. Gehoopt wordt dat binnen één jaar 200 Chinese zakenpartners over hun vergunningen beschikken aldus nog Manal al Bayat die dit een zeer conservatieve schatting vindt. De ontwikkelaar is ook in gesprek met twee Chinese universiteiten en met Chinese advocatenkantoren om zich te vestigen op de locatie die 4,38 km² beslaat.
China is sinds 2016 de belangrijkste buitenlandse investeerder in het Midden-Oosten en hoewel het zich aanvankelijk richtte op de energiesector, hebben bedrijven hun voetafdrukken uitgebreid naar infrastructuur, slimme steden, innovatiehubs en 5G mobiele netwerken. Vorig jaar ontvingen de VAE meer dan $1,3 miljard aan Chinese investeringen, een stijging van 16 % op jaarbasis. Volgens een rapport van accountantskantoor PwC uit 2022 waren er 6.000 Chinese bedrijven actief in de VAE.
Chinese investeringen waren tot eind 2020 volgens het Abu Dhabi Investment Office echter slechts goed voor 5% van de totale directe buitenlandse investeringen in de VAE. Het Verenigd Koninkrijk, India, de Verenigde Staten, Frankrijk en Saoedi-Arabië zijn ook topinvesteerders volgens het 2023 World Investment Report van de UNCTAD. Saoedi-Arabië is eveneens een zeer concurrerende optie geworden voor Chinese investeringen, die 11 keer zijn gestegen tot 16,8 miljard dollar in 2023.
De voornaamste uitdaging die al Bayat ontmoet, is onzekerheid.’ Ik denk dat de grootste uitdaging vooral zit in de onzekerheid en het feit dat je in het begin een beetje hulp nodig hebt’. Er wordt echter samengewerkt met de ambassade van de VAE in China en de Chinese ambassade, consulaten, evenals de Kamer van Koophandel en hun kantoren in de VAE gewoon om extra lagen van comfort toe te voegen om hen te voorzien van alle informatie die ze nodig hebben … ‘dus ik denk dat de grootste uitdaging vooral die onzekerheid is en het nodig hebben van een beetje houvast in het begin’ besluit ze.
Bron SCMP
Lees ook VAE heeft geen boodschap aan ‘overcapaciteit’-verhaal